Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει βγάλει… silver alert για τον Πρωθυπουργό και να τον αναζητεί σε κάποια παραλία ή σε κάποιο νησί, όμως, όπως μου λέει πολύ στενός του συνεργάτης, ο Αλέξης Τσίπρας αυτές τις ημέρες ήταν μόλις… 40 χιλιόμετρα μακριά από το Μοσχάτο. Τουλάχιστον αυτό έλεγε σε όσους τού τηλεφωνούσαν και τον ρωτούσαν αν περνά καλά στις διακοπές του. Συγκεκριμένα, έχει δώσει άδεια στον εαυτό του ως τις 20 Αυγούστου και βρίσκεται στο εξοχικό που νοικιάζει κάθε χρόνο από τον εφοπλιστή Μαρτίνο στο Σούνιο, με ασφαλή από περίεργα βλέμματα πρόσβαση στην παραλία. Αδεια ως τη Δευτέρα έχει δώσει και στους περισσότερους υπουργούς, με αποτέλεσμα τις ημέρες αυτές η κυβέρνηση να λειτουργεί με τα… tweets και τις αναρτήσεις του Καρτερού. Από αύριο… τα κεφάλια μέσα. Ο στενός συνεργάτης του μου αποκάλυψε ότι οι φιέστες στην Πνύκα ή στο Καστελλόριζο έχουν ματαιωθεί, καθώς η τραγωδία στο Μάτι, με τους 96 νεκρούς, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς.
nnn
Τώρα, μεταξύ μας, η συναυλία στην Πνύκα (με προσκεκλημένους τον Μακρόν και τον Γιούνκερ) δεν ματαιώθηκε μόνο λόγω της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και από τη δυσκολία να βρει η κυβέρνηση καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού. Οπως μου είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, οι άνθρωποι του Μαξίμου πλησίασαν τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο για να τον βολιδοσκοπήσουν για τη συναυλία στην Πνύκα και αυτός τούς απάντησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο «δεν συμμετέχω εγώ σε τέτοια πανηγύρια».
nnn
Η έξοδος από το Μνημόνιο, λέει ο ίδιος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, θα εορταστεί, κατά πάσα πιθανότητα, με διάγγελμα του Πρωθυπουργού από το Μαξίμου. Τον ρώτησα αν θα υπάρξει κάποιο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να δοθούν και οι πρέπουσες οδηγίες για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή. Απάντησε ότι όλα είναι στον αέρα και ότι τίποτε δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί. Από Δευτέρα, που ο κ. Τσίπρας θα πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου από το Σούνιο, ξεκινά και η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, αλλά, όπως μου λένε οι παροικούντες στο Μαξίμου, «το πρόβλημα θα είναι με τους λεγόμενους… «αμετακίνητους» υπουργούς –και δεν είναι λίγοι». Με κορυφαίους τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Καμμένο, Τζανακόπουλο και Κοτζιά.
nnn
Η ώρα λοιπόν για την έξοδο από το Μνημόνιο έφτασε, η φιέστα, ως γνωστόν, …κάηκε στις φωτιές στο Μάτι και όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο όχι για πολύ. Μαθαίνω ότι το Μαξίμου ετοιμάζει επικοινωνιακό μπαράζ, με αποκορύφωμα την 8η Σεπτεμβρίου, όταν ο Πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ και θα μοιράσει προεκλογικά δωράκια. Και απ’ ό,τι υποστηρίζουν οι πηγές μου στο Μαξίμου, το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» θα ωχριά μπροστά στο «Αλέξη, δώσ’ τα όλα». Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα «πουλάει» την έξοδο από τα μνημόνια, θα μιλάει για φοροελαφρύνσεις που έρχονται και θα αφήνει να αιωρείται στον αέρα η αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις, με το βλέμμα φυσικά στις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις.
Το μήνυμα Στουρνάρα στην κυβέρνηση

«Εγώ τους τα είχα πει». Αυτή είναι η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα σε όσους τον ρωτούν τι συμβαίνει και η εικόνα της οικονομίας δεν προοιωνίζεται καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένος, όπως μου είπε, να προειδοποιήσει για τα χειρότερα, και το έκανε εδώ και μήνες. Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζαμε τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί για την Ιταλία. Η ιταλική κρίση μάς επηρεάζει περισσότερο και όχι η Τουρκία, όπως μερικοί νομίζουν».
Επιμένοντας στη γραμμή που χάραξε από τις αρχές του έτους ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Αν παίρναμε την προληπτική γραμμή, θα ήμασταν πολύ πιο ασφαλείς και δεν θα είχαμε να φοβηθούμε τις αναταράξεις διεθνώς. Και τώρα δεν θα μιλούσαμε για επιτόκια πάνω από 4%». Ο Στουρνάρας αναγνωρίζει ότι μεθαύριο η χώρα θα βγει από τα μνημόνια αλλά λέει με νόημα: «Δεν μας παίρνει για φιέστες, είναι η ώρα για δουλειά». Και στέλνει το μήνυμά του στην κυβέρνηση: «Θα πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε στο μέλλον άμεση πρόσβαση στις αγορές. Εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και υπογράψει, να ξέρετε ότι οι αγορές θα μας γυρίσουν την πλάτη, θα μας εγκλωβίσουν».

Τα τρία… τρόπαια

«H νίκη έχει εκατό πατέρες, η ήττα είναι ορφανή». Αυτό το ρητό μού θύμισε παλαιός πολιτικός που έβλεπε την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Ο καθένας από την κυβέρνηση ήθελε και το δικό του τρόπαιο, ο καθένας και το δικό του κομματάκι από την «επιτυχία». Ετσι, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχηματίστηκαν τρεις ομάδες…
Η μία στο Μαξίμου, η οποία χαρακτήρισε την απελευθέρωση αποτέλεσμα των… άοκνων προσπαθειών του Αλέξη Τσίπρα και των προσωπικών επαφών με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η δεύτερη λίγα μέτρα πιο πέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να πάρει κι αυτός λίγη από τη δόξα μιλώντας για νίκη της διπλωματίας.
Και από κοντά ο γνωστός πανηγυρτζής Πάνος Καμμένος. Τη μια η Παναγιά η Ελευθερώτρια, προστάτις των εγκύων, την άλλη η διαρροή ότι προσκάλεσε τον τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, η απόδοση στρατιωτικών τιμών στους… στρατιωτικούς, ο επαναπατρισμός με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και οι φωτογραφίες τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, γέμισαν την… τροπαιοθήκη του υπουργού Αμυνας. «Μην ξεχνάς», μου είπε ο παλαιός πολιτικός, «όταν συνέλαβαν τους δύο στρατιωτικούς ο καθένας από τους τρεις παραπάνω είχε κρυφτεί».
Οι εκκρεμότητες

«Δεν αφήνουμε τίποτε πίσω» λένε κορυφαίοι παράγοντες της Βουλής όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και πρέπει να κλείσουν. Η Βουλή άλλωστε έχει τις δικές της προτεραιότητες και οφείλει να ολοκληρώσει το έργο που έχει δρομολογήσει φιλοδοξώντας την αναβάθμισή της σε όλα τα πεδία. Οι εκκρεμότητες, όπως μαθαίνω, αφορούν τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει, όπως την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του στεγάστρου της αίθουσας της Ολομέλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, την ανακατασκευή της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης αλλά και την ανακατασκευή ενός σπουδαίου νεοκλασικού που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων. Σημαντική θεωρείται από τους αρμοδίους και η ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Κοινοβουλίου. Παράλληλα «τρέχουν» και οι διαδικασίες κρίσεων που γίνονται σε όλες τις βαθμίδες στελεχικού δυναμικού. Κάποιες εκκρεμότητες αφορούν και τον Κανονισμό της Βουλής, όπου έχουν γίνει ήδη αρκετές αλλαγές. Για να δούμε, θα προκάνουν;
Η σιωπή του Ευκλείδη
Εν αναμονή των εορταστικών εκδηλώσεων για το τέλος των μνημονίων, πολλοί έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ένα πρόσωπο-«κλειδί». Δεν είναι άλλος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει λάμψει διά της απουσίας και της σιωπής του.
nnn
Αποφεύγοντας επιμελώς την εμπλοκή του στη φθοροποιό για την κυβέρνηση πολιτική αντιπαράθεση (αν και μου λένε ότι έχει πολλά να πει για τους χειρισμούς και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην πύρινη καταστροφή της 23ης Ιουλίου), ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμος να θριαμβολογήσει και να πανηγυρίσει.
nnn
Ξέρει άλλωστε πολύ καλά ότι δεν έχει και κανέναν λόγο να το κάνει αυτό. Οπως υπενθυμίζουν δε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών απουσίαζε και από την ιστορική φιέστα της γραβάτας, αφήνοντας τον Πρωθυπουργό να εισπράξει όλη τη… δόξα.

***

Οι Τούρκοι δεν επέστρεψαν ούτε τον οπλισμό, ούτε τα κινητά, ούτε τους ασυρμάτους, ούτε τις στολές των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης άρχισε ήδη τις επαφές με τον τούρκο ομολόγό του ώστε να επιστραφούν τα πολεμικά τυφέκια G3, οι στολές και οι ασύρματοι των δύο στρατιωτικών.

***

Ποιος είπε ότι στις διακοπές του Αυγούστου δεν γίνονται πολιτικές συναντήσεις και συζητήσεις; Στην Κρήτη βρίσκονται δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεδωράκης (φωτογραφία). Ο ένας στο Ακρωτήρι και ο άλλος στον Κίσσαμο. Εχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στο Ακρωτήρι και να μιλήσουν για την πολιτική μεταμνημονιακή κατάσταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ