Η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί για απροβλημάτιστες διαδρομές. Η συστηματική συντήρηση του αυτοκινήτου και η καλή φυσική κατάσταση του οδηγού μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι στην εξοχή και σε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.
  • Πραγματοποιείτε εβδομαδιαίους ελέγχους στο αυτοκίνητό σας τόσο πριν από το ταξίδι όσο και κατά την παραμονή σας στον τόπο που επιλέξατε για τις διακοπές σας. Η πίεση του αέρα στα ελαστικά και η κατάστασή τους, η στάθμη του ψυκτικού υγρού, του λιπαντικού, των υγρών φρένων, του υγρού για τον καθαρισμό των τζαμιών και η λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων, λόγω ορατότητας, είναι στοιχεία καθοριστικά για την ασφάλειά σας. Μην αγνοείτε πιθανές φωτεινές ενδείξεις στον πίνακα οργάνων, αναζητήστε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή που βρίσκεται στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας την ακριβή σημασία τους και μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε σε έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή για να ζητήσετε συμβουλές.
  • Σχεδιάστε το ταξίδι σας προτού ξεκινήσετε με κάθε λεπτομέρεια, υπολογίζοντας ακόμη και τα σημεία στα οποία θα κάνετε τα αναγκαία διαλείμματα διάρκειας 15 λεπτών, περίπου κάθε δύο ώρες μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Η κόπωση και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν απώλεια προσοχής που μπορεί να αποβεί εξίσου επικίνδυνη με την κατανάλωση αλκοόλ –η οποία ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται. Αντίθετα, επιβάλλεται η συχνή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό ή χυμούς για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος στα σωστά επίπεδα ενώ δεν συνιστάται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω των 24-25 βαθμών μέσα στο αυτοκίνητο όταν έξω από αυτό το θερμόμετρο βρίσκεται ψηλά, όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται αλλά μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τον οργανισμό που πρέπει να αποφύγει το θερμικό σοκ. Προτού μπείτε σε ένα σταθμευμένο στον ήλιο για πολλή ώρα όχημα αφήστε τον κλιματισμό να λειτουργήσει με όλα τα παράθυρα ανοιχτά για 3-4 λεπτά και εσάς εκτός αυτοκινήτου. Προτού ξεκινήσετε, ρυθμίστε τη φορά ροής του αέρα μέσω των αεραγωγών προς την οροφή και όχι προς τα σώματα των επιβατών και ανοίγετε συχνά κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Κλιματισμός με μονίμως ανοιχτά παράθυρα δεν έχει κανένα νόημα ενώ επιβαρύνει και την κατανάλωση καυσίμου.
  • Αν μετακινείστε με παιδιά θυμηθείτε ότι αυτά πρέπει να βρίσκονται πάντοτε δεμένα στο ειδικό παιδικό κάθισμα ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα φροντίστε για τον τρόπο που θα τα κρατήσετε απασχολημένα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ώστε να αποφύγετε την κούραση και τον εκνευρισμό που συχνά τους προκαλεί η παραμονή μέσα στο αυτοκίνητο.
  • Αν ταξιδεύετε με κατοικίδια μέσα στο αυτοκίνητο φροντίστε ώστε αυτά να μην κινούνται ελεύθερα στον χώρο επιβατών. Κινδυνεύουν τα ίδια και συνιστούν κίνδυνο και για εσάς σε περίπτωση ατυχήματος. Ανάλογα με το μέγεθός τους υπάρχουν τα κατάλληλα κλουβιά ή οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόσδεσης στα καθίσματα. Ποτέ δεν τοποθετούμε κατοικίδια σε κλειστό χώρο αποσκευών αλλά και σε αυτοσχέδια κουτιά έξω από το αυτοκίνητο. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας καθοδηγήσει με ακρίβεια για τις σωστές λύσεις μετακίνησής τους.
  • Μην υπερφορτώσετε το αυτοκίνητο διότι πέρα από την αυξημένη κατανάλωση καυσίμου θα διαπιστώσετε ότι αλλάζει δραματικά η οδική του συμπεριφορά καθώς το επιπλέον βάρος επηρεάζει όλες τις επιμέρους παραμέτρους όπως, για παράδειγμα, την απόσταση ακινητοποίησης. Τα βαρύτερα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στερεωμένα όσο γίνεται πιο κοντά στα πίσω καθίσματα (άρα προς το κέντρο του αυτοκινήτου), ενώ αν χρησιμοποιήσετε μπαγκαζιέρες οροφής μην υπερβείτε το όριο βάρους που συστήνει ο κατασκευαστής τους και προτιμήστε να τοποθετήσετε εκεί περισσότερα αντικείμενα μικρότερου όγκου και βάρους, πάντοτε στερεωμένα.
  • Οδηγώντας, αποφύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας όπως οι έντονες συζητήσεις και η δυνατή μουσική. Η αμυντική οδήγηση, η τήρηση των ορίων ταχύτητας ειδικά εκτός αυτοκινητοδρόμων, η κίνηση στη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας –αριστερά όπου και όταν επιτρέπεται η προσπέραση, δεξιά όταν οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, ΠΟΤΕ στη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης, η οποία εξυπηρετεί οχήματα άμεσης βοήθειας –δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ