Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε σήμερα η δοκιμαστική λειτουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, η οποία προβλεπόταν ήδη στον νόμο 4030/2011. Στόχος είναι η απλοποίηση της έκδοσης οικοδομικής αδείας και η διαφάνεια στους ελέγχους δόμησης. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Οκτωβρίου.

Παράλληλα, άνοιξε το νέο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης» για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι έλεγχοι δόμησης και να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών για την καταπολέμηση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας. Από την αρχή του θεσμού οι Ελεγκτές Δόμησης καταγράφονταν στο ηλεκτρονικό μητρώο μετά από σχετικές εξετάσεις, ενώ πλέον μείζον ρόλο θα παίζει η εμπειρία.
Το… εμπλουτισμένοΜητρώο Ελεγκτών Δόμησης θα «συνδράμει» στη λειτουργία δύο νέων πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν στις αρχές του 2019. Πρόκειται για:
– την ηλεκτρονική πλατφόρμα του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017από ελεγκτές δόμησης
– του ηλεκτρονικού συστήματοςκαταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση.
«Το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανοίγουν νέες δυνατότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα πλέγμα ηλεκτρονικών εργαλείων για τον εντοπισμό των αυθαιρεσιών και την αποτελεσματική προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος. Έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε αποφασιστικά, σε συνεργασία με τον τεχνικό κόσμο, βάζοντας οριστικά και αμετάκλητα τέλος στις αυθαιρεσίες που κυριαρχούσαν επί χρόνια στη χώρα μας», επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης.
Όσον αφορά στην πλατφόρμα e – άδειες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ανέφερε ότι αποτελεί μια μεταρρύθμιση η οποία άργησε, αλλά προχωρά δυναμικά και ολοκληρώνεται, σημειώνοντας επίσης ότι, έτσι απλοποιείται η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικής αδείας, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, επιτυγχάνεται τυποποίηση και διαφάνεια στους ελέγχους και εξάλειψη κάθε «ευκαιρίας» για αθέμιτη συναλλαγή, ενώ μειώνεται και η γραφειοκρατία. Όπως τονίζει ο ίδιος, απομένουν άλλα δύο… ηλεκτρονικά βήματα: η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για τα υφιστάμενα κτίρια και ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλες τις θεσμικές γραμμές για την οργάνωση του χώρου.
Η τρίτη κατεδάφιση στην Αττική
Μετά τις δύο πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων (μετά την τραγωδία στο Μάτι), οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, και υλοποιήθηκαν σε Σαρωνίδα και Αγριλέζα, σειρά είχε σήμερα η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων σε δημόσια δασική έκταση στο Γραμματικό (θέση Λιμνιώνα). Η τρίτη κατεδάφιση έγινε στο πλαίσιο της επέκτασης εργολαβίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Την ερχόμενη Παρασκευή (7 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κατεδαφίσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εφαρμόζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφεται την Τετάρτη (5 Σεπτεμβρίου), η σύμβαση του ΥΠΕΝ με τον μειοδότη – εργολάβο για την κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός αιγιαλού στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου (35-70 χλμ). Η εκτέλεση των κατεδαφίσεων θα γίνει με βάση τα πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής. Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογείται και η εκτέλεση των κατεδαφίσεων στα ρέματα στην περιοχή της Μάνδρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.