Ενώ 231 fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια 663 δισ. δολ. στην τελευταία μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τις θέσεις τους στις μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, το επενδυτικό κλίμα και στην ελληνική κεφαλαιαγορά συνεχίζει να προβληματίζει.
Στο ΧΑ οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο, καθώς η χώρα έχει μπροστά της νέες προκλήσεις, ενώ και η «υπόθεση Folli Follie» συνεχίζει να προβληματίζει.
Η ανάκληση της έκθεσης των ορκωτών για τις λογιστικές καταστάσεις του 2017 με στόχο να παρουσιαστεί στην επικείμενη γενική συνέλευση μια καλύτερη αποτύπωση των οικονομικών της στοιχείων για την περασμένη χρήση και το ενδεχόμενο, με όχημα τα μετατρέψιμα ομόλογα, να δούμε νέες ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ίσως αποτελέσουν το επόμενο σενάριο της πολύκροτης υπόθεσης.
Κοινή είναι η διαπίστωση πάντως ότι στα χέρια των εισαγγελικών αρχών παραμένει το κλειδί της υπόθεσης που κόστισε 950 εκατ. ευρώ σε μετόχους και ομολογιούχους, ενώ συντέλεσε στη μείωση της αξιοπιστίας του συνόλου της κεφαλαιαγοράς.
Από την άλλη πλευρά, αν και οι κεφαλαιαγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, εν τούτοις ένα μέρος των διεθνών κεφαλαίων αναμένεται να συμμετάσχουν στη νέα έκδοση των ελληνικών ομολόγων που αναμένεται τον Ιούλιο ή από τον Σεπτέμβριο.
Στην έκθεση Ιουλίου για τις αγορές και τις οικονομίες της Citigroup σημειώνεται η εκτίμηση της S&P ότι περαιτέρω αναβαθμίσεις για την Ελλάδα θα προέλθουν από την ενίσχυση της προβλεψιμότητας των πολιτικών, από τον περιορισμό των μη εξυπηρετουμένων δανείων και από την αύξηση των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων. Η οικονομολόγος της τράπεζας Giada Giani εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς (1,5% -2,0% την επόμενη 2ετία) καθιστώντας αμφίβολη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την προθυμία των δανειστών να δεχθούν μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ανάπτυξη 2,1% το 2018 και 2,2% το 2019 αναμένουν πάντως για την Ελλάδα οι οικονομολόγοι Giovanni Zanni και Anais Boussie της Credit Suisse, θεωρώντας ότι η χώρα εξέρχεται από τα προγράμματα διάσωσης στις 20 Αυγούστου με κάποια μειονεκτήματα, καθώς χάνει το waiver και τις πιθανότητες συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ θα έστελνε ένα ξεκάθαρο θετικό σινιάλο που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Deutsche Bank: Τιμές-στόχοι για μετοχές του ΧΑ

Συστάσεις «αγοράς» για τις μετοχές των Τιτάνα (τιμή-στόχος τα €26 από τα €22,9), ΟΤΕ (€12,9), Εθνική (€0,32) και Alpha Bank (€2,50), αλλά και «διακράτηση» για την Πειραιώς και τη Eurobank με τιμές-στόχους τα €2,90 και τα €0,95 αντίστοιχα, εξέδωσε η Deutsche Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ