Σχεδόν 90 οικογένειες από τη Νότια Κορέα διέσχισαν τα σύνορα με τον Βορρά την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να επανασυνδεθούν με συγγενείς τους οποίους δεν είχαν δει από τότε που χωρίστηκαν, στο χάος του πολέμου της Κορέας, πριν από σχεδόν επτά δεκαετίες. Ενας πόλεμος που κράτησε τρία χρόνια και έληξε με εκεχειρία το 1953, αποτελώντας ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου. Τα σύνορα έκλεισαν και χιλιάδες οικογένειες χωρίστηκαν, οι περισσότερες σε συνθήκες πανικού.
Η διαδικασία της επανασύνδεσης των οικογενειών ξεπάγωσε έπειτα από τρία χρόνια και, όπως και στις προηγούμενες, αδέλφια, ξαδέλφια, μανάδες, γιοι, ανίψια και θείοι, μέσα σε δάκρυα χαράς και εναγκαλισμούς, προσπάθησαν να καλύψουν τον χρόνο που χάθηκε. Κάποιοι διέσχισαν τα σύνορα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ ο γηραιότερος ήταν ένας άνδρας 101 ετών.
Τα δύο αδέλφια 88 και 81 ετών
Ορισμένοι δεν μπορούσαν καν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον, οι περισσότεροι άνω των 80 ετών συναντούσαν τους δικούς τους ενώ η τελευταία φορά που τους είχαν δει ήταν όταν ήταν ακόμη μικρά παιδιά. Ενας από αυτούς, ο 88χρονος Κιμ Μπιουνγκ Οκ, είδε την 81 ετών αδελφή του Κιμ Σουν Οκ την οποία αποχωρίστηκε όταν πήγαιναν ακόμη σχολείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post».
«Δεν έχω κλείσει μάτι από τότε που με επέλεξαν για αυτή την οικογενειακή επανένωση» δήλωσε ο 88 ετών άνδρας καθώς αντίκριζε την αδερφή του, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων της Νότιας Κορέας.
«Οι δεσμοί αίματος δεν εξαφανίζονται ακόμη και μετά από αυτό το διάστημα» του απάντησε εκείνη προσθέτοντας:
«Πραγματικά μοιάζουμε σαν δυο σταγόνες νερό».

Η Κιμ έδειξε στον αδελφό της μια παλιά φωτογραφία της στην ιατρική σχολή και του είπε ότι στη διάρκεια της ζωής της είχε εργαστεί ως γιατρός: «Εζησα μια αξιοσέβαστη ζωή στην Πιονγκγιάνγκ» του ανέφερε, ενώ εκείνος την ενημέρωνε ότι μέχρι να συνταξιοδοτηθεί πριν από δέκα χρόνια εργαζόταν ως διευθυντής Γυμνασίου.
«Είναι τιμή μου να έχω μια αδελφή σαν εσένα» της είπε ενώ η Κιμ του απαντούσε πως «θα είναι υπέροχο να ζήσουμε την επανένωση (της χερσονήσου). Ας συμβεί και ας ζήσουμε ακόμη και ένα λεπτό μαζί προτού πεθάνουμε». Τα δυο αδέλφια βρέθηκαν και πάλι για τις επόμενες τρεις μέρες, έντεκα ώρες συνολικά προτού επιστρέψουν στα σπίτια τους. Είναι σχεδόν απίθανο ότι θα ξαναδεί ο ένας τον άλλον και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι καν σε θέση να ανταλλάξουν αλληλογραφία.
Η δική τους οικογένεια ήταν μόνο μία από τις 89 συνολικά που επελέγησαν ανάμεσα σε περισσότερες από 57.000 –έπειτα από σχετικό αίτημα –στο πλαίσιο της πολιτικής επαναπροσέγγισης Βορρά και Νότου που επανεκκίνησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζέι Ιν τον περασμένο Ιούνιο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1985
Το πρόγραμμα επανασύνδεσης ξεκίνησε το 1985, αλλά προχώρησε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Επειτα από μια μεγάλη περίοδο διακοπής, ξεκίνησε πάλι στις αρχές του 2000 και περισσότερες από 17.000 οικογένειες έχουν επανασυνδεθεί με τους βορειοκορεάτες συγγενείς τους έκτοτε.
Συνολικά 132.000 έχουν καταγραφεί ως αποκομμένοι από την οικογένειά τους από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα και περισσότεροι από τους μισούς έχασαν τη ζωή τους προτού προλάβουν να συναντήσουν και πάλι τους συγγενείς τους. Από όσους βρίσκονται στη λίστα αναμονής, περισσότεροι των 12.000 είναι άνω των 90 ετών.
Ωστόσο οι φόβοι του απομονωμένου καθεστώτος για οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες άλλοι στερήθηκαν την ευκαιρία να συναντήσουν και πάλι τους δικούς τους ανθρώπους. «Είναι κρίμα και για τις δύο κυβερνήσεις στον Νότο και στον Βορρά (να ξέρουν) ότι πολλές οικογένειες πέθαναν χωρίς να γνωρίζουν αν οι χαμένοι συγγενείς τους είναι ζωντανοί» δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζέι Ιν.
Καθώς ο ίδιος υπήρξε μέλος μιας τέτοιας οικογένειας, διαβεβαίωσε ότι η «διεύρυνση και η επιτάχυνση των οικογενειακών επανενώσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μεταξύ των ανθρωπιστικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν από τις δύο Κορέες», ενώ ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στις οικογένειες να μπορούν να ανταλλάσσουν αλληλογραφία.
Ενας δεύτερος γύρος επανασυνδέσεων με επιπλέον 83 οικογένειες πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή (26/8). Η Νότια Κορέα επιλέγει τους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικής λοταρίας, ενώ εμπειρογνώμονες λένε ότι η Βόρεια Κορέα επιλέγει τους υποψηφίους με βάση την πιστή υπακοή τους στο καθεστώς.

HeliosPlus