Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τις ημερομηνίες. Το Μέγαρο Μαξίμου, πληροφορούμαι, έχει ζητήσει να μάθει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έως το τέλος Αυγούστου. Και ξέρετε γιατί; Επειδή ετοιμάζεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που όλα δείχνουν πως θα είναι και ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). Ετσι το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ειδοποίησε ότι το Σάββατο 11 Αυγούστου ο Προκόπης Παυλόπουλος θα βρίσκεται στο Καρπενήσι, στις εκδηλώσεις «Μποτσάρεια» για τον Μάρκο Μπότσαρη (εκεί, εκτός απροόπτου, θα έχει συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη). Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Κάρπαθο, για την εορτή της Παναγίας στο χωριό Ολυμπος. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα του Προέδρου είναι κενό. Συνεπώς μετά τον Δεκαπενταύγουστο και την 21η Αυγούστου (που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια) μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του και εν συνεχεία οι υπουργοί να δώσουν (όσοι το επιθυμούν) είτε θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο είτε διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια…


Η 25η Αυγούστου

Στις 24 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να επισκεφθεί τη Θέρμη. Το πρόγραμμα όμως της επίσκεψής του δεν έχει ακόμα καταρτιστεί. Συνεπώς, εάν ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει ανασχηματισμό, η Θέρμη μπορεί να αναβληθεί. Εκτός εάν τον ανακοινώσει στις 24 Αυγούστου και ορκίσει τους υπουργούς του την επομένη, δηλαδή στις 25, οπότε ο Πρόεδρος μπορεί να πάει και στη Θέρμη. Τώρα, εάν είναι να στοιχηματίσετε, νομίζω ότι η κατάλληλη ημερομηνία για τον ανασχηματισμό είναι η 25η Αυγούστου.


Οι μυστικές επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως το έδωσαν και σ’ εμένα από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Με μία όμως υπενθύμιση. Οτι ο Πρόεδρος δεν πάει ποτέ καλοκαιρινές διακοπές (δηλαδή δεν παίρνει άδεια) και ότι οι επισκέψεις που κάνει στον τόπο της τραγωδίας είναι… μυστικές. Δεν θέλει δηλαδή ούτε κάμερες, ούτε δημοσιογράφους, ούτε συνεργάτες, παρά μόνο έναν φωτογράφο (αυτόν της Προεδρίας). Απ’ αυτόν μάθαμε ότι επισκέφθηκε το Λύρειο Ιδρυμα αλλά και τους εγκαυματίες στον Ευαγγελισμό (όπως είχε κάνει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης), χωρίς να το ανακοινώσει, με επιβολή… αφωνίας στους συνεργάτες του.


Χωρίς καλοκαιρινές εξορμήσεις ο Πρωθυπουργός

Και ο κ.Τσίπρας, θα πείτε; Ποιο θα είναι το πρόγραμμά του για τον Αύγουστο; Εφέτος, με πληροφορούν οι συνεργάτες του, δεν έχει καλοκαιρινές αποδράσεις σε νησιά, όπως έκανε κάθε χρόνο με διάφορα σκάφη (το μόνο σκάφος όμως που παραδέχεται ότι επιβιβάστηκαν αυτός και η οικογένειά του ήταν το… φουσκωτό του Παύλου Πολάκη), ή στην Κρήτη. Δεν θα είναι και τόσο εύκολο για αυτόν μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική να εμφανιστεί σε νησιά. Γνωρίζει ότι η οργή του κόσμου δεν έχει καταλαγιάσει και ούτε πρόκειται να καταλαγιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς θα παραμείνει στο εξοχικό σπίτι που νοικιάζει (από τον εφοπλιστή Μαρτίνο) στο Σούνιο και θα πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου όποτε αυτός κρίνει ότι είναι αναγκαίο. Αλλωστε τώρα τελευταίως δεν πολυπηγαίνει στο πρωθυπουργικό του γραφείο, προς μεγάλη χαρά των οδηγών που είδαν μεν την Ηρώδου Αττικού με… κλούβες, στην άκρη όμως του δρόμου (και με μυστικούς να κάθονται δεξιά και αριστερά του Εθνικού Κήπου), αλλά προσβάσιμη.


Μητσοτάκης στα βήματα… Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρίκσεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, ακολουθώντας όμως τα βήματα του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Καθημερινή πεζοπορία (μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο) στα Λευκά Ορη και βουτιές στο Μαράθι. Ο,τι δηλαδή έκανε ο πατέρας του. Οι γυναίκες της οικογένειας δεν τον ακολουθούν στα προγράμματα πεζοπορίας που καταρτίζει και προτιμούν να επισκέπτονται παραδοσιακές περιοχές της Κρήτης. Μαθαίνω επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να τραπεζώσει όσους γαλάζιους βουλευτές βρίσκονται για διακοπές στην Κρήτη. Δηλαδή οι βουλευτές αυτοί είναι προσκεκλημένοι του Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπως γίνεται κάθε χρόνο, και με την ευκαιρία αυτή θα τους συναντήσει και ο κ. Μητσοτάκης.


Ο «Ρουβίκωνας» δίνει… συνέντευξη

Δεν ξέρω εάν ενθυμείσθε τον Νίκο Τόσκα που όταν ήταν υπουργός έλεγε πως δεν μπορούσε να βρει τα μέλη του «Ρουβίκωνα». Σας πληροφορώ ότι μέλη της αναρχικής συλλογικότητας του «Ρουβίκωνα» έδωσαν συνέντευξη στο κανάλι της Λατινικής Αμερικής που ανήκει σε Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Νικαράγουα και Ουρουγουάη. Τι είπαν; Πρώτον, ότι αποδέχονται «τη βία ως πολιτικό εργαλείο», δεύτερον, χαρακτήρισαν το κράτος ως έναν από τους εχθρούς τους και, τρίτον, μίλησαν και για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχει ελάχιστη σχέση με τα κινήματα, χαρακτηρίζοντάς το κόμμα σοσιαλδημοκρατικό. Δεν ξέρω εάν τους ζήτησε αντίστοιχη συνέντευξη και το Fox News, αλλά ο «Ρουβίκωνας» απέκλεισε την πιθανότητα να δώσει συνέντευξη και σε αυτούς.

HeliosPlus