Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μας ξάφνιασε ευχάριστα με μια πρωτοβουλία που μπορεί –αν επιτύχει –να οδηγήσει σιγά-σιγά και κυρίως μόνιμα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην έξοδο από την οικονομική κρίση.
Τα τελευταία τρία χρόνια μπορεί ο τουρισμός να βοήθησε να αλλάξει και να αναζωογονηθεί το κέντρο της πόλης, αλλά η εικόνα των κλειστών καταστημάτων και των κατεβασμένων ρολών στους δρόμους και στα στενά στο εμπορικό τρίγωνο μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου, δίπλα στην πολυσύχναστη αγορά της Ερμού και της Μητροπόλεως, είναι το θλιβερό σημάδι της χρεοκοπίας, της μιζέριας μιας ολόκληρης δεκαετίας.
Καλύπτοντας για έξι μήνες το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο των καταστημάτων που θα ανοίξουν, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε πιλοτικά το άνοιγμα κλειστών καταστημάτων δίνοντας ισχυρά κίνητρα σε επαγγελματίες ή νέους επιστήμονες, δημιουργούς αλλά και κατοίκους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους προσπάθεια.
Το πρόγραμμα ονομάστηκε «ΠΟΛΗ²» και θα έχει ως πρώτο σταθμό μια ιστορική πλατεία, την πλατεία Θεάτρου, όπου θα ανοίξουν επτά καταστήματα στα οποία μπορούν να στεγαστούν καλλιτέχνες και δημιουργοί. Εκεί θα μπορούν να αποκτήσουν τη βάση τους δημιουργικές ομάδες, να στεγαστούν και να παρουσιάσουν τις δημιουργίες (χειροτεχνήματα και βιομηχανικά προϊόντα) ή τα έργα τους σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.
Επόμενος σταθμός της νέας αυτής δράσης θα είναι η Στοά Εμπόρων που ενώνει την οδό Βουλής με τη Λέκκα και παραμένει σκοτεινή από το 2004, όταν έγινε η προηγούμενη τελευταία πολιτιστική παρέμβαση που ονομαζόταν «Ιχνη εμπορίου», για να αποκτήσει επιτέλους ζωή.
Η Στοά Εμπόρων, που πήρε το όνομά της από το Ταμείο Εμπόρων το οποίο κατέρρευσε με πάταγο, έχει 10 καταστήματα και πρόκειται για ένα έργο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου το οποίο πάση θυσία θα έπρεπε να έχει διατηρηθεί.
Τέτοιες ιδέες και δράσεις χρειάζεται η Αθήνα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Και η επιστροφή του δημάρχου στην ξεχασμένη πόλη ασφαλώς είναι ένα βήμα!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ