Την πλήρη κάλυψη των κεφαλαικών της αναγκών και την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου επικύρωσε η γενική συνέλευση της Attica Bank την Τετάρτη.

Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σχέδιο που παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης στους μετόχους της.

Αυτό προέβλεπε τη συγκέντρωση 198 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας.

Μετά από έξι μήνες υλοποιήθηκαν τα εξής

Συγκεντρώθηκαν 89 εκατ. ευρώ περίπου με την έκδοση νέων κοινών μετοχών που απέκτησε ο ΕΦΚΑ
Τιτλοποιήθηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 700 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταβιβάστηκαν σε τρίτο έναντι τιμήματος 47 εκατ. ευρώ
Αποφασίστηκε η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε τίτλους Tier 2
Ως εκ τούτου, το καθαρό ποσό που ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Attica Bank ανέρχεται σε 136 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα 98 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Ταυτόχρονα τακτοποιείται η εκκρεμότητα των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, που έπρεπε να αποπληρωθούν βάση των πρόσφατων αλλαγών στη σχετική νομοθεσία.

Όπως ανακοινώθηκε στο σώμα των μετόχων, η διοίκηση της Attica Bank ήλθε σε συμφωνία με την PIMCO για την ανάληψη της διαχείρισης της δεύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων της και τη μεταβίβασή τους.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε θέσει η τράπεζα για υπερκάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας (Core Equity TIER I 15% και Core TIER II 18%).

Παράλληλά, μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) από 37% στο 20% περίπου και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στο 10%.

Εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ

Επιπλέον, έχει αποφασιστεί η μεταβίβαση δικαιωμάτων ψήφου και όχι μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 12% – 13% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τον ΕΦΚΑ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά και η πώληση του 20% των τίτλων που κατέχει ο ίδιος ασφαλιστικός φορέας στο ΤΣΜΕΔΕ.

Με τον τρόπο αυτό, κανένας μέτοχος δεν θα έχει ποσοστό άνω του 33% στα δικαιώματα ψήφου επί των μετοχών της τράπεζας, όρος που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το μετασχηματισμό της.

Παράλληλα, έως και τις 31 Ιουλίου θα πρέπει το ΤΧΣ να έχει τοποθετήσει εκπρόσωπό του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Αναζήτηση στρατηγικού

Με την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και το «καθάρισμα» των προβληματικών της χαρτοφυλακίων, η διοίκησή της θα επικεντρωθεί:

Στο μετασχηματισμό της, ψηφιακό και λειτουργικό, με αναδιοργάνωση των καταστημάτων της και εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο φυσικό της δίκτυό για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών της
Στην προσέλκυση καταθέσεων και στη χορήγηση νέων δανείων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ
Παράλληλα αναμένεται, στη βάση των αποφάσεων των βασικών της μετόχων, να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, που θα αναλάβει την ανάπτυξη της Attica Bank τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η είσοδος ενός νέου επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε με την πώληση μετοχών που κατέχει ο ΕΦΚΑ ή με μία νέα αύξηση κεφαλαίου.

Όπως είπε άλλωστε ο πρόεδρος της Τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης μιλώντας στους μετόχους την Τετάρτη, η συνεργασία με την PIMCO στο κομμάτι της τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων, όχι μόνο αποτελεί «ένα νέο και αποφασιστικό βήμα για την θωράκιση της Τράπεζας, αλλά ταυτόχρονα «διανοίγει προοπτικές για ευρύτερες στο μέλλον συνέργειες».

Επιπλέον, σημείωσε ότι μετά τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις, «ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας και για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα ενισχύσει τη τεχνογνωσία και τις πρακτικές που απαιτεί στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον».