Το διπλωματικό πινγκ-πονγκ που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, περισσότερο συσκοτίζει παρά φωτίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η απέλαση των διπλωματών θα έχει συνέπειες, επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνος.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί διαρκώς να υποβαθμίσει το γεγονός, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εν μέσω της διπλωματικής κρίσης ο υπουργός Άμυνας έσπευσε να βραβεύσει τον ακόλουθο άμυνας της ρώσικης πρεσβείας.

Το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή είναι γνωστό και αποδεδειγμένο εδώ και καιρό. Είναι σαφές ότι η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Από την αντίδραση μέχρι τη μεθοδευμένη παρέμβαση στα εσωτερικά των χωρών που καταγγέλλουν Αθήνα και Σκόπια, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Όσους περιορισμούς κι αν επιβάλλει η διπλωματία, αυτό το σκηνικό συσκότισης από την ελληνική πλευρά δεν δικαιολογείται. Σε μια τέτοια κρίση με μια σημαντική δύναμη οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Πολύ περισσότερο που διάφορα κυβερνητικά φερέφωνα διακινούν φήμες για εξαγορές βουλευτών και για προσπάθειες υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν μπορεί το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών να σιωπά επί τόσες μέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αρκείται σε γενικολογίες περί υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιγνίδια και τους συνήθεις κυβερνητικούς αντιπερισπασμούς για εσωτερική κατανάλωση.