Μετά την εμφάνιση του πρώτου «της» βαθυσκάφους με την ονομασία Neptune, το οποίο εξελίχθηκε με την ευθύνη της εταιρείας Triton και παρουσιάστηκε την άνοιξη στη Βαρκελώνη, η Aston Martin δείχνει αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων της πέρα από την κατασκευή αυτοκινήτων. Στη νέα της απόπειρα, υπό την ονομασία Volante Vision Concept, συνεργάζεται με δύο θρύλους της βρετανικής αεροπορικής βιομηχανίας: το πανεπιστήμιο του Κράνφιλντ, που θεωρείται το κορυφαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον τομέα της αεροδιαστημικής και είναι το μόνο που διαθέτει ιδιόκτητο αεροδρόμιο για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του, αλλά και με τον κλάδο κατασκευής συστημάτων πρόωσης και κινητήρων της Rolls-Royce.
Κοινά στοιχεία για τα δύο εγχειρήματα της Aston Martin σε θάλασσα και αέρα αποτελούν η συβαριτική εξοπλιστική προσέγγιση και η τριθέσια διάταξη στο αυστηρά χειροποίητο εσωτερικό τους. Η φυσική αποκάλυψη του ιπτάμενου Volante Vision Concept πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο, την κορυφαία του είδους της στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να συνοδευτεί από τις διεξοδικές τεχνικές περιγραφές που χαρακτηρίζουν τα εκθέματα εκεί. Υπερτονίζοντας τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης του οπτικά εξεζητημένου αεροσκάφους, οι δημιουργοί του προέβαλαν την εφευρετικότητα που αυτό εκφράζει τεκμηριώνοντας τη διαφορετικότητά του στον αυτόνομο τρόπο πτήσης και στην υβριδική-ηλεκτρική του υπόσταση. Προορισμένο στην αληθινή ζωή –και όχι μόνο στη μεγάλη οθόνη –για αστικές και περιαστικές πτήσεις, το Volante Vision Concept θα απευθύνεται πρωτίστως στους «early adopters», όπως περιγράφονται ως κοινωνικό φαινόμενο εκείνοι που επιθυμούν και μπορούν να αποκτούν πρώτοι οτιδήποτε τους συγκινεί.
Παρόμοια διάσταση, αυτή του κοινωνικού φαινομένου, έδωσε στο νέο εγχείρημα και ο Αντι Πάλμερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin, υπογραμμίζοντας πως οι αεροπορικές μεταφορές με αυτή τη μορφή θα απελευθερώσουν το ανθρώπινο είδος εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, καθώς οι σύγχρονες πόλεις διαρκώς μεγαλώνουν και απομακρυσμένες περιοχές εξελίσσονται πλέον σε προάστια. «Είναι χρέος μας να αναπτύξουμε λύσεις που θα μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας» επεσήμανε ο Πάλμερ, χωρίς να παραλείψει την αναφορά σε όρους όπως «εθνική προσπάθεια» και «βρετανική καινοτομία», οι οποίοι λόγω του Brexit και των συνεπειών του έχουν, πλέον, ξεχωριστή βαρύτητα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρουσίαση του καθηγητή Ιαν Γκρέι: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή μας σε αυτό το project που αποδεικνύει ότι η δουλειά μας στο Κράνφιλντ έχει άμεση σχέση με το επιχειρείν. Το Volante Vision Concept αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των σπουδαίων δυνατοτήτων μας στην ψηφιακή αεροναυπηγική, στα αυτόνομα συστήματα και στον εξηλεκτρισμό της αεροδιαστημικής βιομηχανίας» τόνισε ο επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα στο βρετανικό πανεπιστήμιο, το οποίο πρωταγωνιστεί σε αυτό το αντικείμενο εδώ και επτά δεκαετίες.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018.