Το 2023 η Τουρκία θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και την κατάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Θεωρητικά τουλάχιστον, διότι άλλα είναι τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μόλις εξελέγη πρόεδρος με απόλυτες εξουσίες και μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή ακόμη και έως το 2028, έχοντας στο μυαλό του να ολοκληρώσει τη μετατροπή της χώρας του σε μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία και αυτό ακριβώς να εορτάσει το 2023. Αλλωστε, οι εξουσίες που έχει τώρα είναι πολύ μεγαλύτερες και από αυτές ενός σουλτάνου, καθώς δεν έχει καν πρωθυπουργό και μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί χωρίς κανέναν έλεγχο. Πρόκειται δηλαδή για έναν σουλτάνο χωρίς μέγα βεζίρη, ο οποίος είχε ευρείες διοικητικές αρμοδιότητες. Ηδη προωθεί τα γνωστά φαραωνικά του σχέδια στην Κωνσταντινούπολη εν όψει των εορτασμών αυτών, αφού ολοκλήρωσε βέβαια το ανάκτορο των 1.000 δωματίων στην Αγκυρα.
Η τρέλα του μεγαλείου; Μακάρι να ήταν μόνο αυτό, αλλά δυστυχώς δεν είναι, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι τώρα δεν έχει πλέον κανένα εμπόδιο για να ολοκληρώσει το νεοθωμανικό του όνειρο. Εχοντας αντιληφθεί ότι οι Ευρωπαίοι τού έχουν κλείσει την πόρτα (όχι μόνο επειδή δεν πληροί κανένα κριτήριο για ένταξη στην ΕΕ, αλλά και λόγω του ότι αρνούνται, την περίοδο αυτή, κάθε περαιτέρω διεύρυνση πριν ρυθμίσουν τα του οίκου τους, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των Σκοπίων), είναι αποφασισμένος να ηγηθεί των σουνιτών μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακολουθεί άλλωστε το ρεύμα των αυταρχικών ηγετών, που είναι τόσο της μόδας και τους οποίους θαυμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, επικεφαλής καθώς είναι του κινήματος αυτού. Ετσι μπορεί άνετα να παίζει μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, εξασφαλίζοντας οφέλη και από τους δύο.
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για εμάς; Πρώτον, ότι θα παραμείνουν στο τραπέζι οι γνωστές μονομερείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο, καθώς μάλιστα αυτές επικροτούνται πλήρως (αν δεν επαυξάνονται κιόλας) από την κεμαλική αντιπολίτευση, ενώ στηρίζονται βέβαια από τον εθνικιστή Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή στο κόμμα του Ερντογάν. Ενώ αποκλείεται να απελευθερωθούν σύντομα οι δύο στρατιώτες μας, καθώς η τύχη τους είναι συνδεδεμένη με τους περιώνυμους οκτώ τούρκους φυγάδες. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις προκλητικές γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, θεωρώντας ότι η Τουρκία, με τις πιο εκτεταμένες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει κάθε δικαίωμα να μετάσχει στη μοιρασιά της πίτας των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής. Ενα ζήτημα που αντί να αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού, προς αμοιβαίο όφελος των δύο κοινοτήτων, συνέβαλε σε μια επικίνδυνη διεύρυνση της σύγκρουσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ