• Αναζήτηση
 • Διαψεύδει το Λιμενικό ότι ήξεραν για νεκρούς 4,5 ώρες πριν τη σύσκεψη της Δευτέρας

  Με ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή διαψεύδει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Με ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή διαψεύδει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» σύμφωνα με το οποίο 4,5 ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συντονιστικού παρουσία του πρωθυπουργού, είχε στείλει σήμα στις 19.08 της Δευτέρας 23 Ιουλίου το κεντρικό λιμεναρχείο Ραφήνας προς το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού για συνεχείς ροές διασωθέντων και σορών.
  Όπως υποστηρίζει το Λιμενικό Σώμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ξεκίνησε η επιχείρηση των λιμενικών στη περιοχή χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης διασωθέντων και σορών και μεταφοράς τους.
  Ειδικότερα η ανακοίνωση επισημάνει «με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του Τύπου το οποίο έχει τίτλο «Ώρα 19:08 Ανεύρεση σορών» και μνημονεύει σηματική αναφορά της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και προς το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζονται τα κάτωθι:

  α) Η εν λόγω σηματική αναφορά απεστάλη την Τρίτη, 24/07/2018, από την Λιμενική Αρχή Ραφήνας, την επόμενη δηλαδή ημέρα από την έναρξη της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, και είχε χαρακτήρα συνολικού απολογισμού και καταγραφής των ενεργειών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στην περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας από την έναρξη της επιχείρησης έως και τη μεταφορά του τελευταίου ανθρώπου.

  β) Ειδικότερα στην σηματική αναφορά καταγράφεται με σαφήνεια ότι από τις 19:08 μ.μ. της 23/07/2018 και μετέπειτα ξεκίνησαν συνεχείς μεταφορές διασωθέντων προς το Λιμάνι Ραφήνας, αλλά και σορών από τα σκάφη που συμμετείχαν στην διάσωση χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης και μεταφοράς τους όπως υποστηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα».

  Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που είχε προηγηθεί της ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία το σήμα του Λιμενικού Σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μάτι Αττικής, που επλήγη από την καταστροφική πολύνεκρη πυρκαγιά στις 23/07, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19:08, επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών..
  Ο υφυπουργός τονίζει ακόμα ότι η σχετική αναφορά του Λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.
  Ο κ Σαντορινιός προσθέτει επίσης ότι το σήμα γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18:30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.
  Κοινωνία