Οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις μεταξύ των λευκών σε περισσότερες από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας ένα κοντινό μέλλον στο οποίο οι λευκοί δεν θα είναι πια η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, όπως αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ των «New York Times».
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής, οι λευκοί ενδέχεται να πέσουν κάτω από το 50% του πληθυσμού γύρω στο 2045, μια σχετικά αργή μεταβολή που συντελείται εδώ και χρόνια. Ομως μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι σήμερα περισσότεροι λευκοί πεθαίνουν παρά γεννιούνται σε 26 Πολιτείες (από 17 Πολιτείες πριν από δυο χρόνια) και η αλλαγή στο δημογραφικό προφίλ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη πιο νωρίς.
«Συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύαμε» αναφέρει ο Ροτζέλιο Σάεντζ, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, η οποία εξετάζει την περίοδο 1999-2016, με στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο ίδιος δήλωσε τόσο έκπληκτος από τα ευρήματα, που αρχικά νόμιζε πως επρόκειτο για λάθος.
Η τάση αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου δύο δεκαετίες σε κάποιες Πολιτείες με γερασμένους λευκούς πληθυσμούς, όπως η Πενσιλβάνια και η Δυτική Βιρτζίνια. Ωστόσο, τα ποσοστά γονιμότητας είχαν μειωθεί δραστικά μετά τη Μεγάλη Υφεση, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας των λευκών που δεν είναι ισπανόφωνοι αυξάνονται, κυρίως λόγω των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Αυτό κατέστησε τη δημογραφική αλλαγή πιο γρήγορη και σήμερα ο κατάλογος των Πολιτειών όπου οι θάνατοι μεταξύ λευκών ξεπερνούν τις γεννήσεις περιλαμβάνουν τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο.
Η αλλαγή αυτή έχει ευρύτερες συνέπειες στην ταυτότητα, στην πολιτική και στην οικονομική ζωή της χώρας, μετατρέποντας μια ως επί το πλείστον κοινωνία λευκών baby boomers σε ένα πολυεθνικό και φυλετικό μωσαϊκό. Η πλειοψηφία των νέων Αμερικανών είναι ήδη μη λευκή και μοιάζει λιγότερο με τις παλαιότερες γενιές.
Στην Καλιφόρνια, συγκεκριμένα, το 52% όλων των παιδιών ζει σε οικογένεια με τουλάχιστον έναν γονιό μετανάστη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σάεντζ.
Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία, για πρώτη φορά παρατηρείται μείωση του συνολικού πληθυσμού των λευκών. Η πτώση είναι εν τούτοις μικρή, μόλις 0,02%, δηλαδή 31.516 άτομα το περασμένο έτος.

Δημογραφία και πολιτική

Τι σημαίνει αυτό για τον πολιτικό χάρτη; Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ταχεία δημογραφική αλλαγή ήταν ένα πολύ ισχυρό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αφού οδήγησε τους λευκούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Ντόναλτ Τραμπ.
Δεκατρείς από τις Πολιτείες όπου οι θάνατοι των λευκών υπερβαίνουν τις γεννήσεις ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και ισάριθμες υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Σε τέσσερις Πολιτείες όπου το 2012 οι ψηφοφόροι ψήφισαν τον Μπαράκ Ομπάμα το 2016 ψήφισαν τον Τραμπ –Οχάιο, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Φλόριδα -, ενώ δεν είναι σαφές πώς η δημογραφική αλλαγή θα επηρεάσει τον πολιτικό χάρτη στο μέλλον.
«Οι άνθρωποι λένε ότι η δημογραφία είναι πεπρωμένο και πως στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότεροι έγχρωμοι άνθρωποι –αυτό είναι αλήθεια» αναφέρει η Τζένιφερ Ρίτσεσον, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. «Αλλά λένε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν πιο προοδευτικές και αυτό δεν το γνωρίζουμε».
Η Φλόριδα ήταν η πρώτη Πολιτεία όπου οι θάνατοι των λευκών ξεπέρασαν τις γεννήσεις γύρω στο 1993, κυρίως γιατί προσέλκυε πολλούς συνταξιούχους, όμως ο πληθυσμός της ήταν ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στη χώρα λόγω του μεγάλου πληθυσμού των ισπανόφωνων.
Οι θάνατοι άρχισαν να υπερβαίνουν τις γεννήσεις στους λευκούς σε ολόκληρη τη χώρα το 2016. Σε πολλές Πολιτείες, όπως στη Φλόριδα, οι λευκοί που μετακόμιζαν σε αυτές από αλλού αναπλήρωσαν την απώλεια. Ωστόσο σε 17 Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Καλιφόρνιας, του Μίσιγκαν, του Νιου Τζέρσεϊ και του Οχάιο, ο πληθυσμός των λευκών μειώθηκε μεταξύ 2015 και 2016, όπως αναφέρει ο Κένεθ Μ. Τζόνσον, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ.
Την ίδια ώρα, πέντε από αυτές τις Πολιτείες κατέγραψαν πτώση στον συνολικό πληθυσμό το ίδιο χρονικό διάστημα: το Βερμόντ, η Δυτική Βιρτζίνια, η Πενσιλβάνια, το Μισισίπι και το Κονέκτικατ.

Λιγότερο μορφωμένοι

Παρά τις δημογραφικές αλλαγές, οι λευκοί και ιδιαίτερα οι λιγότερο μορφωμένοι λευκοί θα εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων στη χώρα για λίγο καιρό ακόμη.
Οι λευκοί χωρίς πτυχίο θα αποτελούν το 44% του πληθυσμού των ψηφοφόρων το 2020, ενώ λευκοί πτυχιούχοι θα αποτελούν το 23% σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Ρούι Τεϊξέιρα, ο οποίος συμπεραίνει ότι λόγω αυτής της τάσης οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να συνεχίσουν να κερδίζουν προεδρικές εκλογές μέχρι το 2036.
Το 1998 τόσο οι λευκοί με πτυχίο όσο και εκείνοι χωρίς πτυχίο ψήφισαν τον Τζορτζ Μπους έναντι του Μάικλ Δουκάκη με διαφορά 20 μονάδων. Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον έχασε τους μη πτυχιούχους ψηφοφόρους με διαφορά 31 μονάδων στον πληθυσμό των λευκών μη πτυχιούχων.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια τεράστια αλλαγή, αλλά κίνητρο για τους πολιτικούς να δίνουν έμφαση σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι φυλετικές διαφορές, με δεδομένο ότι η εκπαίδευση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται τα πράγματα.

HeliosPlus