Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη σε ένα από τα πλέον κοσμικά (και ακριβά) εστιατόρια της Αθήνας, στο «Milos» του Χίλτον, όπου έτυχε να τρώνε διάφορες σημαντικές, θα τις χαρακτήριζα, παρέες. Σε ένα τραπέζι, για παράδειγμα, συνέτρωγε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (ξυρισμένος) με κάποιον χαμογελαστό κύριο τον οποίο παρ’ ολίγον να μη γνωρίσω, καθ’ ότι ο κύριος αυτός άφησε… μούσι και δεν ήταν άλλος από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα (φωτογραφία). Βεβαίως από τη συνάντηση αυτή δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση ούτε από τη ΝΔ, ούτε όμως και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά εάν ήθελαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Στουρνάρας να μην τους δουν, τότε δεν θα πήγαιναν να φάνε στο Χίλτον, όπως σωστά απεφάνθη συνεργάτης του διοικητή.
***
Προτού σας πω τι συζήτησαν (και τι έφαγαν και ποιος… πλήρωσε τον λογαριασμό) σας ενημερώνω ότι σε διπλανό τραπέζι έτρωγε η Ντόρα Μπακογιάννη με δύο φίλους της και φαινόταν ήρεμη (επειδή δεν θα της ερχόταν καμιά… οβίδα στο κεφάλι), αφού στον ίδιο χώρο, λίγα τραπέζια πιο πέρα, έτρωγε, όπως μου είπαν, με το ζεύγος Γιαννέλη, ο υπουργός Αμυνας. Απλώς υπενθυμίζω ότι την προηγούμενη ημέρα (την Κυριακή) ενώ επέστρεφαν με το φέρι μπόουτ «Μακεδών» από την Τζια οι Μητσοτάκης, Μαρέβα, Ντόρα, Φώφη, Θεοχαρόπουλος και λοιποί, η κυρία Μπακογιάννη είπε το αμίμητο «εάν γνώριζε ο Καμμένος ότι είμαστε όλοι εμείς σε πλοίο, θα μας έριχνε μια… τορπίλη για να γλιτώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την καταστροφή». Τώρα βλέποντας τον Καμμένο απέναντί της δεν ανησυχούσε καθόλου, όπως έλεγε. Μόνο τι θα μετέδιδε προς τα έξω…
***
Μητσοτάκης – Στουρνάρας έφαγαν ψάρι με σταμναγκάθι και τον λογαριασμό πλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Το ίδιο έφαγε και η Ντόρα (τον λογαριασμό πλήρωσαν οι δύο φίλοι της), η οποία, να σημειώσω, πήγε σε κάποια στιγμή στο τραπέζι του αδελφού της και συζήτησε μαζί με τον κ. Στουρνάρα για αρκετή ώρα. Κύριο θέμα συζήτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κεντρικού τραπεζίτη ήταν η μεταμνημονική περίοδος, εάν ήταν αναγκαία ή όχι η προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εκτιμήσεις πότε θα αρθούν τα capital controls, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα για το πότε θα βγούμε στις αγορές.
Τι θέλει να μάθει το CNN
Η Ντόρα φεύγοντας από το Χίλτον έδωσε συνέντευξη στο CNN. Εκείνο που της έκανε εντύπωση από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν το ενδιαφέρον των ξένων για το εάν θα αντέξει και πόσο ακόμη η παρούσα κυβέρνηση. Και ακόμα, όπως έλεγε στους συνεργάτες της, «οι ξένοι μάς συμπεριφέρονται πλέον σαν να είμαστε μελλοντική κυβέρνηση».
Οταν ο Αλογοσκούφης συνάντησε τον Χουλιαράκη
Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε
δάσκαλο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου τον Γιώργο Αλογοσκούφη, πρώην υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο και ορκιζόταν η κυβέρνησή του, οι Χουλιαράκης και Αλογοσκούφης συνέτρωγαν ψαρικά στο «L’Abreuvoir» στην οδό Ξενοκράτους 51 στο Κολωνάκι. Και όταν τρώνε δύο οικονομολόγοι, ποιος νομίζετε ότι πληρώνει τον λογαριασμό; Τον μοιράστηκαν…
***
Ο κ. Αλογοσκούφης θέλησε να προσκαλέσει τον κ. Χουλιαράκη σε εκδήλωση που διοργανώνει τον προσεχή Απρίλιο στη Βοστώνη η Εδρα Καραμανλή για την επόμενη ημέρα των μνημονίων, κάτι που ο κ. Χουλιαράκης αποδέχθηκε ευχαρίστως. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε τέτοιου είδους συνέδριο στη Βοστώνη. Μετείχε και πριν από δύο χρόνια σε ένα παρόμοιο, μαζί μάλιστα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για την ιστορία αναφέρω ότι στο συνέδριο της Βοστώνης τον Απρίλιο έχουν κληθεί πανεπιστημιακοί που χρημάτισαν πολιτικοί, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
***
Εκείνο που κυριάρχησε στο τραπέζι του «L’Abreuvoir» ήταν εάν θα κοπούν ή όχι συντάξεις τον Ιανουάριο, κάτι που ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το προσπαθεί η κυβέρνηση, αλλά κυρίως συζήτησαν τι μπορεί να γίνει στην οικονομία, ώστε να υπάρξει σε αυτήν επανεκκίνηση μετά τη μνημονιακή εποχή.
Ενας πρώην υπουργός σε κοτοπουλάδικο
Οσοι πέρασαν το μεσημέρι της Πέμπτης από το Κολωνάκι, από την πλατεία, ίσως να πρόσεξαν μια ασυνήθιστη αστυνομική κίνηση. Οι πιο… προσεκτικοί παρατήρησαν ότι σε ένα από τα εστιατόρια της πλατείας, αυτό που διαφημίζεται για τα κοτόπουλά του (και τις φτερούγες τους), έτρωγε μαζί με δύο κυρίες ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Δεν έδειχνε ούτε χολωμένος ούτε παραπονούμενος.
Ο Μπουτάρης είναι… ροκ
Οι Αμερικανοί –και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο νέος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ –είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη λίγες μόλις ημέρες πριν από τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθεσης. Και οι Αμερικανοί πήγαν με δώρα στον κ. Μπουτάρη. Του δώρισαν ένα λεύκωμα με τη ζωή του… Elvis. Τώρα θα πείτε γιατί διάλεξαν τον Elvis. Την απάντηση έδωσε ο αμερικανός πρόξενος: «Ο δήμαρχος είναι ροκ» είπε και έκλεισε το ζήτημα. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν από κοινού στη Θεσσαλονίκη η αμερικανική πρεσβεία και το προξενείο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα και αναμένεται σε λίγες ημέρες αμερικανική επιχειρηματική απόβαση στη συμπρωτεύουσα, καθώς και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Γνωρίζει η Φεντερίκα την ημερομηνία εκλογών;

Τη λεγόμενη «απάντηση του ενός εκατομμυρίου», δηλαδή πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα μας, φαίνεται πως γνωρίζει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή στην τοποθέτησή της στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ εκτίμησε ότι η διαδικασία για την οριστική επίλυση του Σκοπιανού «θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο». Εάν όντως συμβεί αυτό, τότε οι δυσμενείς εξελίξεις στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάνε πίσω και είναι ενδεχόμενο το σενάριο για εκλογές τον Μάιο να μην επαναληφθεί, αφού το Σκοπιανό είναι ίσως το μοναδικό σοβαρό θέμα που χωρίζει τους συγκυβερνήτες. Ή, τουλάχιστον, έτσι αφήνουν να εννοηθεί.

***

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Σχολή Ευελπίδων

Δωρεά 1,7 εκατ. ευρώ προσέφερε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Σχολή Ευελπίδων (που εφέτος γιορτάζει την 190ή επέτειο από την ίδρυσή της) για την ολική ανακαίνιση υποδομών σε πέντε λόχους, καθώς και για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων από έλληνες αξιωματικούς και ευέλπιδες σε συνεργασία με την Αμερικανική Ακαδημία Στρατού (West Point).

***

Ο Μέρμηγκας και ο Τζίτζικας της ΝΔ

Ξαφνικά, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζούλας βρισκόταν μαζί με τον πρόεδρό του στα Γρεβενά, τον πλησιάζει ένας 30άρης που του συστήνεται ως Γιώργος Τζίτζικας και ήθελε να μάθει εάν του έκανε πλάκα το κόμμα, γιατί τον έβαλαν μαζί (στις αξιολογήσεις) με κάποιον… Χρήστο Μέρμηγκα. Ο κ. Τζίτζικας είναι τοπογράφος μηχανικός και ο κ. Μέρμηγκας είναι μηχανολόγος-μηχανικός – και δεν μπορεί, σκέφτηκε, να υπάρχουν τέτοιες συμπτώσεις. Ο κ. Ζούλας υποσχέθηκε πως θα κοιτάξει το μητρώο στελεχών και όταν διαπίστωσε ότι και τα δύο ονόματα είναι υπαρκτά (και μάλιστα τα πήγαν πολύ καλά στις αξιολογήσεις), καθησύχασε τον Τζίτζικα ότι η ΝΔ δεν το έκανε επίτηδες να τον βάλει μαζί με τον… Μέρμηγκα.

HeliosPlus