Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στη Νέα Δημοκρατία τα σενάρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ιδίως μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι πρώην στελέχη της πιθανόν να ενταχθούν στην επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα.
Στην Πειραιώς διαπιστώνουν την αδυναμία του Πρωθυπουργού «να μετακινήσει έστω και ένα κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησής του, κάτι που καταδεικνύει την έλλειψη ισχύος του ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα». Μόνος στόχος του ανασχηματισμού, εκτιμούν, είναι να πάρει η κυβέρνηση μια μικρή παράταση –οι εκλογές θα γίνουν αργά ή γρήγορα. «Αν ισχύουν τα σενάρια για ορισμένους από αυτούς που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να κάνει και η ΝΔ την αυτοκριτική της διότι θεώρησε πως η κυβέρνηση είχε ξεμείνει από πολιτικές καρικατούρες. Προφανώς, υπολόγισε λάθος» προσθέτουν. Τα βέλη κατευθύνονται προς τους Κ. Μίχαλο, Ευ. Αντώναρο και Κατερίνα Παπακώστα.

«Παράσταση»

Παρά το σκωπτικό ύφος με το οποίο αντιμετωπίζουν τη φημολογία για τη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με συντηρητικά στελέχη της καραμανλικής Δεξιάς, που έχουν διαγραφεί από τη ΝΔ, στην Πειραιώς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράσταση» που προκαλεί «μόνο θλίψη και οργή» το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. «Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη» τόνισε.
Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι η Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία δεν θα μας παρακολουθούν μόνο οι εταίροι αλλά και οι αγορές. Τα μηνύματα που θα σταλούν το προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικά: Θα εξακολουθήσει η κυβέρνηση να τηρεί συνεπή στάση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους ή θα επιστρέψει στην προ της κρίσης τακτική της παροχολογίας;

Σταθερή στάση

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένος να κρατήσει μια σταθερή στάση σε αυτή την, ενδεχομένως, μακρά προεκλογική περίοδο. Στη ΔΕΘ δεν θα επιδοθεί σε πλειοδοσία παροχολογίας ακόμα κι αν αυτό πράξει ο κ. Τσίπρας, επειδή θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Επιπλέον δεν ενδιαφέρεται να μπει σε μια παλαιού τύπου αντιπαράθεση, αποδομώντας την κυβέρνηση και συναγωνιζόμενος τον Πρωθυπουργό σε πολωτικές προεκλογικές κορόνες. Στη ΔΕΘ θα μιλήσει, μεταδίδουν οι συνεργάτες του, μόνο για το πρόγραμμά του και θα εξειδικεύσει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει στους ψηφοφόρους.

Τα ψηφοδέλτια

Οι προτάσεις θα συνοδευθούν με «γενναία», όπως λένε στην Πειραιώς, ανανέωση των ψηφοδελτίων. Οι μόνοι που θα συμμετάσχουν με βεβαιότητα σε αυτά είναι οι σημερινοί βουλευτές, οι υπόλοιποι θα περάσουν από διαδικασία αξιολόγησης. Η περίπτωση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη είναι ενδεικτική. Την περασμένη Κυριακή συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και εκείνος τού ανακοίνωσε την απόφασή του να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του Νομού Χανίων. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, που είναι 71 ετών και εξελέγη για πρώτη φορά το 1989, αντέδρασε. «Για όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε και τις προθέσεις μου θα επανέλθω» έγραψε στο Twitter.
Προς υπεράσπισή του έσπευσε ο κ. Αντώναρος μέσω Facebook και απέδωσε την απομάκρυνση Μαρκογιαννάκη σε δάκτυλο των «ακροδεξιών τάσεων που έχουν διαμορφωθεί στη ΝΔ» και «δεν αλλάζουν». Στην Πειραιώς σημειώνουν την ταύτιση των επιχειρημάτων των πρώην στελεχών τους με αυτά της κυβέρνησης και παρότι μιλούν για «φαρσοκωμωδία» εκτιμούν πως οι επιθέσεις θα ενταθούν, καθώς θα επανέρχεται στο προσκήνιο το Μακεδονικό δυσχεραίνοντας τη θέση του Πάνου Καμμένου, κατά συνέπεια και του Πρωθυπουργού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ