O Γκάρι Λίνεκερ πήρε πίσω την ιστορική του διαπίστωση με βάση την οποία «στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Οποιοι είχαν τρομάξει όταν τους είδαν να κερδίζουν με δέκα παίκτες τη Σουηδία στις καθυστερήσεις ανακουφίστηκαν βλέποντας τους πρωταθλητές κόσμου να χάνουν από τη Νότια Κορέα και να αποκλείονται για πρώτη φορά στην Ιστορία τους, χωρίς να προκριθούν από τον όμιλο.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης εγκαινίαζε μια έκθεση με ρομπότ (!) στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των πρωταθλητών θα περάσει στην ιστορία ως «μια ημέρα μεγάλης θλίψης για τη χώρα».
Πολλοί θυμήθηκαν τον αποκλεισμό της Γαλλίας το 2002, της Ιταλίας το 2010 και της Ισπανίας το 2014 –όλοι πρωταθλητές κόσμου, όλοι αποκλεισμένοι στη φάση των ομίλων –και μίλησαν για κάποια κατάρα που συνοδεύει τον κάτοχο του τίτλου.
Οι κακεντρεχείς είπαν ότι απλώς οι Γερμανοί θέλησαν να συνδέσουν και αυτή τη φορά την Εθνική τους με ένα ιστορικό αποτέλεσμα: απλά, επειδή δεν μπορούσαν πια να κερδίσουν τη Βραζιλία με 7-1, έχασαν από τη Νότια Κορέα με 2-0. Να σημειωθεί ότι από το Μουντιάλ του 2006 και μετά οι Νοτιοκορεάτες δεν έχουν δεχτεί γκολ σε αγώνα τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο από τη Γερμανία και την Ελλάδα!

Λιγότερο έκπληκτοι οι ίδιοι

Αυτοί που μοιάζουν να είναι οι λιγότερο έκπληκτοι με τον αποκλεισμό είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γερμανίας. Ο κεντρικός αμυντικός Ματ Χούμελς είχε κριτικάρει τον κόουτς Γιόακιμ Λεβ και τις επιλογές του αμέσως μετά το ματς με το Μεξικό –είχε πει ότι «η ομάδα προσπαθεί να παίξει ένα ποδόσφαιρο που οι ποδοσφαιριστές της δεν καταλαβαίνουν».
Μετά τον αποκλεισμό ο Χούμελς αρνήθηκε να μιλήσει για τις επιλογές του προπονητή, ήταν όμως πάλι ακριβοδίκαιος. «Δεν θα κριτικάρω κανέναν δημόσια, πλην όμως θέλω να επισημάνω ότι από περασμένο Οκτώβρη η ομάδα δεν κάνει ένα ματς της προκοπής» είπε. Οι αρχικές τοποθετήσεις του μετά το ματς με το Μεξικό είχαν ξεσηκώσει θύελλες επικρίσεων στη Γερμανία –πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι σχολιαστές της ZDF, τον παρακάλεσαν να κλείσει το στόμα και να παίξει μπάλα. «Λυπάμαι που δικαιώθηκα, ίσως όφειλα να πω πιο πολλά» είπε ο παίκτης της Μπάγερν, αποκαλύπτοντας πως τις δικές του ανησυχίες συμμερίζονταν και ο Τόμας Μίλερ και ο Μάριο Γκόμεζ, δύο από τους παλιότερους της ομάδας.
Τα αποτελέσματα προκαλούσαν ανησυχία, άλλο αν ο Λεβ καθησύχαζε τους πάντες ότι στη Ρωσία θα πάνε όλα καλά. Στα εννέα τελευταία ματς, πριν από τον αποκλεισμό από τη Νότια Κορέα, η Γερμανία είχε τέσσερις ήττες, τρεις ισοπαλίες και δύο μόνο νίκες: μια με την αδύναμη Σαουδική Αραβία σε ένα φιλικό και μια με τη Σουηδία στο Μουντιάλ –σε αυτό το ματς κατέθεσε όση πίστη και όση ενέργεια της είχε απομείνει.

«Νομίζαμε ότι η νίκη με τους Σουηδούς ήταν μια ένεση ηθικού –τελικά απλώς μεγάλωσε την αγωνία μας. Καλύτερα που αποκλειστήκαμε από τη Νότια Κορέα –έτσι κι αλλιώς θα αποκλειόμασταν στη συνέχεια. Δεν αξίζαμε κάτι παραπάνω» είπε ο Μάνουελ Νόιερ, σύμβολο αυτή τη φορά της γερμανικής αποτυχίας. Τέσσερα χρόνια πριν έπαιζε με τα νεύρα των Αργεντινών στον τελικό του «Μαρακανά», κατεβαίνοντας μέχρι τη μεσαία γραμμή με την μπάλα στα πόδια για να δείξει ότι δεν φοβάται. Την Τετάρτη, όταν το τόλμησε, έχασε την μπάλα και οι Νοτιοκορεάτες σκοράρουν με τον Κιμ σε άδειο τέρμα. Η ποδοσφαιρική ανθρωπότητα που θαύμαζε τον Νόιερ προ τετραετίας τώρα έβαλε τα γέλια.

Κλείνει ένας κύκλος

Ο χειρότερος αποκλεισμός της Γερμανίας στην ιστορία της προφανώς κλείνει τον κύκλο που άνοιξε το 2005 με την πρόσληψη του Γιούργκεν Κλίνσμαν και του Λεβ στην εθνική ομάδα. Ο «Κλίνσι» ήταν ένα καλός εμψυχωτής που μετά το 2006 αποχώρησε, ο Λεβ ήταν για δώδεκα χρόνια το απόλυτο αφεντικό. Αμέσως μετά την ήττα από τους Νοτιοκορεάτες ο Λεβ ρωτήθηκε αν σκέφτεται να παραιτηθεί· το συμβόλαιό του λήγει το 2022. «Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ, αλλά δεν κοιμάμαι αγκαλιά με το συμβόλαιό μου» είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να μιλήσει με όλους. Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ράινχαρτ Γκρίντελ είπε στο αεροδρόμιο του Καζάν στους δημοσιογράφους ότι με τον Λεβ θα τα βάλουν όλα κάτω μετά την επιστροφή. Τον Λέβ στη Γερμανία τον αποκαλούν «Γιόγκι» –ο πιο μεγάλος υποστηρικτής του ήταν και παραμένει ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ολιβερ Μπίρχοφ. «Θα μείνει μαζί μας» είπε. Αλλά το πράγμα δεν είναι τόσο απλό.

Το tike taken football

Ο Λεβ, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο μεγάλος κατηγορούμενος. Ο γερμανικός Τύπος τού χρεώνει ότι είναι υπερβολικά δεμένος με τους παίκτες που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αλλά και ότι το μυαλό του έχει καταστραφεί από τον θαυμασμό του για το ποδόσφαιρο του Πεπ Γκουαρντιόλα, τον οποίο ο Λεβ γνώρισε τα χρόνια που δούλευε στην Μπάγερν Μονάχου. Και οι δύο κατηγορίες έχουν βάση. Ο Λεβ απέκλεισε από την αποστολή τον νεαρό Σανέ, που έκανε καταπληκτικά πράγματα στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά δεν ήταν συμπαθής στους παλιούς της Εθνικής.
Πέρυσι η Γερμανία είχε κατακτήσει με χαρακτηριστική άνεση το Confederation Cup στη Ρωσία, βασισμένη σε νέα παιδιά, όπως ο Γκορέρτσκα, ο Τσαν, ο Γκίντερ, ο Γιουνές, ο Βέρνερ, ο Μπραντ. Ο Λεβ πήρε κάποιους στην αποστολή (όχι όλους…), όμως οι δικοί του βασικοί ήταν πάντα οι ήρωες του 2014: στο μοιραίο ματς με τη Νότια Κορέα επανέφερε στη βασική ενδεκάδα τούς Οζίλ, Κεντίρα και Χούμελς, παρ’ όλο που ο Γκουιντογκάν και ο Μπραντ είχαν δείξει με αντίπαλο τους Σουηδούς σε καλύτερη κατάσταση. Η χειρότερη ίσως επιλογή του ήταν η κλήση και η μονιμοποίηση του Νόιερ στη βασική ενδεκάδα: ο τερματοφύλακας της Μπάγερν ήταν εννέα μήνες εκτός αγώνων εξαιτίας ενός τραυματισμού και έπαιξε στο Μουντιάλ έχοντας δοκιμαστεί μόνο σε ένα φιλικό.
Ο Λεβ, ωστόσο, διαφωνεί με αυτή την ανάγνωση. Οπως έγραψαν οι γερμανικές εφημερίδες, για τον ίδιο το πρόβλημα ήταν ότι αυτή τη φορά υπήρχε έλλειμμα προσωπικότητας: παίκτες όπως ο Φιλίπ Λαμ, ο Σβαϊνστάιγκερ και ο Μίροσλαβ Κλόζε δεν είχαν άξιους διαδόχους. Οσο για τον θαυμασμό του για τον Γκουαρντιόλα, σίγουρα δεν τον θεωρεί πρόβλημα. Οι Γερμανοί ήταν στο Μουντιάλ πρώτοι σε κατοχή μπάλας και σωστές πάσες. Το tike taken football της Εθνικής Γερμανίας για τον Λεβ αποτελεί πρόοδο: ακόμα κι αν είναι αυτός που θα χτίσει την ομάδα από την αρχή, σε αυτό, λέει, θα στηριχθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ