Μετά και τον έλεγχο της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος στους μετόχους των τηλεοπτικών σταθμών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση άδειας γενικού περιεχομένου πανελλαδικής κάλυψης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και το μεσημέρι της Τετάρτης 05 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχώρησε στην ανακοίνωση των οριστικών δικαιούχων.

ΣΚΑΙ, Star, Alpha, ANT1 και Εψιλον θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, έχοντας πάρει την πολυπόθητη άδεια και μέσα σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα θα πρέπει να καταβάλουν στα δημόσια ταμεία την πρώτη δόση των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την πληρωμή της δόσης οι εκπρόσωποι των καναλιών θα κληθούν να παραλάβουν και επίσημα την άδεια τους από τα μέλη του Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί – επίσης στα γραφεία του ΕΣΡ – η κλήρωση για τη σειρά των σταθμών στη Digea. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα η σειρά εμφάνισης στο πρόγραμμα της Digea γινόταν αλφαβητικά.

Στη συνέχεια το ΕΣΡ θα ξεκινήσει τον εξάμηνο έλεγχο για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμο σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων, τα τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεων και τις ποσοστώσεις του προγράμματος. Οι σταθμοί θα πρέπει κάθε χρόνο να στέλνουν στο Συμβούλιο στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα και τον αριθμό των εργαζομένων και στην περίπτωση που το συμβούλιο κρίνει ότι κάτι παραβαίνει το νόμο θα πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ. Ροδόλφος Μορώνης, στα άμεσα σχέδια του συμβουλίου είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την ομαλή λειτουργία τους.

Βάση του νόμου η επόμενη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον προσεχή Ιανουάριο, ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία από το Συμβούλιο.

Νίκος Παππάς: «Habemus άδειες»

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter:
«Είναι μία σημαντική στιγμή για τα τηλεοπτικά πραγματα στην Ελλάδα. Ήταν ένα μάθημα υπομονής, επιμονής, αντοχών. Είχαμε δύσκολες στιγμές στην επιμονή μας να δοθούν οι τηλεοπτικές αδειες αλλά είχαμε το Σύνταγμα και το δίκαιο με το μέρος μας. #vouli» και συνέχισε «Εχουμε λόγους να χαμογελάμε. Πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ως προς το περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών. Θερμά συγχαρητήρια σε καθένα από τα μέλη του ΕΣΡ που κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια εκκρεμότητα τριακονταετίας. #vouli». Στη συνέχεια ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δημοσίευσε την απόφαση του ΕΣΡ σχολιάζοντας: «Habemus άδειες»

Μιλώντας, το απόγευμα της Τετάρτης, στις Επιτροπές της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη, ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση με αφορμή την απόφαση του ΕΣΡ: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τα τηλεοπτικά πράγματα στην Ελλάδα. Είναι ένα μάθημα υπομονής και επιμονής για όλους μας. Ένα μάθημα αντοχής και για την κυβερνητική πλειοψηφία. Είχαμε δύσκολες στιγμές, αλλά είχαμε το Δίκαιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας. Η τηλεόραση περνά σε μια νέα φάση. Και έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε χαρούμενοι. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στα μέλη του ΕΣΡ, τα οποία ολοκλήρωσαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια εκκρεμότητα 30 χρόνων. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ως προς το περιεχόμενο. Το Σύνταγμά μας έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για το τι οφείλει να κάνει εκείνος, στον οποίο η Πολιτεία έχει αποδώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη δημόσια συχνότητα. Η δημοσίευση της απόφασης του ΕΣΡ σημαίνει ότι από αύριο -και εντός 15 ημερών- κάθε κάτοχος τηλεοπτικής άδειας υποχρεούται να καταβάλει το τίμημα της πρώτης δόσης, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.Στο παρελθόν, κάποιοι είχαν βρει την Πολιτεία αδύναμη. Πλέον, η Πολιτεία επανακάμπτει».

Οι υπόλοιπες άδειες

Για τις δύο εναπομείνασες άδειες γενικού περιεχομένου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον και θα παραμείνουν «ορφανές» μέχρι την προκήρυξη του επόμενου διαγωνισμού.

Οσον αφορά την προκήρυξη της δεύτερης φάσης της αδειοδότησης, τα μέλη του Συμβουλίου δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ούτε το περιεχόμενό της – εάν δηλαδή θα ακολουθήσουν οι θεματικές ή οι περιφερειακές- αλλά ούτε και το πότε θα γίνει. Ενδεχομένως να καταλήξουν σε ένα από τα δύο παραπάνω θέματα στη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης, 11 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση

Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης οριστικοί δικαιούχοι άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου με βάση την Προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
4. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Δείτε το σκεπτικό της απόφασης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου εδώ

Μega: Εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ

Οσον αφορά το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο κ. Μορώνης είπε χαρακτηριστικά ότι «το συμβούλιο έχει αποφασίσει για την περίπτωση του Mega, είναι θέμα του ΣτΕ. Δεν μπορώ ούτε να προβλέψω, ούτε να σχολιάσω το τι θα κάνει το ΣτΕ».