Να προβάλει την έναρξη της… άνοιξης της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, εν μέσω του πρόσφατου ρωσικού χειμώνα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να αλλάξει το βαρύ δημοσκοπικό κλίμα που καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πρωθυπουργός στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, σχεδιάζει μια σειρά κινήσεων τόσο στο πεδίο της οικονομίας (π.χ. φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μετάθεση ή κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων, κ.ά.) όσο και σε αυτό της πολιτικής με θεσμικές παρεμβάσεις. Ο κ. Τσίπρας εκτός από την πολιτική ομιλία στην Πνύκα στις 20 Αυγούστου με υψηλούς προσκεκλημένους (όπως π.χ. τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ευρωπαίους ομολόγους του) και πιθανότατα μια συμβολική επίσκεψη στο Καστελλόριζο, όπου και άρχισε η μνημονιακή Οδύσσεια πριν από οκτώ χρόνια, θα ξεκινήσει περιοδείες με στόχο να αλλάξει ο ίδιος το κλίμα.

Φουλ επίθεση

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις σιγά-σιγά ψαλιδίζεται, ενώ ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ετοιμάζονται για φουλ επίθεση σε όλα τα μέτωπα, κινούμενοι σε σκληρή γραμμή με στόχο τους αναποφάσιστους. Το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει μεγάλη έμφαση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη διανομή του κοινωνικού πακέτου, στην παροχή της 13ης «σύνταξης» από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος και στην κατάργηση ή μετάθεση της ρύθμισης για τη μείωση των συντάξεων, άσχετα από την προ ημερών εγκύκλιο που εκδόθηκε και η οποία έγινε λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και κατά το Μέγαρο Μαξίμου δεν δημιουργεί ζήτημα, αν και βάρυνε το κλίμα επικοινωνιακά.


Παίζουν με τις «συντάξεις»

Η μεγάλη προσοχή δίνεται στην προετοιμασία του κοινωνικού πακέτου που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός και για το οποίο εργάζονται ήδη το οικονομικό επιτελείο (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης) και το πρωθυπουργικό γραφείο.Το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί με την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι η Ελλάδα ξαναπαίρνει τα δημοσιονομικά κλειδιά της χώρας από τις 20 Αυγούστου, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη στην κυβέρνηση ότι δεν θα πάνε σε εκλογές με κομμένες συντάξεις.
Επί της ουσίας, από τις συζητήσεις στα ενδότερα της κυβέρνησης προκύπτει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ακύρωση ή αναστολή της διάταξης για μείωση των συντάξεων. Για τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα των συντάξεων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε ότι «κάθε συζήτηση μετά το τέλος του προγράμματος είναι νόμιμη», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σημείωσε ότι δεν θα γίνει μονομερής ενέργεια, αλλά θα ληφθεί συντεταγμένα με τους δανειστές. Εξάλλου, η κυβέρνηση θα επενδύσει στο επιχείρημα ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επετεύχθη, και άρα μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Εκλογικός ανασχηματισμός

Παράλληλα, αναζωπυρώνεται και πάλι το σενάριο του ριζικού ανασχηματισμού με τη συγκρότηση μιας εκλογικής, πιο μαχητικής και νεανικής κυβέρνησης και η οποία θα έχει και έντονο κεντροαριστερό πρόσημο, αλλά και πολλά νέα ηλικιακά πρόσωπα.
Μάλιστα, ο ανασχηματισμός τοποθετείται σίγουρα μετά το τέλος του Μνημονίου,αλλά και πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (8-9 Σεπτεμβρίου η πρωθυπουργική παρουσία), στην οποία δίνεται μεγάλη βαρύτητα ειδικά εφέτος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτό το σενάριο όμως θα εξαρτηθεί από τον χρόνο των εκλογών, καθώς εάν ο Πρωθυπουργός τελικά αποφασίσει να εξαντλήσει όσο περισσότερο μπορεί τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης και να φθάσει έως τον Μάιο του 2019 και να στηθούν τετραπλές κάλπες (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές), τότε ο ανασχηματισμός είναι μονόδρομος.
Μάλιστα, σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς κύκλους έχει αρχίσει η συζήτηση και για τα πρόσωπα που αναμένεται να αξιοποιηθούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της δημιουργίας, όπως λέγεται, ενός προοδευτικού μετώπου,

Ο φόβος τού «φύγετε»

«Ηρθε η ώρα για την ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη»είναι μία από τις φράσεις που κυριαρχούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά στελέχη, υπό τη σκιά της κρίσης με τους ΑΝΕΛ, θέτουν εκ νέου το θέμα της συμμαχίας των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.
Αυτή η αναγκαιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση έρχεται να απαντήσει σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το κυβερνών κόμμα, που αναδεικνύεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα και επικεντρώνεται στο σύνθημα «φύγετε» που διαχέεται σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.
Αυτό το περιέγραψε με σαφήνεια ο πολιτικός επιστήμονας, αναλυτής και εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» την περασμένη Κυριακή. «Είναι ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που υπάρχει έντονο στην κοινωνία, αν αυτό δεν σπάσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση… θα έπρεπε να είναι το πρώτο του μέλημα να σπάσει το παγιωμένο σε μεγάλο βαθμό αίσθημα του «φύγετε»» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτού του κλίματος και της προσπάθειας να πληγεί το σύνθημα «φύγετε» εντάσσεται και η όξυνση της πολιτικής σύγκρουσης με τη ΝΔ, ωστόσο κατά τον Ηλία Νικολακόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν χρειάζεται να τροφοδοτήσει την πόλωση για να κρατήσει τον κόσμο».

Η αναζήτηση νέων συμμαχιών και το ΠαΣοΚ

Από το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου μεταδίδεται ότι υπάρχει ανάγκη να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και να προχωρήσει ο ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς (παλαιά στελέχη του ΠαΣοΚ) που δεν θέλουν να ταυτιστούν και να συμπορευθούν με τη ΝΔ υπό τον «νεοφιλελεύθερο», όπως τον χαρακτηρίζουν, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πολλά στελέχη με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η δυνατότητα και η προοπτική μιας προοδευτικής συσπείρωσης για την ανασυγκρότηση της χώρας αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν οι διεργασίες με φόντο και την ευρύτερη συζήτηση περί συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς με φόντο και τις εκλογές, ενώ εκτός από το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και άλλων προσώπων, ειδική αναφορά από συγκεκριμένους κυβερνητικούς παράγοντες γίνεται για τη Λούκα Κατσέλη.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό με διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται και αποτελούν πεδίο ώσμωσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς. Το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης η κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Προγραμματικός Διάλογος για μια νέα, προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία», στην οποία θα μιλήσουν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης και ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς.

Ακόμη και η αναμόχλευση της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές προ ημερών αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς την Κεντροαριστερά και κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ. Η κυβέρνηση θα επιμένει στο θεσμικό πεδίο και ο Πρωθυπουργός είναι πιθανόν, όπως συζητείται, να προβάλει το αφήγημα της συνταγματικής αναθεώρησης, την προσεχή Τρίτη 24 Ιουλίου, ημέρα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ