Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) δέχεται απανωτές εισηγήσεις να βγει έξω από τον καλά προστατευόμενο χώρο του Μαξίμου, να συναντηθεί μετά τον ανασχηματισμό με κόσμο και να αποδείξει ότι δεν είναι απομονωμένος και αποξενωμένος από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιθάκη (όπου απηύθυνε ένα διχαστικό διάγγελμα με την ευκαιρία της εξόδου από τα μνημόνια) και η επαφή που είχε στο νησί με τον κόσμο έδωσαν νέο θάρρος και ελπίδες στον Πρωθυπουργό, ότι μπορεί να επανακτήσει ένα μέρος της δημοτικότητάς του. Μόνο που κάποιος θα πρέπει να του πει ότι στην Ιθάκη δεν ήταν όλοι ντόπιοι που τον υποδέχθηκαν θερμά. Υπήρξαν και ξένοι («κουβαλητοί» όπως τους ονομάζει η ΝΔ), ενώ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του (αν και δεν το έδειξε η ΕΡΤ) και τις διαμαρτυρίες του τύπου «είσαι ανεπιθύμητος» και ότι ορισμένες καμπάνες της Ιθάκης χτύπησαν πένθιμα. Ωστόσο οι επικοινωνιολόγοι του επιμένουν: «Αλέξη, βγες έξω από το Μαξίμου».
Επιμονή με το Καστελλόριζο
Υπάρχουν λοιπόν, όπως μαθαίνω, εισηγήσεις να πάει πρώτα στο… Καστελλόριζο. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, τον θέλουν και πάλι στο Καστελλόριζο γιατί λένε το είχε υποσχεθεί στους κατοίκους του κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο. Και ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να τηρεί τις… υποσχέσεις του (του είπαν).
nnn
Δεύτερη εισήγηση να επισκεφθεί την Κρήτη. Εκεί που κάποτε ήταν η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, πώς θα τον αντιμετωπίσουν σήμερα οι Κρητικοί είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Ωστόσο, η εισήγηση την οποία αποδέχτηκε αμέσως ήταν αυτή της Σύρου, να επισκεφθεί δηλαδή το ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο στο Νεώριο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από την Ανοιξη και να μιλήσει στους εργαζομένους. Ετσι την επίσκεψη στη Σύρο αποφάσισε να την κάνει την Παρασκευή δίνοντας προτεραιότητα σε αυτή την εισήγηση για να τονώσει το κοινωνικό του προφίλ. Και, τέλος, οι συνεργάτες του υπενθυμίζουν τη δέσμευσή του ότι κάθε 15 ημέρες θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να επιλύσει προβλήματα και του εισηγούνται να ακολουθήσει κατά γράμμα αυτή την υπόσχεση αψηφώντας τα όσα ακολούθησαν με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ΑΠΕ, οι επενδυτές και το… «Braveheart»
Με μία ακόμη επική ανάρτηση το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων γιόρτασε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, με τον «άγνωστο» συντάκτη της είδησης να επικαλείται ούτε λίγο ούτε πολύ σκηνή από το «Braveheart»… Γράφει λοιπόν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (για τη λειτουργία του οποίου πληρώνουν οι φορολογούμενοι) πως οι επενδυτές μοιάζουν με σκηνή από τη γνωστή ταινία, που οι «πολεμιστές κρατούν την υπομονή και τη δίψα τους για επίθεση στο πεδίο της μάχης μέχρι ο εχθρός να φθάσει πολύ κοντά τους». Οι επενδυτές είναι –κατά το ΑΠΕ –«κολλημένοι στα monitors των χρηματιστηρίων όπου ετοιμάζουν με προσοχή τις επενδυτικές επιλογές για τον Σεπτέμβριο», δηλαδή στη μεταμνημονιακή Ελλάδα των capital controls, των περικοπών…
Οταν τρολάρεις τους… γαμπρούς
Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αρχίζει σιγά-σιγά να ξεφεύγει από την επικοινωνιακή κατάθλιψη που είχε περιπέσει λόγω της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. ‘Η τουλάχιστον προσπαθεί να ξεφύγει. Και τούτο επειδή ξαφνικά άρχισε να χρησιμοποιεί και πάλι τα social media, όχι αυτή τη φορά για να επιτεθεί στους αντιπάλους του με διχαστικά μηνύματα, αλλά για να εκπέμψει άλλου είδους μηνύματα. Τη μια φορά για να δώσει… εύσημα στη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα που τον συνόδευσε στην Ιθάκη (πόσταρε μια φωτογραφία μαζί της) και την άλλη για να κάνει ένα από τα γνωστά αστειάκια του σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Ο γαμπρός, που ονομάζεται Θεόφιλος, έκανε το λάθος να ποστάρει μια φωτογραφία με τη νύφη έξω από το δημαρχείο κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Της είχα πει ότι θα παντρευτούμε όταν βγούμε από τα μνημόνια… Γιατί, ρε Τσίπρα». Ο Πρωθυπουργός βεβαίως δεν έχασε την ευκαιρία και τρόλαρε τον γαμπρό: «Γαμπρέ, πρόσεχε τι τάζεις. Παρ’ όλα αυτά, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Να ζήσετε ευτυχισμένοι». Πάλι καλά που ο Θεόφιλος δεν υποσχέθηκε στην (νύφη) Ηλιάνα γάμο μόνον όταν έρθει η ανάπτυξη ή όταν μειωθεί το χρέος. Αυτό όμως το «πρόσεχε τι τάζεις» προφανώς το «έκλεψε» από διαφήμιση του…Τζόκερ!
Κάποιοι έφταιγαν για τους 96 νεκρούς
Πάντως ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει τα αστειάκια του στον γαμπρό ανήμερα της μαύρης επετείου από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ναι μεν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε για δεύτερη φορά στους πυροπλήκτους, περπάτησε στους δρόμους ανάμεσα στα καμένα, συνομίλησε και με πολίτες, καθώς και με εργαζομένους στον καθαρισμό, ο δε Πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε με τον καθηγητή δρα Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC). Στο Μάτι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να αποδοθούν ευθύνες γιατί όπως τόνισε: «Κάποιοι έφταιγαν που 96 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άλλοι άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους».