Δεν υπάρχει σε καμία λίστα με τους καλοκαιρινούς προορισμούς αυτού του κόσμου και η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα επέλεγε κάποιος τη Ζυρίχη για παραθερισμό. Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, ότι η μεγαλύτερη ελβετική πόλη, όταν απολαμβάνει υψηλές θερμοκρασίες, ξέρει να το ζει και να το ευχαριστιέται. Σε αυτό συνδράμουν φυσικά τόσο οι μεγάλες σε διάρκεια ημέρες του καλοκαιριού της Κεντρικής Ευρώπης όσο και οι απίθανες υποδομές της πόλης.
Είτε είσαι κάτοικος είτε επισκέπτης της Ζυρίχης, λοιπόν, το καλοκαίρι δεν είναι η εποχή εκείνη που θες να φύγεις… τρέχοντας αναζητώντας τη δροσιά κάποιου μεσογειακού θερέτρου, αλλά η περίοδος που η πόλη μοιάζει πιο εξωστρεφής και όμορφη από ποτέ.
Τσάντες και σακίδια εξοπλίζονται με μαγιό, πετσέτες και αντηλιακά και η βόλτα περιλαμβάνει φεστιβάλ, υπαίθριες προβολές και συναυλίες, κοκτέιλ πλάι στη λίμνη ή στο ποτάμι και ασφαλώς βουτιές.
Καθένας μπορεί να βρει ένα αγαπημένο σημείο για κολύμπι στη Ζυρίχη, είτε ελεύθερα είτε οργανωμένα. Και ακόμη και στις μέρες μας μπορεί να επιλέξει να κάνει τη βουτιά του σε δημόσιες πισίνες μόνο για γυναίκες (Frauenbad am Stadthausquai) ή μόνο για άνδρες (Freibad am Schanzengraben), αλλά και σε αμέτρητα άλλα σημεία, που απευθύνονται σε όλους.
Στο Seebad Enge (www.seebadenge.ch) το κολύμπι στη λίμνη συνδυάζεται με θέα στις Αλπεις, ενώ στο Strandbad Mythenquai υπάρχει παραλία μήκους 250 μέτρων ιδανική για ηλιοθεραπεία και χάζι. Στα πολυσύχναστα Oberer και Unterer Letten οι βουτιές στο ποτάμι γίνονται κυρίως από τη νεολαία, η οποία εκτός από τη δροσιά των πεντακάθαρων νερών που διατρέχουν την πόλη απολαμβάνει επίσης τα σνακ, τα ροφήματα, τις μουσικές και ενίοτε τα πάρτι των παρακείμενων river bar Primitivo (Kloster Fahr-Weg, www.primitivo.ch) και Stazione Paradiso (Wasserwerkstrasse 89A, www.stazioneparadiso.ch). Αν, πάλι, είστε με παιδιά, τα Strandbad Tiefenbrunnen είναι κατά κοινή ομολογία παράδεισος.

Μουσικές και βόλτες

Απόλυτο must για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της Ζυρίχης είναι το παραλίμνιο Rote Fabrik (Seestrasse 395, rotefabrik.ch), το πρώην «Κόκκινο Εργοστάσιο» που μετρά πάνω από 120 χρόνια ζωής και στεγάζει σήμερα έναν από τους διασημότερους χώρους της εναλλακτικής μουσικής σκηνής της πόλης. Τσεκάρετε το πρόγραμμα και επιλέξτε event. Επιδείξτε όμως σχετική σύνεση ως προς το πλήθος των εκδηλώσεων που θα παρακολουθήσετε, γιατί ο κατάλογος με τις επιλογές είναι μακρύς.
Αν –λέμε αν –βρεθείτε, για παράδειγμα, τις επόμενες ημέρες στην πόλη, 22 με 25 Αυγούστου λαμβάνει χώρα το περίφημο Zürich Openair (zurichopenair.ch), για τους φαν της ηλεκτρονικής και της ροκ μουσικής, με δυνατό line-up και ονόματα όπως οι Editors, King Gizzard & the Lizard Wizard, Liam Gallagher κ.ά.
Και οι Κυριακές είναι ξεχωριστές στη Ζυρίχη. Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο το σούπερ οργανωμένο Seebad Enge φιλοξενεί το «Seebad Unplugged», μια σειρά από δωρεάν απογευματινές συναυλίες με χαμηλή ένταση και φόντο τα γαλήνια νερά της λίμνης.
Εξερευνώντας τη Ζυρίχη καλοκαίρι δεν μπορούμε παρά να κάνουμε και μια στάση στο πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό Frau Gerolds Garten (Geroldstrasse 23/23a, www.fraugerold.ch) που λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο σε έναν ιδιαίτερο αστικό κήπο πλαισιωμένο με… κοντέινερ και είναι λίγο απ’ όλα: και εστιατόριο με πολύ καλή κουζίνα και μπαρ και αγορά και χώρος τέχνης.
Στα «πρέπει» της καλοκαιρινής Ζυρίχης είναι τέλος η πλατεία Kanzlei για βραδινή μπίρα στο χέρι, κουβέντα και ανασύνταξη δυνάμεων πριν από την εξόρμηση στα μπαρ πέριξ της Langstrasse που δεν κοιμάται ποτέ, αλλά και για το υπαίθριο παζάρι που πραγματοποιείται εδώ κάθε Σάββατο, το περίφημο Flohmi· ιδανική ευκαιρία για μια αλλιώτικη… βουτιά –αυτή τη φορά στην καθημερινότητα και στις συνήθειες των κατοίκων της πόλης. Γιατί τι αξία έχει ένα ταξίδι αν δεν μπεις και λίγο στα… βαθιά του προορισμού που επισκέπτεσαι;
Info
Από Αθήνα για Ζυρίχη µπορείτε να ταξιδέψετε καθηµερινά µε απευθείας πτήσεις της Swiss και της Aegean.
Οι επιλογές για διαµονή είναι πολλές και καλύπτουν σχεδόν όλα τα µπάτζετ, καθώς θα βρείτε από υπερπολυτελή ξενοδοχεία, µέχρι χόστελ και Airbnb, ιδανικά για παρέες και οικογένειες. Αν αγαπάτε το design, µια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το 25hours Hotel Langstrasse (www.25hours-hotels.com) στον πιο ζωντανό δρόµο της πόλης, ενώ εξίσου κεντρικά βρίσκεται και το µπουτίκ Hotel Rössli (www.hotelroessli.ch).
Για τις µετακινήσεις σας στην πόλη, αλλά και για δωρεάν εισόδους σε µουσεία, εκπτώσεις σε καταστήµατα, cafè, εστιατόρια κ.λπ., φροντίστε να προµηθευτείτε τη Zurich Card 24 ή 72 ωρών, µέσω της επίσηµης ιστοσελίδας του τοπικού τουριστικού οργανισµού www.zuerich.com, όπου θα βρείτε και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας· προτεινόµενες βόλτες, δραστηριότητες και διαµονή, αλλά και µια µεγάλη λίστα µε επιλογές σε περίπτωση που ο καιρός δεν προσφέρεται για… έξω.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018.