Η Ιντρα Νούγι, επικεφαλής της PepsiCo, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση της ύστερα από 12 χρόνια. Μετά την αποχώρησή της θα απομείνουν μόλις 24 γυναίκες επικεφαλής στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Τη Νούγι θα διαδεχθεί άντρας –σπανίως γυναίκα πρόεδρος διαδέχεται γυναίκα, έχει συμβεί μόλις τρεις φορές στην Ιστορία.
Η Νούγι είναι ξεχωριστή περίπτωση, ακόμη και ανάμεσα στο 4,8% των προέδρων των 500 μεγαλύτερων εταιρειών (S&P 500) που είναι γυναίκες. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει άλλη που να είναι και μετανάστρια, όπως η Νούγι που γεννήθηκε στο Τσενάι (πρώην Μαντράς) της Ινδίας πριν από 62 χρόνια.
Οταν ανέλαβε το τιμόνι της PepsiCo (ενός ομίλου που πουλάει προϊόντα αξίας άνω των 63 δισ. δολαρίων τον χρόνο και περιλαμβάνει 22 παγκόσμιες ετικέτες, όπως Gatorade, Quaker και Tropicana) ήταν μία από λιγότερες από 12 γυναίκες επικεφαλής μεγάλης εταιρείας.
«Εγινα πρότυπο. Ολοι με παρακολουθούσαν. Οι δουλειές αυτές είναι πολύ δύσκολες, γι’ αυτό έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική» είπε στο BBC, συμβουλεύοντας όσες στοχεύουν τόσο ψηλά: «Να μην αφήσετε τα προνόμια και τις παγίδες να σας πάρουν το κεφάλι. Να πατάτε γερά τα πόδια σας στη γη και να επικεντρώνεστε στην ευθύνη που έχουν τέτοιες δουλειές. Αυτό έκανα εγώ». Η φιλοδοξία της Νούγι οφείλεται στην οικογένειά της. Η μητέρα της την έβαζε να ετοιμάζει ομιλίες για τα σημαντικά θέματα της ημέρας και ο παππούς της, δικαστής, έβαζε μαθηματικά προβλήματα στην ίδια και στα αδέρφια της.
Αύξησε τα έσοδα σε πάνω από 63 δισ.
Η Νούγι αποφοίτησε από το Χριστιανικό Κολέγιο του Μαντράς και το Ινδικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1978 για να φοιτήσει στη Σχολή Μάνατζμεντ του Γέιλ. Εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Motorola, και ξεκίνησε στην Pepsi το 1994, όπου έγινε πρόεδρος το 2001 και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου το 2006.
Στη θητεία της στην ανώτατη θέση της PepsiCo μέχρι σήμερα αντιμετώπισε την οικονομική κρίση καθώς και τις αντιδράσεις κατά των αναψυκτικών που είναι γεμάτα ζάχαρη, σπρώχνοντας την εταιρεία να επεκταθεί σε νέους τομείς που θεωρούνται πιο υγιεινοί, όπως το χούμους.
«Εχω τη νοοτροπία του μετανάστη, το οποίο σημαίνει πως έχω στο μυαλό μου ότι μπορεί να χάσω τη δουλειά μου ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό φροντίζω να την κερδίζω καθημερινά» δήλωσε στον συγγραφέα Γκάρι Μπέρνισον για το βιβλίο του με θέμα το πώς οι ηγέτες χειρίζονται το ρίσκο και την αλλαγή χωρίς να φοβούνται την αποτυχία.
Αφότου η Νούγι ανέλαβε το τιμόνι της Pepsi, τα έσοδα αυξήθηκαν από 35 δισ. δολάρια σε πάνω από 63 δισ. και η τιμή των μετοχών ανέβηκε κατά 80%.
«Το να είσαι CEO είναι κάτι το οποίο νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις. Δεν πρέπει να το κάνεις ως μια δουλειά. Είναι ένα κάλεσμα και πρέπει να μπεις με το κεφάλι, την καρδιά και τα χέρια σου. Η καρδιά σου πρέπει να είναι στη δουλειά, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις» είχε δηλώσει το 2007.
Η Νούγι, παντρεμένη με δύο θυγατέρες, έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σύγκρουση ανάμεσα σε μια καριέρα απαιτήσεων και στις οικογενειακές της υποχρεώσεις. «Παρατήρησα ότι το βιολογικό ρολόι και το ρολόι της καριέρας βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση το ένα με το άλλο» είπε στο περιοδικό «The Atlantic». Σε άλλη συνέντευξή της στο Bloomberg, δήλωσε ότι ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο είναι απαραίτητο προκειμένου μια γυναίκα να «τα έχει όλα» αλλά και πάλι θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς: «Θα υπάρξει πόνος, θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες κάτω από την επιφάνεια. Πρέπει να μπορείς να ζεις με αυτά».

HeliosPlus