Να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση και μια δύσκολη στιγμή, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος στο Υπουργικό Συμβούλιο, ίσως την πιο βαριά της κυβερνητικής του θητείας, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε μια χρονική στιγμή που η κυβερνητική διαδρομή είχε οικοδομηθεί πάνω στο γραμμικό σενάριο περί ομαλής πολιτικής πορείας, με επίκεντρο την έξοδο από τα μνημόνια την 20ή Αυγούστου, η τραγωδία στο Μάτι ακύρωσε τον όποιο πολιτικό σχεδιασμό. Τα όσα συνέβησαν από την περασμένη Δευτέρα άλλαξαν άρδην σχέδια, σενάρια και προγραμματισμούς και κυριολεκτικά οδήγησαν σε αναθεώρηση της πρωθυπουργικής στρατηγικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε δημόσια μετά από τέσσερις ημέρες και με την ομιλία του προχθές το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη στο ακέραιο, όπως είπε, ζητώντας και από τους αρμόδιους υπουργούς να πράξουν το ίδιο, όσο βαρύ και εάν είναι. Στη σκιά αυτής της έκτακτης συνεδρίασης άρχισαν από το βράδυ της Παρασκευής τα σενάρια για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο τον ανασχηματισμό.
«Μείνετε Αθήνα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε οδηγία στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με άλλες πηγές, που έχουν γνώση των ενδοκυβερνητικών παρασκηνιακών συζητήσεων, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να τραβήξει το χαρτί του ανασχηματισμού.
Ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του στον δρόμο για τη ΔΕΘ και συζητούσε και το ενδεχόμενο να γίνει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Λόγω και των εξελίξεων, καθίσταται, όπως λέγεται και από ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αναγκαίος, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει εντός των επομένων 48-72 ωρών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του δόγματος «φυγή προς τα εμπρός». Βέβαια, αυτή η κίνηση θεωρείται προεξοφλημένη και διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να αλλάξει το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα.
Τα σενάρια εκλογών
Σε αυτό το σκηνικό της ακραίας κρίσης, επανήλθαν τις τελευταίες ώρες και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία κυρίως ενισχύθηκαν μετά το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τραγωδίας.
«Οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο για τον Τσίπρα» είναι μια φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ώρες. Ομως, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαφαίνεται διάθεση, με βάση όσα συζητούν στην παρούσα χρονική στιγμή, να υπάρξει ενεργοποίηση του εκλογικού σεναρίου. Εξάλλου το πολιτικό εργαλείο του «ανασχηματισμού», από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί λίαν συντόμως, ακυρώνει την όποια εκλογική συζήτηση.
Αυτοκτονία
Επίσης, από κορυφαία επίσης στελέχη εκφράζεται η άποψη ότι θα ήταν καθαρή αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφύγει σε εκλογές έπειτα από τέτοιας έκτασης καταστροφή. «Πώςθα πάμε σε εκλογές σε αυτό το τοπίο;» ρωτούσαν κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε με την παρέμβασή του στο Υπουργικό το πλαίσιο που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς εκτός από την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε, αν και αμφισβητείται από σύσσωμη την αντιπολίτευση με το αιτιολογικό ότι δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να «παραδοθεί» πολιτικά.
Η ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε πολλά μηνύματα για την στρατηγική της επόμενης περιόδου και σίγουρα δεν θα υπαγορευθεί, όπως λένε κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες, από την απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, αν και άφησε να εννοηθεί εμμέσως ότι έρχονται απομακρύνσεις.
Το βάρος
Σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό, από τη στιγμή που παραδέχεται δημόσια ο Πρωθυπουργός τις πολιτικές ευθύνες και ζητεί από τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο, αυτές είναι ευκολότερο να αποδοθούν μέσω των κυβερνητικών αλλαγών. «Δεν γίνονται όλα σε τηλεοπτικούς χρόνους και όπως θέλουν τα ΜΜΕ» σημείωνε έμπειρος βουλευτής με μακρά διαδρομή στα κοινά, που υπογράμμιζε ότι όσο δεν υπάρχει καμία παραίτηση, το βάρος πέφτει στον πρόεδρο της κυβερνήσεως, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν να πληγεί περαιτέρω το προφίλ του κ. Τσίπρα. Παρά την καταγεγραμμένη οργή και τον βουβό πόνο, επιμένουν ότι «η κατάσταση ελέγχεται» και κατηγορούν ουσιαστικά τη ΝΔ γιαδημαγωγία,επιχειρώντας να ξεπεράσουν το δριμύ «κατηγορώ» σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την ανικανότητα της κυβέρνησης και την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού.
Εν μέσω της κατακραυγής της κοινής γνώμης και ιδίως των κατοίκων της Αν. Αττικής για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες ότι τα πνεύματα θα ηρεμήσουν μόλις διαλυθεί ο καπνός και ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, όπως και το πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων.
Κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν να δοθεί η εικόνα ότι γίνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της κρίσης και όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και ο κρατικός μηχανισμός είναι στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από αυτή τη μεγάλη τραγωδία που συγκλονίζει τους πάντες.
Προβληματισμός
Ωστόσο, μεταξύ αρκετών μελών της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν όσον αφορά την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, παρά τις απαντήσεις που επιχειρήθηκαν να δοθούν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Στην κριτική που ασκείται περί «εξαφανισμένου» ή «άφαντου» κατά το Reuters Πρωθυπουργού, που δεν έχει επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κριτική είναι άδικη. Τονίζουν ότι επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία το βράδυ της Δευτέρας, επισκέφθηκε αμέσως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου παρέμεινε έως τις τρεις και μισή τα ξημερώματα. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι προέβη σε διάγγελμα όπου κεντρική θέση είχε η φράση «τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο», προήδρευσε αρκετών συσκέψεων και αποφάσισε ένα γενναίο πακέτο μέτρων, ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

Η αυθαίρετη δόμηση, τα ακραία καιρικά φανόμενα και ο εμπρησμός

Στο κάδρο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας βρίσκεται το επιχείρημα ότι όλα τα δεινά έχουν ξεκινήσει από την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή, τις πολεοδομικές παραβάσεις, όπως το είπαν και όλοι οι υπουργοί που εμφανίστηκαν δημόσια: Ν. Τόσκας, Χρ. Σπίρτζης (Υποδομών), Π. Σκουρλέτης (Εσωτερικών), Π. Καμμένος (Αμυνας), αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Επικαλούνται επίσης το σύνηθες επιχείρημα περί της ύπαρξης σοβαρών στοιχείων για εμπρησμό, ενώ μιλούν για εγκληματική ενέργεια. Για «ασύμμετρο φαινόμενο» είχε μιλήσει ο Πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα και στη συνέχεια στην πρώτη μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου κάλεσε και τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Παράλληλα, αναδεικνύουν και το επιχείρημα περί των ακραίων καιρικών φαινομένων, των θυελλωδών ανέμων (10-11 μποφόρ) που παραπέμπει στη θεωρία περί «στρατηγού ανέμου» το 2007 από τον Βύρωνα Πολύδωρα επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.

Ο Πρωθυπουργός προχθές στο Υπουργικό, αν και μίλησε για εμπρησμούς, δεν χρησιμοποίησε τον όρο «ασύμμετρο φαινόμενο», όμως το υπονόησε λέγοντας: «Εχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και εάν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας και να μας απομακρύνει από τον στόχο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ