Το ερώτημα πόσο ακόμη αντέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) άρχισαν πρώτα να το θέτουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του οι ξένοι μετά το στραπάτσο που έπαθε η κυβέρνηση από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Εν συνεχεία ήρθε ο ανασχηματισμός και το ερώτημα έγινε… εσωτερικό ή εάν θέλετε εσωκομματικό. Πληροφορίες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να λένε ότι οι κομματικοί δυσαρεστημένοι του ανασχηματισμού αυξάνονται και πληθύνονται συνεχώς. Οχι επειδή δεν τους συμπεριέλαβε σε υπουργική θέση ο κ. Τσίπρας, αλλά διότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη νέα (εκλογική) κυβέρνησή του είναι από πεπαλαιωμένα πολιτικά υλικά. Εννοούν τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την Κατερίνα Παπακώστα, τη Μυρσίνη Ζορμπά και τον Μάρκο Μπόλαρη. Στο Μαξίμου θέλουν να αποκρύψουν το γεγονός ότι υπάρχει εσωκομματική γκρίνια, ίσως επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τη φιέστα της ΔΕΘ του προσεχούς Σαββάτου. Αλλά όλο και εντείνονται οι φωνές για τη διεξαγωγή Συνεδρίου, εάν είναι δυνατόν μέσα στο 2018, το οποίο θα καθορίσει την ιδεολογική μορφή που θα έχει το κόμμα και με ποιους πρέπει να συνεργαστεί.
Προγραμματισμός μέχρι τον Μάιο
Πόσο λοιπόν μπορεί ακόμη να αντέξει ο κ. Τσίπρας; Τη στιγμή που το Σάββατο θέλει-δεν θέλει θα προκηρύξει και επισήμως (με την παροχολογία) την προεκλογική περίοδο. Εάν, όπως λένε στο Μαξίμου, έχουν προγραμματίσει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αναρωτιούνται εάν μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση (που βρίσκεται ήδη σε αποδρομή) έναν ολόκληρο χρόνο σε προεκλογική περίοδο. Και κάτι ακόμα. Εως τώρα, όλα αυτά που λέγονταν προς τα έξω ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, μάλλον λέγονταν για εσωτερική κατανάλωση. Διότι οι πηγές μου λένε ότι όλος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης τελειώνει τον Μάιο του 2019. Με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας άλλος προγραμματισμός. Πράγμα που σημαίνει ότι με το νέο έτος ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές.


Η θρυαλλίδα του Σκοπιανού
Αλλωστε υπάρχει και το Σκοπιανό και η «απειλή» του Καμμένου να ρίξει την κυβέρνηση, που μεταξύ μας δεν πιστεύω ότι πρόκειται περί απειλής, τη στιγμή που οι καρέκλες της εξουσίας είναι γλυκές. Οσον αφορά το Σκοπιανό, ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να τραβήξει η λύση του ακόμα σε μάκρος, αφού το θέμα δεν είναι το δημοψήφισμα (που θα το κερδίσει ο Ζάεφ), αλλά η αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ. Απαιτούνται 81 βουλευτές για αναθεώρηση και ο κ. Ζάεφ και οι σύμμαχοί του διαθέτουν σήμερα μόνον 70. Συνεπώς δεν αποκλείονται εκλογές στη γειτονική χώρα. Αλλο όμως είναι το πρόβλημα. Εάν όντως έχει προγραμματισθεί το φθινόπωρο (με το που θα αρχίσει, δηλαδή, η Ολομέλεια της Βουλής) η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος, πώς θα γίνει αυτή (όπως μου λένε οι ίδιοι οι λεγόμενοι «σκληροί Συριζαίοι) με Παπακώστα, Μαριλίζα, Μπόλαρη, Καμμένο; Τι είδους αναθεώρηση Συντάγματος μπορεί να υπάρξει χωρίς τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας; Γι’ αυτό σας λέω άρχισαν οι ξένοι, αλλά και οι άσπονδοι κομματικοί και άλλοι φίλοι του Πρωθυπουργού να διερωτώνται πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει ο κ. Τσίπρας…

Γιατί πήγε στα Χανιά;
Οπως εγκαίρως είχατε πληροφορηθεί από αυτή τη στήλη, ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος, άρχισε να βγαίνει από τον καλά προστατευόμενο χώρο του Μαξίμου και να πραγματοποιεί (πάντοτε όμως συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης) μονοήμερες περιοδείες σε επιλεγμένα μέρη. Πρώτα πήγε στην Ιθάκη (όπου πραγματοποίησε το γνωστό διχαστικό διάγγελμά του), εν συνεχεία πήγε στη Θεσσαλονίκη και αμέσως μετά στο Μάτι και την Τετάρτη βρέθηκε στα Χανιά. Να είστε βέβαιοι ότι θα πραγματοποιήσει και μια επίσκεψη στο Καστελλόριζο, όπως είχε υποσχεθεί στους κατοίκους του. Και όλα αυτά για να του τονώσουν την επικοινωνιακή εικόνα που είχε τσαλακωθεί από τη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική. Αλλά γιατί πήγε στα Χανιά (λίγες μόνον ημέρες πριν από τη μετάβασή του στη ΔΕΘ);
nnn
Κατά μία εκδοχή, πήγε στα Χανιά γιατί γνωρίζει ότι σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η ΝΔ θα καταλάβει τις τρεις έδρες (η Ντόρα Μπακογιάννη πιστεύει ότι θα καταλάβει και τις τέσσερις, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) κι έτσι μένουν εκτός Χανίων οι Γ. Σταθάκης και Παύλος Πολάκης. Και οι δύο εάν θα έχουν μία πιθανότητα να είναι και πάλι στη Βουλή θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Κατά μία άλλη εκδοχή ο κ. Τσίπρας πήγε στα Χανιά (ιδιαίτερη πατρίδα των Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρας, αλλά και Σταύρου Θεοδωράκη) για να κάνει επίδειξη δυνάμεως. Κατά μία τρίτη εκδοχή πήγε στα Χανιά για να φλερτάρει με την Περιφέρεια. Θέλει μαθαίνω συνεργασία με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, μία συνεργασία ίδια με αυτήν που έκανε με τον Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Εβαλε μάλιστα τον κ. Σκουρλέτη να πει την προηγουμένη καλά λόγια για τον κ. Αρναουτάκη.
nnn
Στα Χανιά όμως συνάντησε τυχαίως (;) και τον Πάνο Κορακοβούνη. Ηταν καθηγητής του στην Πληροφορική όταν φοιτούσε στην Γκράβα. Ουδείς έμαθε εάν ήταν καλός μαθητής ο κ. Τσίπρας, αλλά όλοι είδαν τον θερμό εναγκαλισμό που είχαν δάσκαλος και μαθητής λίγο προτού ο κ. Τσίπρας μπει στα γραφεία της Περιφέρειας.
***
Η… μαρμίτα του Πολάκη

Στην Κάνδανο της Κρήτης βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά. Ο πρωθυπουργός, αφού ξεναγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του δημαρχείου και μίλησε με φορείς, βγήκε για βόλτα στο χωριό και, όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν τα κεράσματα σε τσικουδιά. Όταν πήγαν να δώσουν και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, σχολίασε με αρκετή δόση χιούμορ: «Δεν του δίνουμε διότι έπεσε στην μαρμίτα όταν ήταν μικρός!».

***

Αστειάκι και με τον Μητσοτάκη

Αυτό ήταν το πρώτο αστειάκι που έκανε ο κ. Τσίπρας στα Χανιά, Εκανε όμως και ένα δεύτερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ξεκίνησε τις δηλώσεις του με μια… τρολ ατάκα. Θυμήθηκε τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στα Λουτρά Πόζαρ, ότι «εάν διπλώσεις τον χάρτη της Ελλάδας η Κρήτη θα πέσει πάνω στη Μακεδονία και η Μακεδονία πάνω στην Κρήτη» και κοίταξε προς τις τηλεοπτικές κάμερες και με το γνωστό του ύφος είπε: «Θα αναρωτιέστε γιατί ήρθα πριν στη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη. Ο λόγος δεν είναι ότι διπλώνει ο χάρτης και συμπίπτουν» είπε και όσοι τον άκουγαν έμειναν κάγκελο.

***

Ο Σαμαράς και τα μνημόνια

Με ειρωνεία αντιμετώπισε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα: «Γυρίζω τα μαγαζιά για να βεβαιωθώ ότι βγήκαν από τα μνημόνια» είπε ενώ βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην πόλη της Καλαμάτας. Ο κ. Σαμαράς βγήκε στους δρόμους της Καλαμάτας θέλοντας να συνομιλήσει με πολίτες και φορείς της πόλης.

***

Ο πεζοναύτης δεν ξεχνά τους πεζοναύτες

Ηταν αναμενόμενο για τους γνωρίζοντες. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάντφορντ, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και την αμερικανική πρεσβεία. Ο λόγος; Για να χαιρετήσει τους πεζοναύτες που υπηρετούν στην Ελλάδα. Χαιρέτησε έναν, έναν και συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί τους και όπως μου είπαν το καταχάρηκε.

HeliosPlus