Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), η οποία διαμορφώθηκε στα 67.28 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).
Η ΟΤΣ είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι εκείνη που εισπράττουν όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι ζητούν ενέργεια από αυτό για να τηδιαθέτουν στη λιανική αγορά, δηλαδή σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ενεργειακή ανάλυση του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), η μεγαλύτερη μέση ΟΤΣ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή (31/8) φτάνοντας τα 70.76 ευρώ ανά MWh.
Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η άνοδος της μέσης τιμής τροφοδοτήθηκε από τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που επικρατούν στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιταλία και την Ουγγαρία, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα, καθώς και από το αυξημένο μεταβλητό κόστος των θερμικών μονάδων, στο οποίο ενσωματώθηκε η ιδιαιτέρως αυξημένη τιμή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων της τελευταίας περιόδου που ξεπέρασε τα 21 ευρώ ανά τόνο.
Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 152.538 MWh (27/8), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (2/9) στις 137.221 MWh και με τη συνολική ζήτηση του επταημέρου να φτάνει τις 1.035.561 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 6.164 MW.
Σχετικά με το μίγμα καυσίμου της χώρας, διαμορφώθηκε κυρίως από λιγνίτη (31%), φυσικό αέριο (30%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ΑΠΕ (22%), καθαρές εισαγωγές (9%), ενώ ένα 8% αντιστοιχούσε στα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Μεταξύ των μονάδων που συνεισέφεραν την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας στο σύστημα ήταν οι μονάδες 3 και 4 του σταθμού της Μεγαλόπολης και ο σταθμός της Μελίτης Ι στη Φλώρινα, οι οποίες περιλαμβάνονται στα δύο λιγνιτικά πακέτα που θα πουληθούν, καθώς και οι μονάδες 4 και 5 του σταθμού Αγίου Δημητρίου στη Κοζάνη.
Επίσης, μεταξύ των σταθμών φυσικού αερίου που συνεισέφεραν την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο Αλιβερίου 5 της ΔΕΗ, Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της Protergia, Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας της Κόρινθος Power και Ήρων.