Μπισκότα σάντουιτς µε παγωτό

Προετοιμασία 35΄, Αναμονή τουλάχιστον 3 ώρες, Ψήσιμο 12΄- 15΄
Υλικά (για περίπου
15 σάντουιτς)
220 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
140 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1 κρόκος αβγού
1 ολόκληρο αβγό
280-300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
½ κ.γ. αλάτι
150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
½ κιλό παγωτό της αρεσκείας μας
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει, αλλά όχι να κάψει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν όσο γίνεται και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς (περίπου 1 ώρα).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ το μείγμα βούτυρο-ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε τον κρόκο και το αβγό. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη σόδα, τις βανίλιες και το αλάτι και αδειάζουμε σιγά-σιγά αυτό το μείγμα σε εκείνο που χτυπάμε στο μίξερ. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα, ίσα να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε τέλος τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπάμε λίγο να αναμειχθούν. Σταματάμε το χτύπημα και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουμε το μείγμα μας σε ισομεγέθη μπαλάκια τα οποία «πατάμε» με τα δάχτυλά μας για να γίνουν πιο πλατιά. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα, αφήνοντας λίγο περιθώριο ανάμεσά τους για να απλώσουν. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Βγάζουμε τα μπισκότα από τον φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια για τουλάχιστον 2 ώρες για να κρυώσουν ομοιόμορφα.
Συναρμολόγηση
Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει. Με ένα στρογγυλό κουπάτ που έχει περίπου ίδιο μέγεθος με τα μπισκότα, κόβουμε δίσκους από το παγωτό. Βάζουμε έναν δίσκο πάνω σε ένα μπισκότο και καλύπτουμε με άλλο μπισκότο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα.


Κέικ µε γέµιση τυρόκρεµας και µαρµελάδα

Προετοιμασία 40΄, Αναμονή περίπου 1 ώρα,
Ψήσιμο 50΄- 55΄
Υλικά (για 9 μερίδες)
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (και λίγο ακόμη
για τη φόρμα)
2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
4 μεγάλα αβγά
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
(και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
Ελάχιστο αλάτι
1 κούπα γάλα
Για τη γέμιση
300 γρ. τυρί κρέμα, μαλακωμένο
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Ξύσμα και χυμός από ½ ακέρωτο λεμόνι
100 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Τριμμένο μπισκότο (για γαρνίρισμα)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους. Χτυπάμε δυνατά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τις βανίλιες και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα του μίξερ εναλλάξ με το γάλα. Δεν επιμένουμε στο χτύπημα –μόλις αναμειχθούν εντελώς τα υλικά, σταματάμε. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά. Βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, τότε είναι έτοιμο. Αλλιώς, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα με ποδαράκι. Πριν το κόψουμε θα πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς, οπότε το βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να ανακατευτούν καλά και να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Συναρμολόγηση
Ισιώνουμε με ένα φαρδύ μαχαίρι την επιφάνεια του κέικ. Στη συνέχεια το κόβουμε οριζοντίως στη μέση, σε δύο φέτες. Απλώνουμε τα 3/4 από την κρέμα πάνω στη μία φέτα και από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα. Καλύπτουμε με την άλλη φέτα. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο.

Λουκουμάδες, κλασικοί και αγαπημένοι

Προετοιμασία-παρασκευή 20΄,
Αναμονή 45΄- 50΄
Υλικά
(για περίπου 650 γρ.)
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Νερό, όσο πάρει
Μπόλικο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Μέλι (για το σερβίρισμα)
Κανέλα (για το σερβίρισμα)
Τριμμένα καρύδια ή σουσάμι (για το σερβίρισμα)
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και λίγο νερό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό μέχρι να έχουμε έναν χυλό που να μην είναι πολύ σφιχτός αλλά ούτε και εντελώς ρευστός. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε για 45-50 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο το μείγμα.
Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ρίχνουμε το σπορέλαιο και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη με ένα κουτάλι και τα ρίχνουμε μέσα στο σπορέλαιο. Δεν ρίχνουμε πολλούς λουκουμάδες κάθε φορά για να έχουν χώρο να τηγανιστούν καλά, αλλά και για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Ανακατεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους γυρίζουμε. Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Σερβίρουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια (ή σουσάμι) από πάνω.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018.