Ποιον βοηθάει η καλλιέργεια κλίματος έντασης και πόλωσης; Η εμπειρία έχει δείξει ότι ωφελεί το πρώτο στις δημοσκοπήσεις κόμμα! Ποιος όμως να το σκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχουν ηχήσει τα τύμπανα του πολέμου… Ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το ξεχνούν. Και φοβούνται μήπως η διχαστική ρητορική του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από την Ιθάκη τού γυρίσει μπούμερανγκ. Κατά την άποψη έμπειρου κομματικού παράγοντα, «δεν ήταν πολωτικό το διάγγελμα του κ. Τσίπρα αλλά σίγουρα υποκρύπτει στρατηγική έντασης». Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση μάλλον βοηθάει τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει επιλέξει μια στρατηγική μετρημένων τόνων.
nnn
Και μια και ο λόγος για το διάγγελμα Τσίπρα, θα προσθέσω σε όσα έχουν ειπωθεί για το βαθύτερο διχαστικό και πολωτικό πνεύμα που το χαρακτήριζε μία ακόμα παράμετρο: το… «μόνο εγώ μπορώ!», όπως ήταν το «μήνυμα» που ήθελε να στείλει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παίρνει εμφανώς όλο το παιχνίδι επάνω του, όπως έδειξε και η επαφή με τον λαό της Ιθάκης ενώ όλοι γύρω του εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτόν. Μόνο που ο Τσίπρας του 2018 δεν είναι ο Τσίπρας του 2014!


Η πίκρα του Ευκλείδη
Μέσα σε όλο αυτό το διχαστικό κλίμα του διαγγέλματος της Ιθάκης, υπήρξε και ένας υπουργός που, όπως έμαθα, δεν έκρυβε την πικρία του. Είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (αρχιτέκτονας κατά πολλούς της εξόδου από τα μνημόνια), ο οποίος, όπως έμαθα, θεωρεί ότι με το διάγγελμα της Ιθάκης και έτσι όπως παρουσιάστηκε χάθηκε η χρυσή ευκαιρία να φανερωθεί η επιτυχία της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Τώρα θα μου πείτε, πώς εκδηλώνει ένας υπουργός την πίκρα του; Με δύο τρόπους: διά της σιωπής και διά της απομάκρυνσης. Ηταν στην Πρέβεζα όταν ο κ. Τσίπρας έκανε το διάγγελμα, θα μπορούσε σε λιγότερο από δύο ώρες να βρεθεί στην Ιθάκη, αλλά προτίμησε να κάνει βόλτα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σιωπώντας μαζί με… τη Σκάρλετ Τζοχάνσον, όπως έδειξε και το T-shirt που φορούσε.
Ποιον δεν θέλει στα πόδια του ο Πρωθυπουργός
Δεν είναι η πρώτη φορά που από το Μέγαρο Μαξίμου «σπρώχνουν» τον Π. Σκουρλέτη προς την Κουμουνδούρου προκειμένου να αναλάβει γραμματέας του κόμματος. Το είχαν επιδιώξει και το 2016 στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο νυν υπουργός Εσωτερικών δεν «τσίμπησε». Αν και είχε χαρακτηρίσει αρκετά τιμητική τη σχετική ιδέα, είχε αρνηθεί. Αλλά και ο Ν. Φίλης δεχόταν πιέσεις προκειμένου να εγκατασταθεί στην Κουμουνδούρου, ωστόσο δεν ενέδωσε. Ετσι πήγαν τότε στη σίγουρη λύση της επανεκλογής του «τσιπρικού» Π. Ρήγα. Αυτή τη φορά όμως οι πιέσεις προς τον κ. Σκουρλέτη, αν κρίνω από τις πληροφορίες που διαχέονται επιμόνως από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πολύ ισχυρότερες. Πώς ερμηνεύουν οι συριζαίοι γνώστες των εσωκομματικών το κλίμα αυτό; Οτι ο Τσίπρας μάλλον δεν τον θέλει στα πόδια του…



Οι τέσσερις τραπεζίτες
Αλλοι με θυμηδία, άλλοι με οργή και άλλοι με αδιαφορία. Ετσι αντιμετώπισαν τα τραπεζικά στελέχη υψηλού επιπέδου τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τραπεζίτες που έγιναν υπουργοί και υπουργούς που έγιναν τραπεζίτες.
Οπως όλοι καταλάβαμε, ο Πρωθυπουργός στόχευε στους Λουκά Παπαδήμο, Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη, παραβλέποντας προφανώς ότι ο ίδιος είχε κάνει επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας τη Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Αλλωστε το όνομά της ακούγεται για τον επικείμενο ανασχηματισμό αλλά προφανώς δεν θεωρείται… τραπεζίτισσα.
nnn
Ενας κορυφαίος οικονομικός παράγοντας πάντως σχολίαζε σκωπτικά μετά το διάγγελμα Τσίπρα: «Τέσσερις διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος ανέλαβαν και πρωθυπουργοί της χώρας και την έσωσαν, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και πρόσφατα ο Λουκάς Παπαδήμος. Ευτυχώς που δεν έγινε το… αντίθετο».
Οταν ο Καραμανλής κάνει τον σταυρό του
Η χαλαρότητα είναι το μόνιμο χαρακτηριστικό του Κώστα Καραμανλή, ειδικά στις καλοκαιρινές του διακοπές. Μπορεί να μη βρήκε χρόνο να πάει μέχρι το Μάτι –δυο βήματα από σπίτι του –να πει δυο κουβέντες συμπόνιας, αλλά βρέθηκε στη Λευκάδα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να συνφάγει ως συνήθως με κομματικούς παράγοντες του νησιού. Απ’ ό,τι μου λένε, τόνιζε πως έρχεται δύσκολος πολιτικός χειμώνας, συμφωνώντας ότι η πόλωση θα φθάσει στα άκρα. Ακόμα περισσότερο και από τότε που ο ίδιος χαρακτήριζε τον Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής».
nnn
Οσοι βρέθηκαν στο χωριό του βουλευτή Θανάση Καββαδά, το Κατωχώρι, είδαν τον Κ. Καραμανλή να επισκέπτεται την εκκλησία, να κάθεται αρκετή ώρα, να προσεύχεται και να ανάβει κι ένα κερί. «Δεν ξέρουμε αν το άναψε ευχόμενος τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά σίγουρα και ο ίδιος έβλεπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταρρέει» σχολίασε ένας από τους πολλούς παρευρισκομένους.

Μόσχα κάλεσε Αθήνα
Ορισμένοι εξέλαβαν την επίσκεψη του αντιναυάρχου ε.α. Κυριάκου Κυριακίδη, διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών στη Μόσχα, και τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο υφυπουργό Αμυνας, στρατηγό Fomin, ως ένα βήμα, έστω και μικρό, για την εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων μετά τις απελάσεις διπλωματών και από τις δύο χώρες. Οι πλέον αισιόδοξοι στην κυβέρνηση έλεγαν μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή ίσως ανοίξει τον δρόμο για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος Πούτιν έχει προσκαλέσει (πριν από τις απελάσεις) τον κ. Τσίπρα στη Μόσχα.
nnn
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει προμηθευθεί ρωσικό αμυντικό υλικό (αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, χόβερκραφτ κ.ά.), προκαλώντας στο παρελθόν τη δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ. Αυτά τα συστήματα χρειάζονται συντήρηση και υποστήριξη. Εχουν λοιπόν συσταθεί μεικτές στρατιωτικές επιτροπές που εξετάζουν συχνά τέτοια ζητήματα. Πέραν τούτου ουδέν. Και σημειώστε ότι οι εξομαλύνσεις διακρατικών σχέσεων δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο.
Ο Μητσοτάκης και ο σουβλατζής
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη την Παρασκευή στη Ζάκυνθο την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη βόλτα του στην πόλη συνομιλώντας με τους κατοίκους. Σε κάποια στιγμή πλησιάζει ένα σουβλατζίδικο και ο ιδιοκτήτης του μόλις τον βλέπει του φωνάζει: «Κυριάκο, πρόσεξε να μη μας φλομώσεις και εσύ στα ψέματα, όπως μας φλόμωσε ο Τσίπρας». Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να απαντήσει, όχι όμως πολιτικά αλλά… οικολογικά: «Και εσύ φρόντισε να περιορίσεις λίγο την τσίκνα από τα σουβλάκια, έχεις φλομώσει την περιοχή». Επεσε βεβαίως γέλιο, αλλά σουβλατζής και πρόεδρος της ΝΔ άρχισαν να συζητούν για την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΝΦΙΑ.

Η κυρία πρεσβευτής ξέρει και από ποδόσφαιρο
Αντισυμβατική για τα συνήθη δεδομένα των διπλωματών, άριστη γνώστρια της ελληνικής γλώσσας και ειδική στις εκπλήξεις, η πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, δείχνει πως παρακολουθεί την ελληνική πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο πολιτικό. Και ότι ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της δημοσιότητας.
nnn
Με αφορμή την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπέρνλι, η κυρία Σμιθ βρέθηκε στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και όπως φάνηκε έμεινε ικανοποιημένη, παρά την ήττα της αγγλικής ομάδας. Κατόπιν αυτού και στο πλαίσιο του fair play έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στην ομάδα του Πειραιά, αλλά και να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή (για τους Αγγλους).
nnn
Εγραψε σχετικά στο Twitter την Παρασκευή: «Παρακολούθησα ένα σπουδαίο παιχνίδι στο «Καραϊσκάκης». Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που άξιζε τη νίκη. Υπάρχει όμως και η ρεβάνς – καλή τύχη στη σκληροτράχηλη Μπέρνλι!».
Πήγε στην Ιθάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) για να εξαγγείλει το τέλος των μνημονίων, ή το ορθότερο το τέλος του προγράμματος. Εκείνο όμως που πρόσεξα είναι ότι στο διάγγελμά του δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη… Αριστερά και ότι δεν έδωσε καμία προοπτική για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Εστω μία εναλλακτική πρόταση. Ισως επειδή γνωρίζει ότι η Αριστερά που εκπροσωπεί έχει ηττηθεί πλέον στην Ευρώπη.

***

«Καλές οι χαιρετούρες, επί της ουσίας όμως υπάρχει η «λυπητερή» ήταν το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά (φωτογραφία) για την περιοδεία Τσίπρα στη Σύρο και συνέχισε: «Δεν μπορεί να εξαπατά κανέναν. Πόσω μάλλον τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής του». Για να βοηθήσει, όπως λέει, τη μνήμη του σημειώνει ότι στα 3,5 χρόνια που κυβερνά επέφερε βασικότατα πλήγματα στον κόσμο της εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ