Για είκοσι χρόνια ήταν ενωμένοι με τα δεσμά του γάμου. Οταν η Τατιάνα Αχμέντοβα έμαθε πως ο πρώην σύζυγός της Φαρχάντ Αχμέντοφ, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, την απατούσε, διεκδίκησε ένα κομμάτι της αμύθητης περιουσίας του –ένα πλωτό παλάτι, αλλιώς τη θαλαμηγό της απόλυτης χλιδής.
Με ένα σπα, μία πισίνα, δύο ελικοδρόμια και χώρο για 18 άτομα, το «Luna» μοιάζει περισσότερο με πλωτή πολυτελή βίλα παρά με σκάφος. Ενα πλήρωμα 50 ατόμων κρατά τα εννιά καταστρώματα αψεγάδιαστα. Οι σωσίβιες λέμβοι κοστίζουν 4 εκατ. δολάρια εκάστη, ενώ οι αστραφτερές του μηχανές κινούν το πλοίο με μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων.
Σήμερα όμως το «Luna» δεν κινείται. Είναι δεμένο σε ντόκο στο Ντουμπάι εξαιτίας του πιο πολυσυζητημένου και πιο ακριβού διαζυγίου στα χρονικά στη Βρετανία. Τον Δεκέμβριο του 2016 το ανώτατο δικαστήριο διέταξε τον δισεκατομμυριούχο Αχμέντοφ, ο οποίος διατηρούσε κατοικία στη χώρα από τη δεκαετία του ’90, να πληρώσει το ποσό των 646 εκατ. δολαρίων στην πρώην σύζυγό του Τατιάνα. Εκείνος αρνήθηκε και υποστήριξε ότι είχαν ήδη χωρίσει στη Ρωσία περισσότερο από μία δεκαετία πριν.
Δίχως να πειστεί και χωρίς να είναι σε θέση να επιβάλλει την απόφασή του, ο δικαστής τον περασμένο Απρίλιο διέταξε τον Αχμέντοφ να παραδώσει το γιοτ, αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, στην πρώην σύζυγό του. Εκείνος αρνήθηκε και έκτοτε το πανάκριβο σκάφος κατασχέθηκε από τις Αρχές του Ντουμπάι.

Τέλος το βρετανικό καταφύγιο

Για περισσότερο από μία δεκαετία οι ρώσοι ολιγάρχες «πάρκαραν» τις οικογένειές τους και κάποιο μέρος της περιουσίας τους στην Αγγλία υπό τη σιωπηρή συνθήκη πως οι ίδιοι θα έβρισκαν καταφύγιο ξεφεύγοντας, όπως γράφουν οι «New York Times», «από την ανυπόφορη πραγματικότητα της Ρωσίας του Πούτιν», την ώρα που η Βρετανία θα απολάμβανε μια εισροή κεφαλαίων πολύ πλούσιων ανθρώπων.
Σήμερα πλέον οι ολιγάρχες μαθαίνουν ότι η ζωή στη Βρετανία έχει τα δικά της ρίσκα που ισχύουν και για τους μη μόνιμους κατοίκους, όπως ο Αχμέντοφ, ο οποίος δεν πήρε ποτέ τη βρετανική υπηκοότητα. Ειρωνεία; Παρά το γεγονός ότι το «Luna» διαθέτει ένα σύστημα ανίχνευσης πυραύλων, ένα σύστημα κατάρριψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλεξίσφαιρα παράθυρα και πόρτες ανθεκτικές στις βόμβες, τίποτα από αυτά δε μπορεί να τον προστατεύσει από το βρετανικό δικαστικό σύστημα, παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες της ομάδας δικηγόρων και λογιστών του.
Το πλωτό παλάτι «παραδόθηκε» στην ιστορία του διαζυγίου λίγο μετά το τελευταίο του επικό ταξίδι και ο Αχμέντοφ ξεκίνησε αυτό που ο δικαστής ονόμασε «εκστρατεία απόκρυψης» των περιουσιακών του στοιχείων σε ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών. Ταυτόχρονα υπέβαλε αίτηση η κατοχή του γιοτ να αποφασιστεί σε δικαστήριο του Ντουμπάι.
Ο Αχμέντοφ υπολόγισε ότι οι πιθανότητες υπέρ του είναι περισσότερες σε ένα δικαστήριο που υπόκειται στον ισλαμικό νόμο της σαρία, με δεδομένο ότι η σύζυγός του, που είναι χριστιανή, έχει αναγνωρίσει απιστία στον γάμο της. Την ίδια ώρα στον βρετανικό Τύπο διαρρέεται ότι ο ρώσος ολιγάρχης είναι πιστός μουσουλμάνος, γεγονός που αμφισβητεί η πρώην σύζυγος.
«Προφανώς και είναι μουσουλμάνος, γεννήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν» αναφέρει η Αχμέντοβα στην πρώτη δημόσια συνέντευξή της, όμως ποτέ δεν τον είδε να γονατίζει σε χαλί προσευχής ή να πηγαίνει σε τζαμί, εκτός από τουριστικά αξιοθέατα.
Σε αντίθεση με αυτά που γράφει ο Τύπος, η ίδια αναφέρει ότι ζει με ένα εφάπαξ ποσό το οποίο της παρασχέθηκε από νομική εταιρεία που την εκπροσωπεί και η οποία όταν βγει απόφαση θα λάβει ποσοστό.
«Δεν θέλω να το παίξω θύμα γιατί δεν είναι στη φύση μου», αναφέρει, «αλλά πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου». Η ίδια ισχυρίζεται ότι ανέκαθεν ήθελε η υπόθεση να λυθεί εξωδικαστικά και ήρεμα, ενώ εξακολουθεί να μιλά στοργικά για τα χρόνια που πέρασε με τον πρώην σύζυγό της, τον οποίο λέει πως γνώρισε στη Μόσχα το 1989, όταν εκείνη ήταν 17 και εκείνος είχε τα διπλάσια χρόνια της.

Ενας έρωτας σαν παραμύθι

Οι δυο τους παντρεύτηκαν τον 1993 από έρωτα και μετακόμισαν στο Λονδίνο. Ο Αχμέντοφ ξεκίνησε επιχείρηση με γούνες, πουλώντας κομμάτια ζιμπελίνας στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Αργότερα, μεταπήδησε στον κλάδο του φυσικού αερίου και το 2012 πούλησε το 49% του μεριδίου του στη Northgas για 1,4 δισ. δολάρια.
Με τα χρόνια το ζευγάρι απέκτησε ένα εξοχικό σπίτι για τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Νότια Γαλλία, δυο ελικόπτερα, vintage αυτοκίνητα, έργα τέχνης του Ρόθκο, του Γουόρχολ και άλλων καλλιτεχνών και ένα σπίτι 26 εκατ. δολαρίων σε μια πολυτελή περιοχή έξω από το Λονδίνο.
Στη διάρκεια της απόκτησης της αμύθητης περιουσίας του το ζευγάρι πέρασε πολλές φάσεις, από διαμάχες μέχρι μεγάλες περιόδους «ειρήνης». Η Αχμέντοβα υπέβαλε αίτηση διαζυγίου για δεύτερη φορά το 2013 –είχε αποσύρει την πρώτη μια δεκαετία νωρίτερα -, όταν μια γυναίκα με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση ο σύζυγός της γέννησε το παιδί του.
Οι δυο τους αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους. Την ίδια χρονιά ο Αχμέντοφ της αγόρασε κοσμήματα αξίας πάνω των 500.000 δολαρίων, κατέβαλε έξοδα για πανάκριβες διακοπές, της έδωσε πρόσβαση στα ελικόπτερα και στις πιστωτικές του κάρτες, σύμφωνα με τον δικαστή, ενώ το 2014 ο Φαρχάντ αγόρασε τo «Luna» από τον φίλο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Η Τατιάνα μάλιστα ήταν εκείνη που έσπρωξε τον άνδρα της στην αγορά: «Θα μας πάρει τέσσερα χρόνια για να το κατασκευάσουμε. Γιατί να μην το ζητήσουμε από τον φίλο, μια και ούτως ή άλλως διαθέτει και δεύτερο;».

Το πλαστό διαζύγιο

Δυστυχώς, όπως αναφέρει η ίδια, η αλλαγή συμπεριφοράς που της υποσχέθηκε ο άνδρας της δεν έγινε ποτέ και εκείνη ζήτησε εκ νέου διαζύγιο. Το 2003 ο Αχμέντοφ φέρεται να έφτιαξε έγγραφα τα οποία φανέρωναν ότι το ζευγάρι είχε πάρει διαζύγιο από δικαστήριο της Μόσχας τρία χρόνια νωρίτερα. Κατά τη δική του εκδοχή, ο έγγαμος βίος τους διήρκεσε μόλις επτά χρόνια και διαλύθηκε εξαιτίας της μοιχείας από μέρους τής πρώην συζύγου του. Και ο χρόνος που πέρασαν μαζί από το 2000 ως το 2014; Τα δώρα; Οι διακοπές;
«Ηταν για το καλό των γιων τους. Ο πελάτης μου ήθελε να τους δώσει την καλύτερη εμπειρία οικογενειακής ζωής, καθότι ήταν παιδιά χωρισμένων γονιών και γι’ αυτό τους συνόδευε σε περιστασιακές οικογενειακές διακοπές» δηλώνει ένας από τους εκπροσώπους του, ενώ συμπληρώνει ότι μόλις ο πελάτης του πούλησε το μερίδιό του στη Northgas η Τατιάνα ξεκίνησε τη διαδικασία του αγγλικού διαζυγίου.
Ο Αχμέντοφ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή, ούτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ούτε έστειλε δικηγόρο, παρά μόνο δήλωσε στα βρετανικά Μέσα ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας θα τον εμποδίσουν να τύχει δίκαιης δίκης και ότι πρόκειται για μια πολιτική υπόθεση, καθώς αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Βρετανίας να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία.
Ο βρετανός δικαστής, ωστόσο, αποφάνθηκε ότι τα έγγραφα του ρωσικού διαζυγίου το 2000 ήταν πλαστά. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο μέχρι το 2013. Δυο ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης, οι δικηγόροι και οι λογιστές του ολιγάρχη μετέφεραν τους τίτλους του «Luna» σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ όταν λίγους μήνες αργότερα το γιοτ έφθασε στο Ντουμπάι για συντήρηση οι Αρχές το κατέσχεσαν.
Το τι θα αποφασίσει το τοπικό δικαστήριο δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι πως αν η Αχμέντοβα κερδίσει και πουλήσει το σκάφος, ο Αχμέντοφ θα ασκήσει δίωξη μέχρι να κερδίσει. «Θα προτιμούσε να δει το «Luna» να σαπίζει παρά να παραδίδεται στην Τατιάνα» αναφέρει ο εκπρόσωπός του Φαρχάντ.

HeliosPlus