Από τη στιγμή που η UΕFA άλλαξε τη δομή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το καλοκαίρι έγινε η εποχή που βλέπουμε τις ελληνικές ομάδες σε ευρωπαϊκές περιπέτειες: οι προκριματικοί –και του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ –είναι παιχνίδια τρομερά σημαντικά, όχι μόνο για το γόητρο, αλλά και για το ταμείο. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λεφτά υπάρχουν –δεν είναι σύνθημα πολιτικό, αλλά απλή διαπίστωση. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τρεις ελληνικές ομάδες στον δρόμο για τους ομίλους του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Ηδη χάσαμε την Πέμπτη το βράδυ τον Ατρόμητο και τον Αστέρα που πλήρωσαν πολύ ακριβά τα λάθη τους παραχωρώντας ισοπαλίες με 1-1: ο Ατρόμητος δέχτηκε γκολ στο 95′ από τη Δυναμό Μπρεστ και ο Αστέρας δεν βρήκε το γκολ της νίκης κόντρα στη Χιμπέρνιαν, παρ’ όλο που την πίεσε για σαράντα ολόκληρα λεπτά.
ΑΕΚ: συγκρατημένα αισιόδοξη
Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ κάνει ντεμπούτο στους δικούς της εφετινούς προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζοντας την πρωταθλήτρια Σκωτίας Σέλτικ στη Γλασκώβη. Η Σέλτικ ξυπνά ωραίες αναμνήσεις στην ΑΕΚ, αφού η Ενωση μία σκωτσέζικη ομάδα απέκλεισε το 1994, όταν και βρέθηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ –τότε ήταν η Ρέιντζερς. Στη γενική δοκιμή που έκανε ο νέος προπονητής της Ενωσης Μαρίνος Ουζουνίδης την περασμένη Τρίτη με αντίπαλο τη φιλόδοξη Γαλατάσαραϊ, η πρωταθλήτρια έδειξε έτοιμη και με αρκετή για την εποχή ενέργεια, πλην όμως και με κάποια κενά.
Ο Ουζουνίδης χρησιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα μόνο τον στόπερ Μάριο Οικονόμου από τους νεοαποκτηθέντες, η ΑΕΚ είχε ομοιογένεια (και η απόδειξη είναι τα τρία γκολ που σημείωσε…), όμως είχε και κάμποσα προβλήματα στα μετόπισθεν, όπως μαρτυρά το τελικό 3-2 με το οποίο επικράτησε. Ο Ουζουνίδης δεν θεωρεί ακόμη έτοιμους τους νεοαποκτηθέντες μεσοεπιθετικούς Πόνσε, Αλέφ και Μπαγέ, ποντάρει στην πιθανότητα να πάρει πιο πολλά από παίκτες όπως ο Μπακασέτας, ο Λαμπρόπουλος, ο Κλωναρίδης και ο Χουλτ, με τους οποίους έχει ήδη συνεργαστεί στον Πανιώνιο και στον ΠΑΟ, αλλά ο μεγάλος του πονοκέφαλος είναι η απουσία του τραυματία Τζιγκρίνσκι, από τα μετόπισθεν από τα οποία θα λείψει και ο Βράνιες, που πωλήθηκε στην Αντερλεχτ. Η ΑΕΚ είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, κυρίως γιατί επέστρεψε στην καλύτερη φόρμα του μετά τον τραυματισμό του ο Πέτρος Μάνταλος, γιατί σκοράρει πάντα ο Μάρκο Λιβάγια, αλλά και γιατί η ομάδα προέρχεται από ένα σπουδαίο σερί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: πέρυσι υπήρξε αήττητη σε δέκα ματς με αντιπάλους όπως η Μπριζ, η Μίλαν και η Ντινάμο Κιέβου, που είναι καλύτερες ομάδες από τη Σέλτικ.
Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση
Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του το δικό του δύσκολο εμπόδιο, που αυτή τη φορά λέγεται Σπαρτάκ Μόσχας. Το μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ είναι αυτή τη φορά η αυτοπεποίθηση, που έχει αποκτήσει μετά τα δύο ματς με τη Βασιλεία στον προηγούμενο γύρο: το τελικό 5-1 με το οποίο απέκλεισε τους Ελβετούς, που ήταν πέρυσι στους 16 του Τσάμπιονς λιγκ, μαρτυρά ότι ο ΠΑΟΚ είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου στα δύο ματς με τους Ελβετούς παρουσίασε τον περυσινό ΠΑΟΚ στα καλύτερά του: η άμυνα ήταν άψογη, ο Μαουρίτσιο και ο Κάνιας στη μεσαία γραμμή έκαναν σπουδαία δουλειά, ο Πρίγιοβιτς σκόραρε και στα δύο παιχνίδια, ο Πέλκας και ο Λημνιός έδειξαν προσωπικότητα και ο μέτριος πέρυσι, αλλά ακριβοπληρωμένος, Ελ Καντουρί έκανε στο εκτός έδρας ματς τη διαφορά. Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει τον τραυματία Βιερίνια, αλλά την Τετάρτη το βράδυ θα έχει την υποστήριξη της κατάμεστης Τούμπας: οι οπαδοί του χάρηκαν την πρώτη πρόκριση της ομάδας σε προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ και περιμένουν μια εξίσου θεαματική συνέχεια.
Ο Ολυμπιακός που ξεκινάει από την αρχή



Την Πέμπτη θα μπει στη μάχη και ο Ολυμπιακός που θέλει να φτάσει στους ομίλους του Γιουρόπα: είναι ο μόνος μας σε αυτό εκπρόσωπος. Ο Ολυμπιακός ζει ένα παράξενο μεταβατικό καλοκαίρι καθώς αποφασίστηκε χτίσιμο της ομάδας από την αρχή. Ο νεοφερμένος πορτογάλος προπονητής του Πέδρο Μαρτίνς έχει δηλώσει ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη για το ματς με τη Λουκέρνη, όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια ομάδα που έχει κάνει ήδη δεκαπέντε μεταγραφές. Ο Πορτογάλος έδειξε στην πρόβα τζενεράλε την περασμένη Τετάρτη κόντρα στην ισπανική Λεγκανιές πως ο βασικός προβληματισμός του αφορά την άμυνα –πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί του κόσμου τα γκολ: 28(!) μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Η ομάδα στον τομέα αυτόν έδειξε σημάδια βελτίωσης (και μάλιστα μετά από κάποιες βαριές ήττες στα δύσκολα φιλικά που έδωσε), αλλά στο ματς με τους Ελβετούς αναζητούνται και γκολ, και αυτό με τρεις νέους παίκτες στην επίθεση (Χριστοδουλόπουλο, Γκερέρο, Ποντένσε) απλό δεν είναι, καθώς ακόμα λείπουν αυτοματισμοί και χημεία. Ο Ολυμπιακός έχει λιγότερο δυνατό αντίπαλο από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, αλλά και λίγο περισσότερο άγχος. Φυσικά έχει και τα προβλήματα που έχει κάθε ολοκαίνουργια ομάδα: από τους περυσινούς παίκτες θέση στην αρχική ενδεκάδα της πρόβας κόντρα στη Λεγκανιές βρήκαν μόνο ο Ομάρ, ο Φορτούνης και ο Μπουχαλάκης, που και αυτός τώρα γύρισε εφέτος, αλλά έχει ξαναπαίξει στον Ολυμπιακό.

Διαφορετικοί εντελώς οι αντίπαλοι

Οι τρεις μεγάλες ελληνικές ομάδες που έχουν ως σκοπό να βρεθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα Λιγκ έχουν μπροστά τους εντελώς διαφορετικά ματς, αλλά και οι τρεις θα πρέπει να βάλουν βάσεις πρόκρισης. Οι αντίπαλοί τους βέβαια δεν μοιάζουν καθόλου.

Η Σέλτικ είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια Σκωτίας – μια ομάδα γεμάτη ξένους παίκτες που στηρίζεται πολύ στη δύναμη της έδρας της. Απέκλεισε τη Ρόζενμποργκ κάνοντας δύο ολότελα διαφορετικά ματς. Στη Γκασκώβη βρέθηκε πίσω στο σκορ και με όπλο το πείσμα της, αλλά και τον Ντεμπελέ που έκανε ένα μεγάλο ματς, πέτυχε μια δύσκολη νίκη με 3-1. Στη ρεβάνς στο Τρονχάιμ οι Σκωτσέζοι έπαιξαν ένα τρομερό κατενάτσιο αποσπώντας μια ισοπαλία με 0-0. Στο πρωτάθλημα κάνουν ό,τι θέλουν έχοντας επτά σερί κατακτήσεις, όμως στην Ευρώπη είναι ή του ύψους ή του βάθους: έχασαν πέρυσι στα προκριματικά από τη Λίνκολν του Γιβραλτάρ και στη συνέχεια μπήκαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα ο προπονητής τους Μπέρνταν Ρόμπερτς να χαρακτηρίσει την ομάδα του την πιο τρελή του κόσμου!
Η Σπαρτάκ, με τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο, ένα μάλλον άσημο ιταλό προπονητή που ξεκίνησε να δουλεύει εκεί ως βοηθός του Ντμίτρι Αλέινιτσεφ, είναι μια ομάδα που βασίζεται στην άμυνά της, προτιμά τις αντεπιθέσεις από την κατοχή της μπάλας, αλλά δουλεύει πολύ και για τους δύο κυνηγούς της, τον Ολλανδό Κουίνσι Πονς, πρώτο σκόρερ πέρυσι στο ρωσικό πρωτάθλημα με 15 γκολ, και τον γνωστό Βραζιλιάνο Λουίς Αντριάνο.
Η Λουκέρνη, τέλος, είναι μια ομάδα χωρίς μεγάλες εμπειρίες, μάλλον αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά και χωρίς κανένα απολύτως άγχος: το είδος της ομάδας που ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει με καθαρό σκορ στο πρώτο ματς για να της κόψει τα φτερά.

Κανείς δεν είναι 100% έτοιμος

Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ παίζοντας ουσιαστικά με τις περυσινές ενδεκάδες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν καλά παιχνίδια αλλά συγχρόνως και μεγαλύτερη υποχρέωση να προκριθούν, μολονότι οι αντίπαλοί τους εύκολοι δεν είναι – ο Ολυμπιακός, από την άλλη, τώρα χτίζεται. Ολοι θα παίξουν για την πρόκριση. Συμπεράσματα που αφορούν τη γενικότερη αγωνιστική αξιοπιστία των ομάδων θα είναι λάθος να βγουν. Οπως και να έχει το πράγμα, κανείς ακόμη δεν είναι έτοιμος. Η σεζόν μόλις άρχισε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ