Αρκετές φορές αφότου ανέλαβε πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να τηλεφωνήσει στον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε απογευματινή ώρα. Ομως υπήρχε ένα πρόβλημα: απόγευμα στην Ουάσιγκτον σημαίνει μέσα στη νύχτα στο Τόκιο. Οι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου αναγκάζονταν να του το εξηγήσουν, όμως αυτός συνέχιζε σε άλλες περιπτώσεις να ζητάει να τηλεφωνήσει στον Αμπε ακατάλληλη ώρα.
«Οταν θέλει να τηλεφωνήσει σε κάποιον, θέλει να του τηλεφωνήσει. Είναι παρορμητικός. Δεν σκέφτεται τι ώρα είναι ή σε ποιον θα τηλεφωνήσει» αποκάλυψε διπλωματική πηγή στο Polico.
Η επιθυμία του Τραμπ να τηλεφωνήσει σε άλλους ηγέτες σε ακατάλληλες γι’ αυτούς ώρες είναι μόνο μία από τις διπλωματικές γκάφες που έχει διαπράξει στον ενάμιση χρόνο της προεδρίας του. Πολλές από αυτές είχαν παραμείνει εντός των τειχών του Λευκού Οίκου μέχρι σήμερα.



«Νιπλ» και «Μπάτον»

Σε μια περίπτωση, ο Τραμπ, που μελετούσε έναν φάκελο για τη Νότια Ασία εν όψει συνάντησής του με τον ινδό πρωθυπουργό, πρόφερε το Νεπάλ ως «Νιπλ» (που στα αγγλικά σημαίνει ρώγα) και το Μπουτάν ως «Μπάτον» (που σημαίνει κουμπί).
Τέτοια λάθη δεν προξενούν εντύπωση όταν προέρχονται από έναν πρόεδρο που δεν έχει πείρα στα διεθνή ζητήματα. Αλλά πρώην διπλωμάτες προειδοποιούν ότι μπορεί να πλήξουν την εικόνα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
«Η βασική προϋπόθεση του πρωτοκόλλου είναι ο σεβασμός προς τους άλλους ανθρώπους» είπε στο Politico η Γουέντι Σέρμαν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επί Κλίντον και Ομπάμα). «Οταν ο πρόεδρος δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο, αποτελεί δείγμα ασέβειας».

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είπε στο αμερικανικό περιοδικό ότι όλοι οι πρόεδροι μαθαίνουν στη δουλειά. «Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι όταν του τηλεφωνούν ξένοι ηγέτες, να του περνούν το τηλεφώνημα αμέσως. Τον έχουν καλέσει αργά το βράδυ και ποτέ δεν τους αφήνει να περιμένουν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ, ως πρώην μέλος του τζετ σετ, γνωρίζει τις διαφορές ώρας ανάμεσα στις χώρες, απλώς δεν ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες όταν επιθυμεί να μιλήσει σε έναν ξένο ομόλογό του: «Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν κάθεται να προσθαφαιρεί ώρες».

Στην ίδια συνάντηση όπου είχε αποκαλέσει το Νεπάλ «Νιπλ» και το Μπουτάν «Μπάτον», εν όψει της επίσκεψης του Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2017, ο Τραμπ είχε ρωτήσει αν ο ινδός πρωθυπουργός θα συνοδευόταν από τη σύζυγό του. Οι σύμβουλοί του τού εξήγησαν ότι ο Μόντι είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του εδώ και χρόνια. «Τότε θα του γνωρίσω κάποια» αστειεύτηκε ο Τραμπ.
Οι εκλογές και ο Κόντε

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC), ο Τραμπ αποφεύγει ενίοτε να μεταχειριστεί ορισμένες λέξεις ή ονόματα όταν μιλάει με ξένους ηγέτες γιατί δεν είναι σίγουρος για την προφορά τους. Αλλες φορές τα εκστομίζει ανυποψίαστος για την άγνοιά του. Για παράδειγμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη διάρκεια συνάντησης με ηγέτες αφρικανικών χωρών αποκάλεσε τη Ναμίμπια «Νάμπια».
Οταν ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ τον συνεχάρη για την «τεράστια νίκη» του. Μόνο που ο Κόντε δεν κατέβηκε σε εκλογές: ήταν το πρόσωπο που επέλεξαν για πρωθυπουργό το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα που κέρδισαν τις εκλογές.
Ενίοτε οι γκάφες του Τραμπ δεν προκύπτουν από άγνοια. Σύμφωνα με την «Washington Post», ο αμερικανός πρόεδρος μιλάει καμιά φορά με ινδική προφορά, κοροϊδεύοντας τον Μόντι.
Ο Τραμπ λατρεύει να μιλάει στο τηλέφωνο και καμιά φορά καλεί ξένους ηγέτες χωρίς προφανή λόγο. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της NSC, έχει μια «παράξενη» μανία να καλεί τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν: «Θέλει συνεχώς να τον παίρνει τηλέφωνο και ο Μακρόν ρωτάει «Ποιο είναι το θέμα της συζήτησης;». Πρόκειται για πολυάσχολους ανθρώπους. Δεν τους τηλεφωνείς χωρίς λόγο».

HeliosPlus