Σεμινάρια, συναυλίες, διαγωνισμοί, εργαστήρια και πολλές ακόμη δράσεις για μικρούς και μεγάλους περιλαμβάνει το 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας «Αρίων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 7 Αυγούστου 2018 στον Μόλυβο Λέσβου.
Πρόκειται για έναν παγκόσμιο μουσικό θεσμό που αναδεικνύει τη θέση της κιθάρας στο ευρύτερο μουσικό γίγνεσθαι, και παράλληλα την αντιμετωπίζει ως μέσο μουσικής έκφρασης και δημιουργίας, ως μέσο αισθητικής καλλιέργειας, ως μέσο δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και σύμπραξης με άλλα μουσικά όργανα και άλλα είδη τέχνης.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2012 στον Μόλυβο ως θερινή Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων». Διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κυρίας Κορίνας Βουγιούκα.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα», το φεστιβάλ ήταν ιδέα της αντιπρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου κυρίας Μιράντας Καλδή, η οποία έχει καταγωγή από τη Λέσβο. «Σκεφτήκαμε τον Μόλυβο γιατί είναι η πατρίδα του Αρίωνα του Κιθαρωδού, του πρώτου κιθαρωδού, και έτσι ξεκινήσαμε. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ιδέα αυτή και κάπως έτσι ξεκινήσαμε» σημειώνει.
Στα έξι προηγούμενα χρόνια σημαντικοί καλλιτέχνες με αξιοσημείωτη μουσική εμβέλεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό επισκέφθηκαν τον Μόλυβο για να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ.
Σκοπός του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, ο οποίος είναι ο αποκλειστικός φορέας διοργάνωσης του φεστιβάλ, είναι η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς διά μέσου κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων που προάγουν και διατηρούν τη μοναδικότητα της ιστορίας του τόπου στο πέρασμα του χρόνου.
«Εμπνέοντας και προσελκύοντας καλλιτέχνες, φοιτητές και παιδιά καλλιεργούμε αυτό το ιδιαίτερο μουσικόφιλο κοινό που θα κάνει τη Λέσβο και την Ελλάδα διεθνή προορισμό επισκεπτών που ακολουθούν τη μουσική και αναδεικνύουν τον Πολιτιστικό Τουρισμό» αναφέρουν από τον Φορέα.

Σεμινάρια, διαλέξεις και εργαστήρια μουσικών συνόλων

Βραδινές συναυλίες, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, θα λάβουν χώρα με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Σερβία, την Ελλάδα, καθώς και συναυλία των συμμετεχόντων σπουδαστών του φεστιβάλ –εφέτος θα επισκεφθούν τον Μόλυβο και φοιτητές από την Κίνα.
Όμως, ο Αρίων θα βρεθεί με συναυλίες και εκτός Μολύβου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, καθώς και στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Καθημερινά θα παρουσιάζονται μικρές παραστάσεις – performances με χορό, παραδοσιακή και κλασική μουσική στα πιο όμορφα σημεία του Μολύβου.
Παράλληλα, διακεκριμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό διδάσκουν και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με μικρούς και μεγάλους κιθαρίστες που θα συμμετέχουν στον Αρίωνα. Τα μαθήματα είναι προσαρμοσμένα για όλα τα επίπεδα και απευθύνονται σε παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές.
Για τους πιο «μελετηρούς» θα λάβουν χώρα τέσσερις διαγωνισμοί με σημαντικά βραβεία: για μικρούς κιθαρίστες έως 13 ετών, για νέους έως 17 ετών, για κιθαρίστες χωρίς όριο ηλικίας, καθώς και για κιθαριστικά σύνολα.

«Ο μικρός Αρίων»

Για τις οικογένειες που θα βρεθούν στη Λέσβο το διάστημα 30 Ιουλίου – 5 Αυγούστου προσφέρεται μια παράλληλη δράση και για παιδιά από 7-12 ετών. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν μικροί κιθαρίστες, αλλά και παιδιά που δεν είχαν απαραίτητα επαφή έως τώρα με τη μουσική.
Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά με τη βοήθεια των έμπειρων υπευθύνων θα φτιάξουν και θα παρουσιάσουν την παράσταση «Ιστορίες από τη ζωή του Αρίωνα» με δομικά υλικά τη μουσική, το τραγούδι, την κίνηση και τον λόγο.
Περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης που συνεχώς θα εμπλουτίζεται,www.arionfestival.com.

HeliosPlus