Ο λαός μπορεί να πάει για… τα μπάνια του τον Αύγουστο, αυτό ωστόσο δεν ισχύει και για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας. Η απαραίτητη εν όψει φθινοπώρου προετοιμασία για όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια χαλάρωσης στον Παύλο Μυλωνά, ο οποίος από την ερχόμενη Πέμπτη αναλαμβάνει και με τη βούλα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας το τιμόνι της.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής καλείται χωρίς καθυστέρηση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, με στόχο να την καταστήσει ξανά πρωταγωνιστή στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ύστερα από μία οκταετία συνεχούς συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της.
Κάθε άλλο παρά τυπική ήταν η πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του από το ΔΣ της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.«Θα βελτιώσουμε την ευελιξία, την αποδοτικότητα και την καινοτομία της τράπεζάς μας. Θα γίνουμε η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά. Η στιγμή για να αρχίσει ένας τέτοιος μετασχηματισμός είναι τώρα»υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας που τον επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής του ομίλου, όσο και ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, ποντάρουν πολλά στο πρόσωπό του. Πιστεύουν πως ο κ. Μυλωνάς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά, καθώς προέρχεται από τα σπλάχνα του ομίλου, στον οποίο εργάζεται από το 2000, ενώ διαθέτει την τεχνοκρατική κατάρτιση για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της εποχής.
Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής:

1. Διοικητική αναδιάρθρωση: Η επιλογή της διοικητικής ομάδας που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμά του αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Μυλωνά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Εθνική χρειάζεται μια γενναία αναδιάρθρωση σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων, ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός που θα εφαρμόσει τις στρατηγικές αποφάσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου.
2. Πρόγραμμα περικοπής κόστους: Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δώσει η νέα διοίκηση στη λειτουργική αναδιοργάνωση της τράπεζας. Και αυτό διότι η συρρίκνωση των εσόδων λόγω του μη ευνοϊκού μακροοικονομικού περιβάλλοντος καθιστά απαραίτητη την περικοπή εξόδων λειτουργίας. Πρόκειται για αποφάσεις που συνδέονται άμεσα με το νέο μοντέλο λειτουργίας της τράπεζας το οποίο θα προκρίνει ο κ. Μυλωνάς.
Ο απαραίτητος ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η ανάγκη εξοικονόμησης κόστους, υπό την πίεση και του SSM, καθιστούν αναπόφευκτο το κλείσιμο καταστημάτων αλλά και την περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, οι κινήσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου προς αυτή την κατεύθυνση και η διαχείριση των αναμενόμενων αντιδράσεων στο εσωτερικό της τράπεζας θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.
3. Νέα στοχοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια: Οι πρώτες ουσιαστικές διαπραγματεύσειςτου κ. Μυλωνά με τον επόπτη του συστήματος θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Σε αυτές τις επαφές με τα στελέχη τουSSM οCEOτης Εθνικής Τράπεζας θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα στο κομμάτι της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και το σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Δηλαδή το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει για τη μείωση των προβληματικών χορηγήσεων. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις θα καθοριστεί η στοχοθεσία της περιόδου 2019-2021 για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας.
4. Επιστροφή στις αγορές: Αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα, ώστε να είναι σε θέση ξανά να χρηματοδοτήσει επαρκώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελεί η επανασύνδεση με τις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μυλωνάς θα πρέπει να πείσει την επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές του ομίλου, αλλά και τα νοικοκυριά για την επαναφορά των καταθέσεών τους στα ταμεία της τράπεζας.
Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη απεμπλακεί από τον έκτακτο μηχανισμόELAτης Τράπεζας της Ελλάδος είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη μέχρι τη χρηματοδοτική της αυτοδυναμία είναι πολλά και άμεσα συναρτώμενα με την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
5. Πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής: Τέλος, ο κ. Μυλωνάς καλείται να αποφασίσει για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που μένει σε εκκρεμότητα από πέρυσι το καλοκαίρι λόγω της αδυναμίας του προτιμητέου επενδυτή (Exin) μετά τον πρώτο διαγωνισμό να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή. Πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να κλείσει έως και το τέλος του έτους, καθώς αποτελεί αναπόσταστο τμήμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου.
Οι επιλογές αυτή τη στιγμή είναι δύο: πώληση της θυγατρικής στην κινεζικήGongbao, του μοναδικού πλέον ενδιαφερομένου που έχει υποβάλει προσφορά, ή η διάθεση ποσοστού της μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ