Η πληγή των Fake news αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα που δεν αλλοιώνει μόνο την πραγματικότητα, διαστρέφει τις πεποιθήσεις και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας ψευδούς συνείδησης στην κοινή γνώμη.Το χθεσινό περιστατικό με τον Κώστα Γαβρά, ήρθε να επιβεβαιώσει πόσο ευεπίφοροι σε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση είναι και οι έλληνες πολίτες.Είχε επισημανθεί άλλωστε και στην τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου, όπου οι έλληνες ήταν πρώτοι μεταξύ όλων των ευρωπαίων στην αποδοχή των πληροφοριών και των μηνυμάτων από τα κοινωνικά δίκτυα και της on line πλατφόρμες.

Προφανώς η επιρροή των Fake news δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Εδώ στις ΗΠΑ ο Ντ. Τράμπ κατάφερε να επικρατήσει εκμεταλλευόμενος αυτή ακριβώς την απήχηση των ψευδών ειδήσεων σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Και συνεχίζει να το κάνει και ως πρόεδρος, όπως απέδειξε με έρευνα της η Washington Post που κατέγραψε ότι ο αμερικανός πρόεδρος «προέβη σε 4.229 ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς μέσα σε 558 ημέρες θητείας του στον Λευκό Οίκο!».
Σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός, η απαξίωση της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης, είναι αναπόφευκτο τα Fake news να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. Ιδιαίτερα «πληροφορίες» που αφορούν γνωστά πρόσωπα της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής διακινούνται με αστρονομικές ταχύτητες από το …καφενείο των κοινωνικών δικτύων.
Στην παγίδα της εντυπωσιοθηρίας πέφτουν βέβαια και αρκετές ηλεκτρονικές εκδόσεις που υποτίθεται ότι προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση.Η πραγματική δημοσιογραφία είναι όμως μια αέναη μάχη με τη διακρίβωση της αλήθειας. Η ευκολία που διακινούνται σήμερα ειδήσεις και πληροφορίες δεν αποτελεί και την καλύτερη μέθοδο, για την αποτύπωση της πραγματικότητας.
Η ταχύτητα δεν αποτελεί την καλύτερη μέθοδο ανταγωνισμού, σε ένα προβληματικό,πράγματι, τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Για αυτό και τα έντυπα μέσα, που έχουν αποδείξει ιστορικά την αξιοπιστία τους αλλά και την προσήλωση τους στην ερευνητική δημοσιογραφία, παρά την απαξίωση που δέχονται σήμερα,αποτελούν διαχρονικά την πιο ουσιαστική την πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.