Την ερχόμενη Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να αποστείλει τη μηνυτήρια αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος και έχει αναλάβει να διαλευκάνει πλήρως την πολύκροτη «υπόθεση Folli Follie», που κόστισε 950 εκατ. ευρώ σε μετόχους και ομολογιούχους, ενώ συντέλεσε στη μείωση της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων και του συνόλου της κεφαλαιαγοράς.
Καθώς οι κατηγορίες κάνουν λόγο για χειραγώγηση της αγοράς μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και με βάση το μέγεθος της υπόθεσης στην αγορά υποστηρίζεται ότι μπορούν να στοιχειοθετηθούν κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.
Το ερώτημα όμως στην αγορά είναι πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι δικαστικές αρχές με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενώ την ίδια ώρα οι βασικοί πρωταγωνιστές χρησιμοποιούν όσα όπλα έχουν στη φαρέτρα τους και, όπως λέγεται, ορισμένες φορές δύσκολα σε αυτή τη χώρα μπορούν τα πράγματα να έχουν μια ξεκάθαρη κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ η UBS ως αντιπρόσωπος των κατόχων ομολόγων αξίας 150 εκατ. ευρώ σε ελβετικό φράγκο και λήξεως 2021 ενημερώθηκε από τη Folli Follie για «πιστωτικό γεγονός».
Η ελβετική τράπεζα ανέφερε ότι είχε αιτηθεί την παροχή περισσότερων πληροφοριών από τη Folli Follie αναφορικά με το credit on default του ελβετικού ομολόγου και εξετάζει την κατάσταση. Με δεδομένο ότι οι ομολογίες έχουν εισαχθεί στο ελβετικό χρηματιστήριο (SIX), ως άμεσο μέτρο ζητήθηκε από το SIX Swiss Exchange Ltd να τελούν οι τίτλοι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερή τιμή (flat basis).
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται για τίτλους για τους οποίους η απόδοση τόκων είναι σε διαδικασία αθέτησης ή υπάρχει αμφιβολία για την πληρωμή των και η διαπραγμάτευση γίνεται με την ίδια τιμή, χωρίς κέρδος ή ζημία.
Η καταγγελία ενός Schuldschein (δανειακή σύμβαση μεταξύ δύο αντισυμβαλλομένων με βάση το γερμανικό Δίκαιο) ύψους 20 εκατ. ευρώ, που κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και άκυρη την εγγύηση που δόθηκε από την εταιρεία, αποτελεί το πρώτο πιστωτικό γεγονός για τη Folli Follie, εξέλιξη που ενδέχεται να προκαλέσει και νέες καταγγελίες από ομολογιούχους και επενδυτές.
Αναμένεται τώρα να ακολουθήσει και ανάλογη ειδοποίηση από τον αντιπρόσωπο των ομολογιούχων και του μετατρέψιμου σε μετοχές ομολόγου, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, λήξεως 2019.
Να σημειωθεί ότι η Folli Follie έχει ανακοινώσει πως μετά τη χορήγηση Προσωρινής Διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τελεί σε προστασία από τους πιστωτές έως τη δικάσιμο, η οποία έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στον MSCI Greece η Motor Oil

Στον βασικό δείκτη MSCI Greece (στον οποίο συμμετέχουν επίσης οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Tιτάν και Jumbo) εισέρχεται η μετοχή της Motor Oil μετά τη διαγραφή της Folli Follie που εισέρχεται στον MSCI Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Σεπτεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ