Το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που έχει ποτέ καταγραφεί στο δυτικό ημισφαίριο σημειώνεται αυτές τις ώρες στη Λατινική Αμερική, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας εγκαταλείπουν μαζικά τον σοσιαλιστικό «παράδεισο» του Νικολάς Μαδούρο, μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 96% και τη συνεπακόλουθη οικονομική κατάρρευση.
Χιλιάδες πολίτες ταξιδεύουν προς την Κολομβία, άλλοι προς τη Βραζιλία, αρκετοί κατευθύνονται νοτιότερα, προς το Περού και τη Χιλή, προκειμένου να μπορέσουν να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη ένδεια στην οποία έχουν περιέλθει. Το Εκουαδόρ από την περασμένη Κυριακή έκλεισε τα σύνορα για τους πρόσφυγες της Βενεζουέλας, εγκλωβίζοντάς τους στην Κολομβία, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό είναι ακόμα πιο τραγική.
Ο διεθνής Τύπος μιλάει για μια καταστροφή επικών διαστάσεων. Εκατοντάδες καταστήματα έχουν κλείσει μετά την απόφαση του Μαδούρο να κόψει πέντε μηδενικά από το εθνικό νόμισμα, μια και κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τις νέες τιμολογήσεις, οι δρόμοι είναι άδειοι και ο λαός ψάχνει κυριολεκτικά στους κάδους των σκουπιδιών μήπως παρ’ ελπίδα βρει κάτι να φάει.
Εδώ και λίγες ημέρες έχει τεθεί σε κυκλοφορία το νέο νόμισμα, το «κυρίαρχο μπολίβαρ», το οποίο μαζί με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Μαδούρο υποτίθεται ότι θα σώσει τη χώρα από τον οικονομικό όλεθρο και θα τιθασεύσει την έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, θα αγγίξει εφέτος το 1.000.000%!
Η νέα οικονομική «επαναστατική φόρμουλα» –όπως την ονόμασε ο Μαδούρο –θα συνίσταται στην αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 3.000.000 μπολίβαρ στα 180.000.000 «ισχυρά μπολίβαρ» (ήτοι 30 δολάρια τον μήνα), στην αύξηση της τιμής της βενζίνης στη διεθνή αγορά, στον μηδενισμό του ελλείμματος –πώς θα επιτευχθεί αυτό παραμένει άγνωστο -, στην αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις και του φόρου προστιθέμενης αξίας, αλλά και στην κατάργηση των επιδοτήσεων στην αγορά βενζίνης στα πρατήρια.
Μεταξύ άλλων, ο Μαδούρο πρότεινε στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση οι εργαζόμενοι να πληρώνονται από τον ερχόμενο μήνα και για έναν χρόνο με το ψηφιακό νόμισμα petro και όχι με χαρτονομίσματα, και μάλιστα είπε ότι «εγγυάται» πως όλοι και όλες θα έχουν έναν μισθό που θα τους επιτρέπει να ζουν.
Την ίδια ώρα έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με ελεγχόμενες τιμές σε λιγοστά προϊόντα διατροφής τα οποία θα μπορούν να αγοράζουν κάθε μήνα οι πολίτες, κάτι σαν δελτίο δηλαδή, και ήδη ο στρατός εισβάλλει στα σουπερμάρκετ συλλαμβάνοντας καταστηματάρχες που δεν συμμορφώνονται με τις ελεγχόμενες χαμηλές τιμές.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα θα επιφέρουν οικονομική ευημερία και ότι σε 24 μήνες από σήμερα θα φανεί η ανάπτυξη, όμως είναι σχεδόν βέβαιο –όπως αναφέρουν αναλυτές –πως θα αποτύχουν, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα προηγούμενα συγκεχυμένα και αντιφατικά οικονομικά του προγράμματα.
Οι «Financial Times» προβλέπουν ότι το «απελπισμένο» αυτό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο δεν συνοδεύεται με την αντιμετώπιση των δομικών θεσμικών ελλείψεων που οδήγησαν στην κατάρρευση του μπολίβαρ, θα επιδεινώσει τις συνθήκες τόσο στο εσωτερικό, με ολοένα και περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους, όσο και στο εξωτερικό, καθώς η συνεχιζόμενη έξοδος των μεταναστών θα σημάνει μεγαλύτερη περιφερειακή αστάθεια και αύξηση της βίας.
Ακόμα και στην περίπτωση που το «κυρίαρχο μπολίβαρ» σταθεροποιηθεί, η οικονομία θα εξακολουθεί να καταρρέει εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών αλλά και της αδυναμίας της κυβέρνησης να βρει βασικά προϊόντα για τον πεινασμένο λαό της, απόρροια μεταξύ άλλων και των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα οδηγώντας τη σε ασφυξία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τα τελευταία δύο χρόνια περί τα 2, 3 εκατομμύρια Βενεζουελάνων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα –δηλαδή το 7%του πληθυσμού -, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, σχεδόν διπλάσιος.
Οι αριθμοί είναι ακόμα πιο θλιβεροί σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους κατοίκους: τέσσερις στους πέντε ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, την τελευταία διετία στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες έχουν χάσει κατά μέσο όρο 11 κιλά ο καθένας, όπως αναφέρει το Reuters, 1 εκατομμύριο παιδιά είναι ανεμβολίαστα, ενώ η παιδική θνησιμότητα αγγίζει το 30%.
Εξαιτίας της πλήρους κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος (στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα βασικά), έχουν κάνει την εμφάνισή τους ασθένειες που είχαν εκλείψει, όπως η διφθερίτιδα και η ιλαρά, και ακριβώς επειδή η έλλειψη σε φάρμακα και εμβόλια είναι τεράστια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Ανθρώπινο τσουνάμι στα σύνορα με την Κολομβία

Μήκους περίπου 300 μέτρων και πλάτους επτά, η διεθνής γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ πάνω από τον ποταμό Ταχίρα, στις Ανατολικές Ανδεις, αποτελεί το πέρασμα από τη Βενεζουέλα προς την Κολομβία. Εδώ και λίγες ημέρες περίπου 40.000 Βενεζουελάνοι καταφθάνουν καθημερινά φορτωμένοι με το λιγοστό τους βιος προκειμένου να περάσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Η ουρά συνήθως σχηματίζεται στη διάρκεια της νύχτας και μόλις ανοίξουν οι πύλες ένα ανθρώπινο τσουνάμι εφορμά προκειμένου να προλάβει να περάσει στην Κολομβία. Πολλοί Βενεζουελάνοι καταρρέουν από την πείνα λιποθυμώντας καταγής, μανάδες με μωρά στην αγκαλιά σπεύδουν στο πλησιέστερο κέντρο υγείας για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Αλλοι, με σοβαρά προβλήματα υγείας, αναζητούν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο Εράσμο Μεόζ της πόλης Κούκουτα, όπως ο νεαρός μηχανικός μοτοσικλετών Ανχελ, που σύμφωνα με το BBC πριν από πέντε χρόνια επέζησε από ένα ατύχημα στη δουλειά του με εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού. Στη Βενεζουέλα δεν υπήρχαν φάρμακα, ούτε καν τα βασικά, για να τον περιθάλψουν και η κατάστασή του επιδεινώθηκε καθώς οι πληγές του μολύνθηκαν και τα χέρια του παραμορφώθηκαν.
Υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν και στοιβάζονται σε έναν προσφυγικό καταυλισμό μέχρι να σφραγιστεί το διαβατήριό τους ή να λάβουν χρήματα από συγγενείς που ζουν στο εξωτερικό. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που πωλούν ό,τι αντικείμενο κατάφεραν να πάρουν μαζί τους από το σπίτι τους, όπως τηλεοράσεις ή ραδιόφωνα, για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο λεωφορείου και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Οπως περιγράφει το BBC στο συγκλονιστικό οδοιπορικό του γύρω από τη γέφυρα, σε ένα σημείο οι γυναίκες μπορούν να κόψουν τα μαλλιά τους (θα χρησιμοποιηθούν για περούκες) και να τα πουλήσουν αντί 30.000 κολομβιανών πέσος, δηλαδή για 10 δολάρια. Η νεαρή Λόρα – αναφέρει το βρετανικό δίκτυο – είναι μία από αυτές. Η ίδια αισθάνεται άσχημα καθώς αποχωρίζεται τη μακριά της κόμη, όμως με τα χρήματα αυτά θα εξασφαλίσει ινσουλίνη για τρεις μήνες για την οκτάχρονη κόρη της που πάσχει από διαβήτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ