Δύσκολα μπορείς να αποτύχεις φτιάχνοντας τράιφλ, αφού έχεις την απόλυτη ελευθερία να το φτιάξεις ακριβώς όπως θέλεις. Το μόνο που πρέπει να έχεις στον νου σου είναι ότι τα υλικά μπαίνουν εναλλάξ σε στρώσεις, ότι χρειάζεται κάποια κρέμα ή μους, μια βάση (μπισκότο ή κέικ) και ένα τρίτο υλικό (τουλάχιστον) που να δίνει επιπλέον γεύση. Στη συγκεκριμένη συνταγή επιλέξαμε τα ροδάκινα και τα φιστίκια Αιγίνης που βρίσκονται στην εποχή τους. Αρωματίσαμε με μαστίχα και ξύσμα λεμονιού, ενώ για κρέμα φτιάξαμε μια δροσερή μους με γιαούρτι. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό γλυκό που εντυπωσιάζει με τη γεύση, αλλά και με την εμφάνισή του.

Τράιφλ µε µους γιαουρτιού, µαστίχα, ψητά ροδάκινα και φιστίκι Αιγίνης
Προετοιμασία 30΄, Ψήσιμο 30΄, Αναμονή 1 ώρα


Υλικά (για 4 μερίδες)
12-16 μπισκότα σαβαγιάρ
200 ml κρύο γάλα για τα σαβαγιάρ (ίσως πάρει και παραπάνω)
3-4 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Για τα ψητά ροδάκινα
7 ροδάκινα
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
Για τη μους
3/4 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
3 κ.σ. ζεστό νερό
½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
2 κ.σ. ζεστό γάλα
240 ml κρέμα γάλακτος
με 30%-35% λιπαρά
3½ κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Πλένουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Μπορούμε να τα έχουμε ξεφλουδίσει από πριν αν προτιμάμε, αλλά είναι πιο εύκολο να ξεφλουδιστούν αφού ψηθούν (εναλλακτικά τα αφήνουμε και με τη φλούδα τους, αφού με το ψήσιμο μαλακώνει). Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με τη μαστίχα. Βάζουμε τα ροδάκινα μέσα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τη σκόνη μαστίχας. Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη πάνω τους και να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε την κάθε φέτα σε 3-4 κομμάτια.
Διαλύουμε τη ζελατίνη στο ζεστό νερό ανακατεύοντας και τη σκόνη μαστίχας στο ζεστό γάλα. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαντιγί. Αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το 1½ κ.γ. από το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο γιαούρτι, σουρώνοντάς τα, το μείγμα της ζελατίνης και του γάλακτος. Ανακατεύουμε και, αφού ενσωματωθούν, προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σαντιγί συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τον αβγοδάρτη. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Παίρνουμε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ ή 6 μικρότερα για να φτιάξουμε τα τράιφλ. Θέλουμε να είναι γυάλινα για να φαίνονται οι στρώσεις. Βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα τα σαβαγιάρ στο γάλα. Τα βάζουμε στη βάση του μπολ, το ένα δίπλα στο άλλο, προσέχοντας να μη μένουν κενά. Αν χρειαστεί, τα σπάμε για να χωρέσουν σωστά. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση μους και την καλύπτουμε με κομμάτια ροδάκινου. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια σειρά από στρώσεις (μπισκότο, μους, ροδάκινα, φιστίκι) μέχρι να γεμίσει το σκεύος έως πάνω. Στο τέλος γαρνίρουμε με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018.