Σιωπηλά αλλά μεθοδικά προετοιμάζεται η Νέα Δημοκρατία για την προεκλογική περίοδο αλλά και για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πρόσωπα που γνωρίζουν τι διαμείβεται στις κλειστές συσκέψεις μεταδίδουν ότι αυτόν τον καιρό τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη και ότι χτίζεται σταδιακά μια συνεκτική στρατηγική απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν επιφορτιστεί με την προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων, σύνθεσης εκλογικών συνδυασμών και επικοινωνίας με πολιτικούς χώρους, με τους οποίους ενδεχομένως να υπάρξουν μετεκλογικές συγκλίσεις. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει με αφετηρία τη ΔΕΘ να ενισχύσει τις οραματικές πτυχές του σχεδίου της ΝΔ για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα επιμένοντας στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Νέες προτάσεις

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τυχόν ανεξέλεγκτη παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει νέες προτάσεις, θα εξειδικεύσει τομείς της πολιτικής του, θα μιλήσει για το μέλλον της χώρας αλλά δεν θα εστιάσει στην αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής και των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού. Στην Πειραιώς έχουν εντοπίσει ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποπειράται να κόψει και να ράψει εξαγγελίες πάνω στο δικό τους πρόγραμμα, επικαλύπτοντας βασικές δεσμεύσεις, π.χ. μείωση φόρων και εισφορών, δημιουργία δικτύου παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των οικογενειών, ή να ικανοποιήσει παραδοσιακούς θύλακες συντηρητικών ψηφοφόρων επιστρέφοντας τα αναδρομικά σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και ενστόλους. Ωστόσο δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν. Η πρότασή τους για τους παιδικούς σταθμούς είναι ένα μηνιαίο κουπόνι αξίας 180 ευρώ, το οποίο θα δίνεται για 10 μήνες τον χρόνο σε όλες τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά ώστε να τα στείλουν στον παιδικό σταθμό της επιλογής τους, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.

Οι συντάξεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, η ΝΔ θα παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα, καταργώντας τον νόμο Κατρούγκαλου, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς η κεντρική του στόχευση είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον, θεωρούν ότι η απομίμηση του προγράμματός τους από μια κυβέρνηση που δεν το πιστεύει δεν πρόκειται να αποφέρει τίποτε στον Πρωθυπουργό. «Η ελληνική κοινωνία δεν ακούει πια τον κ. Τσίπρα» σχολιάζουν, προσθέτοντας ότι έχει δώσει δείγματα γραφής επί τριάμισι χρόνια με απογοητευτικά αποτελέσματα. «Το μόνο κοινό που έχει απομείνει να παρακολουθεί τον κ. Τσίπρα είναι οι υπουργοί του. Ολοι οι υπόλοιποι Ελληνες έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος του απλά τελείωσε» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Στη συνείδηση του κόσμου, η μείωση των φόρων και των εισφορών είναι ταυτισμένη με τη ΝΔ. Αλλά αν πρόκειται να ευθυγραμμιστεί με τη δική μας πολιτική, επειδή προφανώς τη θεωρεί σωστή, τότε πώς θα συνεχίσει να μας κατηγορεί για ακροδεξιά απόκλιση;» διερωτώνται στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ.

Η σκανδαλολογία

Από την πλευρά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται από την «ακροδεξιά» ομάδα του κόμματος του, και ιδίως από τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι φωτογραφίες των οποίων φιλοξενούνται συχνά στα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Για τους δύο πρώτους υπάρχει συνεχής σπερμολογία ότι θα έχουν δικαστικές περιπέτειες σε σχέση με την υπόθεση Novartis, μολονότι δεν έχει γίνει γνωστό αν προέκυψε κάτι χειροπιαστό από την εισαγγελική έρευνα. Η σκανδαλολογία επιβαρύνει την πολιτική ατμόσφαιρα και ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλές φορές προειδοποιήσει τα στελέχη του ότι η προεκλογική περίοδος ενδέχεται να μην είναι ομαλή.

Στο συνέδριο οι αλλαγές στο κόμμα

Με φόντο το συνέδριο της ΝΔ τον Δεκέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης αξιολογεί συνεχώς τους τομεάρχες και την απόδοσή τους, δεν βιάζεται ωστόσο ούτε να απονείμει εύσημα ούτε να σχηματίσει… Υπουργικό Συμβούλιο με άγνωστο τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Στο συνέδριο πάντως θα ανακοινωθούν αλλαγές στον κομματικό σχηματισμό, και, όπως μεταδίδεται, κανένας δεν θα πρέπει να θεωρεί τη θέση του δεδομένη. Παρ’ ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η πραγματικότητα δημιουργεί τις δικές της συνθήκες, π.χ. η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτρέπει νέα και αξιόλογα πρόσωπα να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις εκλογές βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια ανανέωσης σε βάθος του στελεχικού δυναμικού.

Το Μακεδονικό

Πολύ στενά παρακολουθούν στη ΝΔ τις εξελίξεις στο Μακεδονικό και εκτιμούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήδη παράγει προβλήματα, ενώ η στάση των Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ είναι «άκρως προκλητική». Η ΝΔ στρέφει τα βέλη της προς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος και στηρίζει την κυβέρνηση στρατολογώντας δεξιά στελέχη όπως η Κατερίνα Παπακώστα και απειλεί ότι θα τη ρίξει με αφορμή το Μακεδονικό. «Δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι βέβαια και η τελευταία φορά που ο κ. Καμμένος νομίζει ότι υπάρχουν Ελληνες που δεν αντιλαμβάνονται τις διαρκείς πολιτικές κωλοτούμπες του. Οτι τάχα έχουν ξεχάσει πως είναι αυτός που κράτησε το χέρι του Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών. Οτι παρ’ όλο που του δόθηκε η ευκαιρία να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, εκείνος την απέρριψε, συνεχίζοντας να παρέχει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, προφανώς γιατί είναι υποκριτής και καρεκλολάγνος».
«Η ΝΔ» επισημαίνεται «δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία αυτή ούτε από τη θέση της αντιπολίτευσης – αν τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση – ούτε αν τη βρει μπροστά της ως κυβέρνηση». Στη δεύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολύ πιθανό να βρει απέναντί της, και μάλιστα σκληρά, τον διεθνή παράγοντα. «Αυτά ας τα σκέφτονταν αυτοί που έκλεισαν τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα. Εμείς ξεκαθαρίσαμε εγκαίρως τη θέση μας προς όλες τις κατευθύνσεις» παρατηρούν στην Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ