Ενας-ένας οι πρώην φίλοι και συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στρέφονται εναντίον του και τον «καίνε» με τις καταθέσεις τους. Ο αμερικανός πρόεδρος αγωνίζεται να βρει μια στρατηγική για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά δημοσιεύματα. Νιώθει τον κλοιό να σφίγγει γύρω του και, παρά τα προκλητικά tweets που συνεχίζει να ανεβάζει, η αγωνία του έγινε εμφανής σε μία (ακόμη) συνέντευξή του στην εκπομπή «Fox & Friends» την Τετάρτη, στην οποία δήλωσε ότι θα προκληθεί κραχ στο Χρηματιστήριο αν παραπεμφθεί με το ερώτημα της καθαίρεσης.
Δεν είναι σαφές αν θα αντιμετωπίσει και ποινικές κατηγορίες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει γνωμοδοτήσει επανειλημμένως τις τελευταίες δεκαετίες ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί σε ποινική δίκη, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί επί του θέματος.
Ο δικηγόρος του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, υποστήριξε στη δίκη του τελευταίου αυτή την εβδομάδα πως αν ο Κόεν είναι ένοχος επειδή πλήρωσε προεκλογικά γυναίκες που είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις με τον Τραμπ (αδίκημα που παραβαίνει τον νόμο περί προεκλογικής χρηματοδότησης), τότε είναι εξίσου ένοχος και ο Τραμπ που έδωσε την εντολή στον Κόεν να εξαγοράσει τη σιωπή των δύο γυναικών.
Αν ο Ρόμπερτ Μιούλερ, ο ειδικός ανακριτής που ερευνά την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές –υπόθεση από την οποία προέκυψαν επιμέρους δικαστικές υποθέσεις με εμπλεκόμενους συνεργάτες του Τραμπ -, κρίνει ότι διαθέτει αρκετά στοιχεία για να παραπέμψει τον πρόεδρο στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, θα μπορούσε να ζητήσει από ένα σώμα ενόρκων να το κάνει. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο όμως μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται μάλλον απίθανη.
Πιθανότερο είναι ότι αν ο Μιούλερ έχει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Τραμπ, θα συντάξει μια μακροσκελή έκθεση στην οποία θα μπορέσει να βασιστεί το Κογκρέσο προκειμένου να ξεκινήσει διαδικασίες για την καθαίρεση του προέδρου. Ο Τραμπ όμως μπορεί να καθίσει στο εδώλιο των ομοσπονδιακών δικαστηρίων αφού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.
Το αμερικανικό Σύνταγμα αναφέρει ότι ένας πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από το αξίωμά του για «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και πλημμελήματα» –αδικήματα τα οποία θα αποφασίσει το Κογκρέσο αν συντρέχουν για τον Τραμπ. Το αν θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτή εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Αν όταν αναλάβουν οι νέοι βουλευτές και γερουσιαστές τα καθήκοντά τους τον Ιανουάριο, οι Δημοκρατικοί έχουν πάρει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικανούς, είναι πολύ πιθανόν να παραπέμψουν τον πρόεδρο με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Σπασμωδικές κινήσεις

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ κάνει σπασμωδικές κινήσεις: τσακώνεται δημοσίως με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, για τον οποίο ιδιωτικά παραπονιέται ότι δεν τον στηρίζει αρκετά (πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση του Σέσιονς για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης) και τουιτάρει για τον Κόεν: «Συστήνω να μην τον προσλάβει κανείς ως δικηγόρο».
Το γεγονός όμως παραμένει: η πληρωμή 130.000 δολαρίων από τον Κόεν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς (κατ’ εντολήν του Τραμπ) συνιστά δωρεά στην προεκλογική εκστρατεία του διότι η σιωπή της Ντάνιελς τον διευκόλυνε προεκλογικά και παραβίασε τη νομοθεσία που απαγορεύει δωρεές υψηλότερες από 2.700 δολάρια. Την παραβίασε και η εξαγορά της σιωπής μιας πρώην playmate από το ταμπλόιντ «National Enquirer» αντί 150.000 δολαρίων (κατ’ εντολήν του Κόεν που ενεργούσε σε συνεννόηση με τον Τραμπ) διότι απαγορεύεται στις εταιρείες να συντονίζουν δωρεές με υποψήφιους προέδρους ή συνεργάτες τους.
Ο μοναδικός που δεν έχει στραφεί, μέχρι στιγμής, εναντίον του Τραμπ είναι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ, που κρίθηκε ένοχος την Τρίτη για σειρά αδικημάτων. Ο Τραμπ έχει μόνο καλά λόγια και tweets για τον Μάναφορτ, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι θα του απονείμει χάρη.

«Τι μας λέει για τον Τραμπ το ότι επέλεξε ως επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας κάποιον σαν τον Μάναφορτ τον οποίο ακόμη και την Τρίτη (ημέρα της καταδίκης του) χαρακτήρισε «καλό άνθρωπο»; Μας λέει ότι ο Τραμπ συνεχίζει με συνέπεια να περιφρονεί την εντιμότητα και την ηθική, διότι σε ολόκληρη την καριέρα του περιβάλλει τον εαυτό του με ανθρώπους αδύνατου, αν όχι εγκληματικού, χαρακτήρα» έγραψαν σε κύριο άρθρο τους οι «New York Times».

Νέες αποκαλύψεις

Το γενικότερο «ζουμί» πάντως αυτής της πολυτάραχης εβδομάδας που μας πέρασε είναι, σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, μια νίκη του Μιούλερ ο οποίος έχει ήδη αποδείξει με τις καταδίκες και τις ομολογίες που έχει αποσπάσει ότι η έρευνά του δεν αποτελεί «κυνήγι μαγισσών», όπως τη χαρακτηρίζει ο Τραμπ. Επεται και συνέχεια στην έρευνα καθώς ο δικηγόρος του Κόεν προαναγγέλλει νέες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις ενώ άλλα πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει κατηγορίες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ο σύμβουλος του προέδρου Ρότζερ Στόουν, αναμένεται να σταθούν στο εδώλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ