Τη μεταμνημονιακή πορεία της κυβέρνησης, ακόμη και με το σενάριο να μην είναι κυβερνητικός εταίρος οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μετά τον προσεχή Αύγουστο, σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπό την παραδοχή ότι η χώρα ουσιαστικά μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου εισέρχεται σε μια αμιγώς προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό σημαίνει, ανεξαρτήτως του τελικού χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ο Πρωθυπουργός κινείται με φόντο την επόμενη ημέρα.
Τι σημαίνει αυτό; Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το βαρύ δημοσκοπικό κλίμα που καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά κινήσεων, τόσο στο πεδίο της οικονομίας (π.χ. με όχημα την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μετάθεση ή κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων, κ.ά.) όσο και σε αυτό της πολιτικής με θεσμικές παρεμβάσεις.

Μέτωπο προοδευτικό

Παράλληλα, υπάρχει και το σενάριο του ριζικού ανασχηματισμού με τη συγκρότηση μιας εκλογικής, πιο μαχητικής και νεανικής κυβέρνησης, που όμως θα έχει και κεντροαριστερό πρόσημο. Ηδη σε κυβερνητικούς κύκλους γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν και θα προσκληθούν, στο πλαίσιο της δημιουργίας, όπως λέγεται, ενός προοδευτικού μετώπου, να συμμετάσχουν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι διεργασίες είναι έντονες με φόντο και την ευρύτερη συζήτηση περί συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, μετά και το επικείμενο τέλος του πολιτικού γάμου με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται και πρόσωπα για αξιοποίηση που είχαν άλλοτε ρόλο επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και ειδικά της περιόδου πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου. Εκτός από το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και άλλων προσώπων, ειδική αναφορά από συγκεκριμένους κυβερνητικούς παράγοντες γίνεται για τη Λούκα Κατσέλη. Μάλιστα, σε ορισμένα πολιτικά γραφεία συζητείται ότι θα μπορούσε να είναι η διάδοχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών.
Ενα τέτοιο σενάριο θεωρητικά αυτή τη στιγμή τίθεται, διότι το κλειδί των όποιων αποφάσεων για το τι θα γίνει με το υπουργείο Οικονομικών είναι ο ίδιος ο Ευ. Τσακαλώτος και τι θέλει να κάνει, να μείνει ή να μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων επιμένουν ότι δεν τίθεται μέχρι στιγμής ζήτημα να μετακινηθεί, αναβαθμισμένος κι άλλο, ο υπουργός Οικονομικών, που διατηρεί σημαντική επιρροή στο εσωκομματικό στρατόπεδο μέσω της ομάδας των «53».
Από εκεί και πέρα, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην προεκλογική μάχη που θα διαρκέσει και πολλούς μήνες, εάν οι εκλογές γίνουν είτε στο τέλος της τετραετίας είτε την άνοιξη του 2019, σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι λεγόμενοι «σωματοφύλακες» τουΑλ. Τσίπρα. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, μεταξύ 35-45 ετών που έχουν τοποθετηθεί σε πρόσωπα-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και θα είναι η εμπροσθοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός θα έχει φρέσκο αέρα και πολλά νέα πρόσωπα, όπως έγινε και με τον τελευταίο μίνι ανασχηματισμό.
Μάλιστα, ο ανασχηματισμός τοποθετείται σίγουρα μετά το τέλος του Μνημονίου, δηλαδή στις 20 Αυγούστου (ημέρα κατά την οποία ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μεγάλη πολιτική ομιλία στην Πνύκα με υψηλούς προσκεκλημένους, όπως π.χ. τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κ.ά.), αλλά και πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία δίνεται μεγάλη βαρύτητα ειδικά εφέτος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αναθεώρηση

Μάλιστα, είναι πάρα πολύ πιθανόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να παρευρεθεί και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καθώς οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα εφέτος και μια τέτοια έλευση θα αποτελέσει και ένα δυνατό επικοινωνιακό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης.
Ειδικά για το θεσμικό επίπεδο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για να εκκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η κεντρική κίνηση του Πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει στις 24 Ιουλίου, κατά την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, ημέρα κατά την οποία με ομιλία του θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος.
Μία από τις βασικές αλλαγές που πρέπει να τεθούν προς συζήτηση είναι αυτή του πολυσυζητημένου άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών. Στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων θα προταθεί η κατοχύρωση δημόσιων αγαθών (νερό, ενέργεια κ.ά.), ενώ θα τεθούν και θεσμικές ρήτρες για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση των διαδικασιών του Κοινοβουλίου, ένα θέμα που έχει συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Στον κυβερνητικό φάκελο «Συνταγματική Αναθεώρηση» εντάσσονται και προτάσεις για να τεθεί και ανώτατο όριο της κοινοβουλευτικής θητείας, για περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και της αποσύνδεσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Ο «Κλεισθένης Ι» και η τριχοτόμηση της Β΄ Αθηνών

Εκτός όμως από τη συνταγματική αναθεώρηση, η κυβέρνηση επιχειρεί και το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας μέσω της κατάτμησης της Β’ Αθηνών με στόχο να δημιουργήσει ρήγματα στην αντιπολίτευση. Ηδη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που αναμένεται να ψηφιστεί έως την προσεχή Παρασκευή, για την κατάτμηση της περιφέρειας-γίγας, της Β’ Αθηνών, από την οποία εκλέγονται 44 βουλευτές, ενώ περιλαμβάνεται η διάταξη για την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι εμβληματική, έχει πολιτικές ιδιομορφίες και αποτελεί το, κατά τους πολιτικούς επιστήμονες, μεγάλο «κοινωνικό χωνευτήρι» που δείχνει συνήθως και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη χώρα με την ταξική ψήφο των πολιτών στους 46 δήμους.
Η Β’ Αθηνών σπάει στα τρία, στον βόρειο τομέα (14 δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση/Πεύκη, Βριλήσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη/Ψυχικό, αλλά και Φιλαδέλφεια/Χαλκηδόνα και Γαλάτσι όπου είχε δυνάμεις ισχυρές ο ΣΥΡΙΖΑ – 15 έδρες), στον δυτικό τομέα (7 δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι/Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα – 11 έδρες) και στον νότιο τομέα (13 δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό/Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο/Ταύρος και μεταφέρονται Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη/Υμηττός και Καισαριανή όπου είχε ισχυρή παρουσία ο ΣΥΡΙΖΑ – 18 έδρες).

Η Περιφέρεια Αττικής

Επίσης, σπάει στα δύο η Περιφέρεια Αττικής: Ανατολική, με 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη/Βούλα/Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα/Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα/Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και 10 έδρες και Δυτική, με 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) και 4 έδρες (χάνει μία έδρα, η οποία μεταφέρεται στην Αχαΐα, όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές).
Η ΝΔ συνδέει τη θετική της ψήφο, αν και συμφωνεί, με τη δυνατότητα να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής για να μελετηθεί το θέμα. Εάν η ΝΔ ψηφίσει «ναι», τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές η κατάτμηση, θέμα που θα αποτελέσει και αντικείμενο πολιτικής αναμέτρησης τις επόμενες ημέρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ