Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στην Ουάσιγκτον για τον πρόεδρο Τραμπ, μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας και την ομολογία ενοχής για μια σειρά κακουργημάτων του πρώην επίσης προσωπικού του δικηγόρου. Και το ερώτημα που τώρα πλανάται είναι αν βρισκόμαστε στις παραμονές ενός νέου Γουότεργκεϊτ, που είχε οδηγήσει στην παραπομπή και στην παραίτηση τελικά του προέδρου Νίξον. Οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για το θέμα αυτό δίνουν και παίρνουν. Ολα όμως φαίνεται ότι θα κριθούν από τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όπου ανανεώνονται το σύνολο της Βουλής και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Δύο Σώματα στα οποία οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία είναι πολύ πιθανό να χάσουν, αν οι αναμενόμενες πλέον καταιγιστικές εξελίξεις οδηγήσουν σε απόδοση προσωπικών ευθυνών στον πρόεδρο, ενισχύοντας παράλληλα τη γνωστή έρευνα για την εμπλοκή του στη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.
Αν συμβεί αυτό, τότε μια δημοκρατική Βουλή με πρόεδρο τη δυναμική Νάνσι Πελόζι είναι εξαιρετικά πιθανό να κινήσει τη διαδικασία της παραπομπής σε δίκη του αμερικανού προέδρου. Ιδίως αν έχει τερματιστεί εν τω μεταξύ η έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη και υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή του αμερικανού προέδρου, ή αν αποδειχθεί από τον υπόδικο δικηγόρο του ότι παραβιάστηκε η αμερικανική νομοθεσία, όταν κατά την προεκλογική περίοδο καταβλήθηκαν διάφορα ποσά για να εξασφαλιστεί η σιωπή δύο πορνοστάρ που διατηρούσαν σχέση μαζί του. Πολλά τα αν βέβαια, αλλά ήδη ο θόρυβος που έχει προκληθεί δημιουργεί μια ατμόσφαιρα έντονης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του επικεφαλής του Λευκού Οίκου, που οδηγεί σε ένα κλίμα γενικότερης πολιτικής αστάθειας και ερωτήματα ως προς τον ρόλο που μπορεί να παίξει πλέον η αμερικανική υπερδύναμη (υπό το φάσμα μάλιστα μιας ενδεχόμενης παραπομπής) όταν είναι ανοιχτά όλα τα γνωστά μέτωπα διεθνώς.
Και δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η Γερμανία, που υπήρξε μεταπολεμικά η πιστότερη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην ηπειρωτική Ευρώπη, προωθεί σχέδια για την εκ βάθρων αναθεώρηση των αμερικανοευρωπαϊκών σχέσεων, προβάλλοντας την άποψη ότι Ευρώπη και ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κοινά συμφέροντα ούτε ασπάζονται τις ίδιες αξίες. Με άρθρο του στην εφημερίδα «Hadelsblatt» ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προτείνει μια νέα «Ισορροπημένη Εταιρική Σχέση», με την ανάδειξη της ΕΕ σε «βασικό πυλώνα της διεθνούς τάξης πραγμάτων», υπό την προϋπόθεση της σταδιακής δημιουργίας μιας «Ευρωπαϊκής Ενωσης Ασφάλειας και Αμυνας» και με την επιδίωξη μιας «Πολυμερούς Συμμαχίας» με τρίτες χώρες, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα. Προτείνει μάλιστα τη φορολόγηση από τα ευρωπαϊκά κράτη αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Google και το Facebook. Δηλαδή μία ακόμα μεγάλη ανατροπή που έρχεται να προστεθεί στις τόσες που εκδηλώνονται την τελευταία περίοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ