Σημάδια αποσύνθεσης παρουσιάζει ο κομματικός μηχανισμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε όλη τη χώρα, αν και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντέχει ακόμα, με μόνη απώλεια αυτή του Δημήτρη Καμμένου, βουλευτή Α’ Πειραιά που διαγράφηκε διότι ψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να πανηγυρίζει από τα ξημερώματα της Παρασκευής με φόντο την απόφαση του Eurogroup και να μιλά για το τέλος των μνημονίων, αλλά ένα άλλο τέλος φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, αυτό της «διάλυσης» του κόμματός του που ίδρυσε το 2012, μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου.
Η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και η στήριξη της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ, όπως καταγράφηκε και πριν από οκτώ ημέρες με την καταψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ, έχουν δημιουργήσει πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα του Π. Καμμένου.

Καταιγίδα παραιτήσεων

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ σε πάρα πολλούς νομούς και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα διαλυτικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, προκαλώντας πολλές συζητήσεις ακόμα και για τον χρόνο των εκλογών σε περίπτωση εξόδου των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Και αυτό διότι το Μακεδονικό ακουμπά στον ιδεολογικό πυρήνα των ψηφοφόρων τους που αρνούνται να συναινέσουν στην υποστήριξη της παρούσας κυβέρνησης.
Τις προηγούμενες ημέρες ήταν ιδιαίτερα έντονη η καταιγίδα παραιτήσεων από στελέχη των ΑΝΕΛ κυρίως από τη Λαμία και πάνω, ενώ και σε άλλους νομούς στη Νότια Ελλάδα η κατάσταση είναι επίσης ιδιαίτερα προβληματική. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο ο κ. Καμμένος να συγκροτήσει ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά ακόμη και στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα και οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ αρνητικές και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει και από τον κ. Καμμένο μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επέλεξε και πάλι, όπως έκανε το 2014 στην προεδρική εκλογή, να κάνει λόγο για προσπάθεια εκβιασμού βουλευτών και εξαγοράς τους, επιστρέφοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο στη φαιδρή περίπτωση του Παύλου Χαϊκάλη και στις τότε καταγγελίες του.
Είναι ενδεικτικό ότι πέρα από τις καταγγελίες δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε έγινε και κίνηση προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Με δεδομένο ότι ο διχασμός είναι εντονότατος σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και με βασικό στοιχείο ότι κυρίως στον Βορρά διαμορφώνεται ατμόσφαιρα μαζικής καταγγελίας της συγκυβέρνησης, καθώς 7 στους 10 πολίτες είναι αρνητικοί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Π. Καμμένος αναζητεί σανίδα σωτηρίας.
Ηδη επιμένει ότι δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία όταν αυτή κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, κάτι όμως που πιθανότατα θα αργήσει, καθώς πρέπει πρώτα όλα να κλείσουν στην πΓΔΜ. Παράλληλα εμμένει στις «απειλές» του περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση «αν και εφόσον» έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Υπό τη σκιά της εκτίμησης ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σε πολιτικά κέρδη από μια παρατεταμένη αναταραχή στην Κεντροαριστερά με επίκεντρο και τη συμφωνία των Πρεσπών, ουδείς δύναται να εκτιμήσει πώς θα εξελιχθεί η μεγάλη εσωκομματική αναταραχή στους ΑΝΕΛ.
Γνώστες των παρασκηνίων υποστηρίζουν ότι η συνεργασία Τσίπρα – Καμμένου βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε προχθές το απόγευμα, στο Αίθριο του Ζαππείου, σε κοινή συνεδρίαση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συμφωνία του Eurogroup..

Καινούργιοι σύμμαχοι

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει ουσιαστικά καινούργιους συμμάχους, εκτός των ΑΝΕΛ, που θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε τυχόν αίτημά της για ψήφο εμπιστοσύνης. «Αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό, η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δίνοντας και το στίγμα της στρατηγικής τους.
Το ζήτημα της οριστικής διακοπής της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συζητηθεί αρκετά στο παρελθόν, αλλά πάντα υπήρχε ο παρασκηνιακός συμβιβασμός Τσίπρα – Καμμένου για τη συνέχιση της συγκυβέρνησης.
Το Μακεδονικό όμως είναι πολύ βαρύ για να το αντέξει το κόμμα του κ. Καμμένου, ειδικά μετά την εξάπλωση του κύματος των αποδοκιμασιών κατά υπουργών και βουλευτών, που ανάγκασαν και κεντρικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρός του Παναγιώτης Σγουρίδης, να πουν ότι οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση.
Πολλοί ενθυμούνται ότι στις 17 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην Κοζάνη, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε με έντονο ύφος σε όσους «ξεπούλησαν το όνομα της Μακεδονίας» και υποσχέθηκε ότι σε επόμενη κυβέρνηση με ΑΝΕΛ το όνομα των Σκοπίων δεν θα έχει κανένα σύνθετο του όρου «Μακεδονία».
«Οπως ρίξαμε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, έτσι θα ρίξω και την επόμενη κυβέρνηση αν πάνε να πουλήσουν σπιθαμή ελληνικής γης» φώναζε στην Κοζάνη, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014, από τη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τον Μητροπολίτη Ανθιμο, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αφήσει κανέναν (εννοούσε ακόμα και τον Τσίπρα) να ξεπουλήσει τη Μακεδονία.

Ηρωική έξοδος, η μόνη λύση

Σε οκτώ περίπου εβδομάδες λήγει και τυπικά το τρίτο μνημόνιο και δύναται η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως εξαμβλωματική, ευκαιριακή και καιροσκοπική, να ολοκληρωθεί. Το σενάριο για μια ηρωική έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι η μόνη διέξοδος για τον Π. Καμμένο στην προσπάθειά του να διασωθεί πολιτικά, αν και τώρα, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι αργά.

Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ ξέρουν πολύ καλά ότι μετά τις 20 Αυγούστου, ημέρα που τελειώνει και τυπικά το τρίτο μνημόνιο, θα είναι μια άλλη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βασική επιδίωξη, όπως φαίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, τη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία και τα ανοίγματα προς τους κεντροαριστερούς ανεξάρτητους βουλευτές.
Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο σε αυτό το περιβάλλον είναι ότι υπάρχουν ήδη τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και δυνητικά θα μπορούσαν, ως συνεργαζόμενοι, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά του. Είναι ενδεικτική η στάση της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά που στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ ζήτησε να στηρίξουν «ανοικτά» τη συμφωνία, ενώ στη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση μομφής απέφυγε να μιλήσει για το Μακεδονικό και έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ