Πρόκειται για ένα από τα νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στη γενιά του Αλέξη Τσίπρα. Είναι 41 χρόνων και αποτελεί έναν από τους «φρουρούς» του Πρωθυπουργού. Η αναβάθμισή του ήταν μια από τις εκπλήξεις του πρόσφατου ανασχηματισμού. Για τους μυημένους επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, η άνοδος των πολιτικών του μετοχών ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη. Ο Αλέξης Χαρίτσης, νέος υπουργός Εσωτερικών, αποτελεί έναν από τους πιο εξελίξιμους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένα πρόσωπο που εκτιμάται ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη περίοδο σε πολλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές φορές ο Πρωθυπουργός τον έχει καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας του να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για σειρά ζητημάτων, τόσο για το κόμμα όσο και για την κυβέρνηση. Το ίδιο έγινε και την περίοδο της τραγωδίας στο Μάτι, με τον Αλ. Χαρίτση να μεταβαίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα, που έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον νέο υπουργό Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός «έτρεξε» αρκετά για να ζητήσει και να εξασφαλίσει και την άμεση υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα.
Η κίνηση του Πρωθυπουργού να τοποθετήσει πρώτο τη τάξει υπουργό ένα στέλεχος χαμηλών τόνων, αποτελεσματικό, αλλά και με αξιοσημείωτη πολιτική κρίση για όσους έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί του, αποτέλεσε και ένα σήμα για το μέλλον.

Ενδυνάμωση της νεότερης γενιάς

Η απόφαση για την αναβάθμιση του Χαρίτση εντάχθηκε στο ευρύτερο σχέδιο του Πρωθυπουργού για αξιοποίηση και πολιτική ενδυνάμωση στελεχών της νεότερης γενιάς που αναμένεται να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά θα είναι και ένα είδος «φρουρών» του Αλ. Τσίπρα στο παιχνίδι εξουσίας της επόμενης ημέρας.
Ο Πρωθυπουργός δεν τον είχε πρώτο στη λίστα για το υπουργείο Εσωτερικών και αυτό που εξέταζε ήταν να του δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και πεδίο δράσης στο υπουργείο Οικονομίας, όπου ήταν αναπληρωτής. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας είχε δεχθεί κρούση από την ομάδα των «53» –μέσω εισήγησης κεντρικών στελεχών –να αναλάβει το υπουργείο ο βουλευτής Α’ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας.
Ομως, ο Πρωθυπουργός είχε άλλη άποψη και ενώ είχε τεθεί στο τραπέζι και το όνομα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, τελικά επελέγη ο Αλ. Χαρίτσης, που μέχρι προ ημερών είχε την ευθύνη του ΕΣΠΑ. Στο πεδίο αυτό ο μεσσήνιος πολιτικός (θα πολιτευθεί στη Μεσσηνία), που είναι και μέλος μιας εκ των συνιστωσών της τάσης των «53», κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένος και κατά γενική ομολογία αποτέλεσε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς του Αλ. Τσίπρα.
Ακόμα και κεντροδεξιοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες μιλάνε πολύ θετικά για τη θητεία του, ενώ με πολλούς έχει αναπτύξει και φιλική σχέση, όπως και με την ευρωπαία επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, τη Ρουμάνα Κορίνα Κρέτσου, η οποία πολλές φορές «πάγωσε» τη ΝΔ που ασκούσε κριτική για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
Αυτή ακριβώς η πορεία του ήταν που μέτρησε ιδιαίτερα για να τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, λόγω και της καλής σχέσης του με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Το στοίχημά του είναι να φέρει εις πέρας τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, βουλευτικές και ευρωεκλογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ