Το μακρύ φόρεμα κολλάει σαν γάντι στο σώμα. Είναι κεντημένο με παγέτες και αυθεντικά κρύσταλλα, σε χρώμα emperor red. Αυτοκρατορικό κόκκινο και sequins. Πρόκειται για το απόλυτο trend του ερχόμενου χειμώνα. Η δημιουργία της Ελιζαμπέτα Φράνκι (θεωρώ ότι η ωραιότερη exclusive boutique της βρίσκεται στη Φλωρεντία) θυμίζει κάτι από τα παραμυθένια evening gowns που επέλεγε η Τζίντζερ Ρότζερς όταν χόρευε –με μαγευτικό, είναι η αλήθεια, τρόπο -στο πλευρό του Φρεντ Αστέρ. Η μόδα άλλωστε κάνει κύκλους. Στρέφει το βλέμμα με… τρυφερότητα στο παρελθόν, εμπνέεται, κάνει «αυστηρές» επιλογές, αναδεικνύει και αποθεώνει πάρα πολλές φορές φουστάνια, ταγέρ, παλτό και αξεσουάρ, περασμένων δεκαετιών. Το παλιό σμίγει με το καινούργιο. Τα outfits της νέας φθινοπωρινής-χειμερινής σεζόν έχουν κάτι από τη γοητεία παλαιότερων εποχών σε μια μοντέρνα, αστραφτερή «εξελιγμένη» όμως μορφή. Τα νεαρά super models Στέλα Μάξγουελ, Βιτόρια Σερέτι και Κένταλ Τζένερ θεωρούνται ως οι πλέον ιδανικές για να παρουσιάσουν τα άκρως εντυπωσιακά ρούχα με τις παγέτες των οίκων Altuzarra, Valentino, Halpern, Giambattista Valli, Saint Laurent, Balmain, Kenzo, Sonia Rykiel, Paco Rabanne και Off-White.

Εκθαμβωτικές διαδρομές για Ferreti, Plein, Maxwell, Anderson

Το super mini, εξαιρετικά αποκαλυπτικό, one shoulder φόρεμα του brand Off-White, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ασημένιες παγέτες, είναι πραγματικά ένα μικρό έργο τέχνης. Οι διάσημοι σχεδιαστές μόδας επιμένουν ότι η εκτυφλωτική λάμψη από τις αγαπημένες διεθνώς sequins δεν είναι μόνο για τις ημέρες και τις νύχτες των γιορτών. Οι τάσεις της δεκαετίας του ’80, με αρκετά μεγάλες δόσεις υπερβολής, είναι εδώ. Οι γυναίκες το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα επιλέξουν παγέτες οι οποίες πολλές φορές δεν… επιχειρούν μόνες τους εκθαμβωτικές διαδρομές πάνω στο γυναικείο σώμα. Οι παγέτες συνδυάζονται με διαφάνειες, κρύσταλλα, γκλίτερ, ημιπολύτιμους λίθους, μετάξια αλλά και μάλλινα και δερμάτινα υλικά. Οι Dolce & Gabbana συνδυάζουν ολόχρυσα ζιβάγκο από παγέτες με μάλλινα σκουφιά. Ο οίκος Giorgio Armani δημιουργεί κλασικά μαύρα, εξαιρετικής ραφής (ανδρικού τύπου) κοστούμια, τα οποία «στολίζει» με ασημένιες παγέτες και κρύσταλλα. Η Alberta Ferretti δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στις ασημένιες παγέτες. Τα μακριά, κλειστά στον λαιμό φουστάνια της είναι γεμάτα από τις συγκεκριμένου χρώματος sequins. Ο Philipp Plein, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή συλλογή από ρούχα βινύλ, μας παρουσίασε μια πολύ όμορφη διασκεδαστική τούλινη φούστα με παγέτες, την οποία συνδύασε με κοντό t-shirt. Ο Brandon Maxwell «ανέβασε» στην πασαρέλα το ωραιότερο γκρι παντελόνι με παγέτες που έχουμε δει. Ο J.W. Anderson παρουσίασε την πλέον εκρηκτική φούστα της σεζόν, με παγέτες που θυμίζουν τις αποχρώσεις από τα νερά του Αμάλφι. Το μοντέλο στο catwalk τη φόρεσε με λευκό, μακρύ πουλόβερ και λευκές μπότες.

Οι μπότες, τα πέδιλα, οι καμέλιες

Οι super stars της showbusiness και της διεθνούς μουσικής σκηνής επιλέγουν τα φορέματα και τα σακάκια με τους μεγάλους φιόγκους στο πλάι και τις πανύψηλες μπότες με παγέτες του φημισμένου brand Halpern. Η Μπιγιονσέ και η Ρίτα Ορα με τα μαύρα bodies και τα σακάκια με τις ασημένιες και χρυσές παγέτες να «δένουν» με τις σέξι μπότες είναι χάρμα οφθαλμών. Η Chanel συνδυάζει τα μάλλινα ταγέρ της με «λεπτομέρειες» από παγέτες. Οι περίφημες καρφίτσες-καμέλιες σε μπορντό και μαύρα χρώματα είναι γεμάτες παγέτες και κρύσταλλα. Τα «κοριτσίστικα» ψηλοτάκουνα παπούτσια με την μπαρέτα της Miu Miu είναι επίσης γεμάτα ασημένιες παγέτες. Οι βραδινές τσάντες του Valentino με τις αλυσίδες φέρουν επίσης παγέτες.

Υπάρχει πάντα η υπερβολή

Ο οίκος Roger Vivier «στολίζει» τα μποτίνια του με παγέτες και «κρυστάλλινα» αστέρια, όπως επίσης τα πέδιλα και τα μικρά βραδινά τσαντάκια. Το δημοφιλές ιταλικό brand Giuseppe Zanotti παρουσιάζει για τον χειμώνα μπότες, γόβες, πέδιλα και τσάντες με παγέτες και κρύσταλλα. Ο επίσης ιταλικός οίκος Gianvito Rossi κατασκεύασε μια υπέροχη πανύψηλη μπότα με χρυσές παγέτες. Μία από τις εξαιρετικές επιλογές του εφετινού χειμώνα είναι η φούστα με τις μεγάλες παγέτες του Paco Rabanne, η οποία σύμφωνα με τους ιθύνοντες του brand, όταν φορεθεί με «απλό» κασμιρένιο μπλουζάκι, κοντή ζακέτα στο ίδιο χρώμα και φλατ παπούτσια, είναι ένα σύνολο κατάλληλο για πρωινές εμφανίσεις. Ο Theo Sion «τολμά» να φωτογραφίσει τα σύνολα με παγέτες όταν αυτά συνδυάζονται ακόμη και με oversized ρούχα (οι γνωστές μεγάλες βάτες της εφετινής σεζόν), χαρίζοντας ένα μάλλον κιτς αποτέλεσμα. Ο Jimmy Choo έχει ξετρελάνει την Τζένιφερ Λόπεζ με τα ασημένια του πέδιλα, ενώ η υπέρκομψη Γκουίνεθ Πάλτροου έχει θεαθεί κρατώντας τη ροζ (γεμάτη sequins) τσάντα της Miu Miu. Ολα μοιάζουν τόσο λαμπερά τη νέα σεζόν. Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ… πασπαλισμένα με αστερόσκονη. Ο κόσμος θέλει να αισθάνεται ότι ζει μέσα σε ένα παραμύθι. Ενα ωραίο, «ψεύτικο» όμως, παραμύθι. Η διεθνής οικονομική κρίση οδηγεί πολλές φορές τους designers στην υπερβολή…
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου
2018.