Στηριζόμενη στο επιχείρημα της εξάλειψης των καθυστερήσεων κατά την επιβίβαση, που την οδήγησε να βάλει τέλος στη δωρεάν χειραποσκευή, η Ryanair ανακοινώνει ότι ήδη μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες περισσότεροι από 10.000 επιβάτες έχουν στραφεί στην «νέα πιο οικονομική παραδοτέα αποσκευή των 10 κιλών». Η ιρλανδική εταιρεία χαμηλών ναύλων απαρνήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 την πολιτική της δωρεάν χειραποσκευής, στην οποία στηρίχθηκε εν πολλοίς το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχτισε έναντι των παραδοσιακών αερομεταφορέων, ξεσηκώνοντας όμως και αντιδράσεις.

Δεν είναι μόνο η γενικευμένη καχυποψία σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η οργάνωση καταναλωτών FACUA απευθύνθηκε στις αρχές υποστηρίζοντας ότι η νέα πολιτική χρεώσεων παραβιάζει τη νομοθεσία. Τι ισχύει όμως για τις νέες κρατήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου που αφορούν πτήσεις από την 1η Νοεμβρίου 2018; Οι επιβάτες που δεν έχουν «αγοράσει» προτεραιότητα, δεν μπορούν πια να μεταφέρουν δωρεάν παρά μια μόνο μικρή αποσκευή, ενώ η χειραποσκευή με ρόδες δεν μπορεί να μπει δωρεάν στην καμπίνα.
Η προσέγγιση όμως της εταιρείας είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με την Ryanair, η νέα πολιτική έχει μειώσει το κόστος της παραδοτέας αποσκευής προσφέροντας την επιλογή για 10 κιλά αποσκευή με 8 ευρώ. Η νέα πολιτική αποσκευών, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, εξαλείφει τις επιπλέον δωρεάν αποσκευές στην πύλη, που προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πτήσεις αυτό το καλοκαίρι, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη αποσκευή παραδιδόταν στην πύλη προκειμένου να λάβει ταμπελάκι για να μπει στον θάλαμο αποσκευών του αεροσκάφους. Οι καθυστερήσεις προέκυψαν, καθώς έπρεπε να μπουν ταμπέλες σε έως και 120 αποσκευές και δεν επέτρεπε να ολοκληρώνεται η διαδικασία άφιξης/αναχώρησης σε λιγότερο από 25 λεπτά.
«Οι πελάτες της Ryanair έχουν ήδη αλλάξει την επιλογή τους από 25 ευρώ x 20 κιλά παραδοτέα αποσκευή στην πιο οικονομική 8 ευρώ x 10 κιλά, η οποία είναι τώρα διαθέσιμη για όλες τις πτήσεις που ξεκινούν από 1η Νοεμβρίου. Αυτή η νέα πιο οικονομική παραδοτέα αποσκευή 8 ευρώ x 10 κιλά, σημαίνει ότι τα έσοδα από τις παραδοτέες αποσκευές πιθανόν να μειωθούν καθώς προσφέρουμε πιο οικονομικές επιλογές στους πελάτες μας. Έως και 50% των πελατών θα συνεχίσουν να μεταφέρουν τις 2 δωρεάν αποσκευές καμπίνας επιβατών καθώς ταξιδεύουν με προτεραιότητα και η νέα πολιτική θα επιταχύνει την επιβίβαση και θα εξαλείψει τις καθυστερήσεις των πτήσεων» δήλωσε ο κ. Kenny Jacobs της Ryanair.
Αναλυτικά για ταξίδια από 1η Νοεμβρίου 2018 ισχύουν τα εξής:
· Οι πελάτες με προτεραιότητα επιβίβασης μπορούν να συνεχίσουν να φέρνουν 2 δωρεάν αποσκευές καμπίνας επιβατών (1 x 10 κιλά αποσκευή και 1 μικρή τσάντα).
· Οι πελάτες χωρίς προτεραιότητα επιβίβασης μπορούν να φέρουν μόνο 1 δωρεάν (μικρή) τσάντα μεταφοράς από την 1η Νοεμβρίου.
· Εάν οι πελάτες χωρίς προτεραιότητα επιθυμούν να φέρουν τη 2η μεγαλύτερη τσάντα (με ρόδες), μπορούν να αγοράσουν μια παραδοτέα αποσκευή 10 κιλών, χαμηλότερου κόστους με 8 ευρώ κατά την κράτηση (επί του παρόντος η αποσκευή 20 κιλών κοστίζει 25 ευρώ). Αυτή η αποσκευή 10 κιλών με ρόδες πρέπει να παραδοθεί στο check in desk του αεροδρομίου.
· Όλοι οι επιβάτες με παραδοτέες αποσκευές μπορούν τώρα να αλλάξουν την επιλογή τους από 25 ευρώ x 20 κιλά στην πιο οικονομική 8 ευρώ x 10 κιλά παραδοτέα αποσκευή.
Οι επιβάτες χωρίς προτεραιότητα που έχουν κάνει κράτηση πριν την 1η Σεπτεμβρίου για ταξίδι μετά την 1η Νοεμβρίου θα μπορούν να αγοράσουν είτε προτεραιότητα με 8 ευρώ, είτε μια παραδοτεά αποσκευή έως 10 κιλών με 10 ευρώ, είτε να ακυρώσουν την κράτηση τους και να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.