Η παράδοση που θέλει τα μοντέλα της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας να συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες στις δοκιμές ασφάλειας του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP συνεχίζεται και με το μικρότερο σε μέγεθος όχημα ελεύθερου χρόνου που διαθέτει στη διεθνή αγορά. Αποσπώντας τη διάκριση των πέντε αστέρων, το XC40 αποδείχθηκε ένα από τα ασφαλέστερα μοντέλα που έχουν αξιολογηθεί την τελευταία τριετία, μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τη συνεχή αυστηροποίηση των κριτηρίων δοκιμών πρόσκρουσης και την προσθήκη νέων για την αποτελεσματικότερη εξαγωγή πιο αντικειμενικών συμπερασμάτων.
Οπως συνέβη το 2015 με το μεγαλύτερο XC90 και το 2017 με το μεσαίου μεγέθους XC60, η Volvo εξαργυρώνει και στο XC40 δεκαετίες ερευνών σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και στα ζώα. Μέσα από αυτή την παρατήρηση συμβάντων ανέπτυξε έγκαιρα τη μεθοδολογία που οδήγησε στην υιοθέτηση συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας τα οποία σε αντίθεση με τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εντάχθηκαν στον βασικό εξοπλισμό των μοντέλων της, ανάλογα με το επίπεδο και την τιμή τους.
Τα αποτελέσματα του XC40 είναι απόρροια αυτής της στρατηγικής, καταγράφοντας ποσοστά 97% στην κατηγορία προστασίας των επιβατών, 87% σε αυτή της προστασίας των παιδιών που επιβαίνουν στο αυτοκίνητο και 71% στην κατηγορία όπου αξιολογείται η προστασία που παρέχεται σε περίπτωση ατυχήματος στο οποίο εμπλέκονται οι ευπαθείς χρήστες του δρόμου. Αν και στο παρελθόν η συγκεκριμένη κατηγορία αφορούσε μόνο τους πεζούς, με τα νέα δεδομένα συνυπολογίζονται και οι επιπτώσεις σε ενδεχόμενο ατύχημα με ποδηλάτη. Για αυτό και το XC40 διαθέτει λειτουργία ανίχνευσης ποδηλάτη που συνδυάζεται με αυτόματο φρενάρισμα.
Αυξημένο στο 76% είναι το ποσοστό που αφορά τα συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης του οδηγού για την ανίχνευση πιθανού κινδύνου και την αποφυγή ατυχημάτων, την παραμονή στην επιθυμητή λωρίδα κυκλοφορίας και τον περιορισμό των συνεπειών σε περίπτωση που η έξοδος από τον δρόμο καταστεί αναπόφευκτη. Χαρακτηριστικό της πληρότητας των διαθέσιμων συστημάτων είναι το γεγονός ότι πέρα από το City Safety τελευταίας γενιάς το μικρότερο SUV της Volvo διαθέτει μεταξύ άλλων σύστημα αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα (Oncoming Lane Mitigation) αλλά και τεχνολογία ημι-αυτόνομης οδήγησης Pilot Assist.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ