Οι καταστροφικές πυρκαγιές μπορεί να προκαλούν αστάθεια στην κυβέρνηση, ωστόσο οι αγορές βλέπουν άλλους πολιτικούς κινδύνους, εκτιμώντας πως το ρίσκο για την ελληνική οικονομία πηγάζει κατά βάση από τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.
Οπως υπογραμμίζει κοινοτικός αξιωματούχος: «Τα μάτια των αγορών είναι πλέον περισσότερο στραμμένα στην ολοκλήρωση ή μη της συμφωνίας με την πΓΜΔ, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καταλύτη όχι μόνο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά και για τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στον χώρο των Βαλκανίων».
Και προσθέτει ότι «η επικύρωση των συμφωνηθέντων από Αθήνα και Σκόπια συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας σε επιχειρηματικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτόν θα δοθεί στην ελληνική οικονομία μια μοναδική ευκαιρία να ανακτήσει την ισχύ που απώλεσε στις βαλκανικές αγορές μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την αναγκαστική αποχώρηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων από την ευρύτερη περιοχή».
Οι παραπάνω εκτιμήσεις κυριάρχησαν στις συσκέψεις και συζητήσεις στα μεγάλα επενδυτικά σπίτια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η οποία δεν επεφύλασσε εκπλήξεις. Στο βασικό σενάριο της ανάλυσης του Ταμείου, το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις που αποφάσισε το Eurogroup, αλλά θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσής του για να βγουν τα νούμερα στις προβλέψεις που αφορούν την περίοδο από το 2038 και μετά.
Οι προκλήσεις
Βέβαια, ο χρόνος των εκλογών στην Ελλάδα και η προοπτική ανάδειξης μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αν και καθοριστικά, δεν είναι τα μόνα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές. Οπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα ρίσκα και οι προκλήσεις για την εγχώρια οικονομία μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο σε λίγες εβδομάδες από σήμερα είναι πολλές. Εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής κάθε χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και κάθε παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην προσπάθεια επανασύνδεσης με τις αγορές.
Και συμπληρώνουν ότι ακόμη και αν οι κυβερνήσεις από εδώ και στο εξής τα κάνουν όλα σωστά, η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι εγγυημένη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον.

«Αν η Ιταλία σκάσει, θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα. Κάθε αφορμή που οδηγεί σε μείωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου πλήττει τους πιο αδύναμους κρίκους. Και σε αυτούς περιλαμβάνεται αναμφίβολα η Ελλάδα» υποστηρίζει αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας.
Πάνω από 4% το 10ετές
Μια καλή γεύση της διακύμανσης σε μετοχές και ομόλογα και της επίδρασης που έχει στην προσπάθεια αυτόνομης εξόδου της χώρας στις αγορές πήραν την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές. Η αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της διαμάχης ΗΠΑ – Ευρώπης για το εμπόριο, αλλά και η αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία της ιταλικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους της, προκάλεσαν μέσα σε λίγες ώρες ρευστοποιήσεις ευρείας κλίμακας σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των πιο ευάλωτων οικονομιών, όπως της Ελλάδας και της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου ξεπέρασε την περασμένη Πέμπτη το «ψυχολογικό» όριο του 4%, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, ανακόπτοντας την πορεία αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού που είχε ξεκινήσει μετά τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ