Το βράδυ της περασμένης Τρίτης βρέθηκαν στον ίδιο χώρο πρόσωπα από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τους ένωσε ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και το βιβλίο του «Τα ονόματα του κομμουνισμού» που παρουσιάστηκε σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Εκεί, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ειπώθηκαν πολλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ με κοινή συνισταμένη ότι παραμένει «αριστερό κόμμα», ενώ αμέσως μετά στα «πηγαδάκια», έγινε γόνιμη συζήτηση και για το μέλλον του σε σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία.
Κατά τον Αρ. Μπαλτά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα αλλά κυρίαρχη παραμένει η διαπίστωση που είχε κάνει πριν από τρία χρόνια ότι υπάρχουν ισχυρές μειοψηφίες (σ.σ. σήμερα όμως γίνεται η επισήμανση περί πλειοψηφίας) στα σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα, που ζητούν μια άλλη πορεία για την Ευρώπη. Αυτή η συμμαχία με τέτοιες δυνάμεις είναι απολύτως εφικτή και επιθυμητή, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πάψουμε να έχουμε την ταυτότητα που έχουμε».
Για τον Αλ. Τσίπρα είναι ζητούμενο η αναζήτηση συμμαχιών με σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα που αμφισβητούν την πεπατημένη στην Ευρώπη, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι διεργασίες σε δήμους και περιφέρειες με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Για να ενισχυθεί το μήνυμα ότι ο Αλ. Τσίπρας συνομιλεί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, έγινε και στα μέσα της εβδομάδας η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νέο σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο συμφώνησαν να εργαστούν στενά και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

Με το μοντέλο των Εργατικών

Αυτές οι συμμαχίες για τις οποίες μιλά ο Αλ. Τσίπρας αναζητούνται ήδη σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα αναφέρονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο παράδειγμα του Τζέρεμι Κόρμπιν στην αναδιοργάνωση των Εργατικών στη Βρετανία.
«Η εμπειρία στην Αγγλία είναι εξαιρετικά ζωογόνα. Η ιστορική Σοσιαλδημοκρατία πέρασε στον Νεοφιλελευθερισμό και έκοψε τις γέφυρες με την Αριστερά, αλλά τον τελευταίο καιρό σε κάποιες χώρες ίσως και ευρύτερα υπάρχει μια αρχική στροφή τής Σοσιαλδημοκρατίας στις παλιές παραδοσιακές της θέσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε πρόσφατα ο Αρ. Μπαλτάς.
Ανεξάρτητα από την επιλογή του Αλ. Τσίπρα να επιμένει ότι δεν μετακινείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες της Σοσιαλδημοκρατίας και παραμένει αριστερό κόμμα, εντούτοις οι ζυμώσεις είναι έντονες. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει να αλλάξει πορεία και επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός κορμός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ομως στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των βουλευτικών εκλογών δίνουν μεγάλη σημασία και στο σύνθημα των Εργατικών το 2017, «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους», και θέλουν να υιοθετήσουν το μοντέλο Κόρμπιν και στη λειτουργία του κόμματος, αλλά και στην πολιτική των συμμαχιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες Αλ. Τσίπρας και Τζ. Κόρμπιν μιλούν συχνά στο τηλέφωνο και ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ αναμένεται να συναντηθούν και στις 26 του μηνός στο Λονδίνο, κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συζήτηση με τη βρετανή ομόλογό του Τερέζα Μέι. Ακόμη, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν τη φράση του ηγέτη των Εργατικών στα «ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο: «…Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την κοινωνία. Από σαθρή και υπέρ των πλούσιων ελίτ που είναι σήμερα, να την κάνουμε μια κοινωνία που λειτουργεί προς όφελος της πλειοψηφίας».

Αυτοδιοικητικές συμμαχίες

Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες εξελίσσεται έντονο παρασκηνιακό πολιτικό παιχνίδι με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες γίνεται τις τελευταίες ημέρες συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης να μη διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, αλλά τον Μάιο του 2019.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να στηθούν παράλληλα στις 26 Μαΐου τετραπλές κάλπες (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές). Ο υπουργός Εσωτερικών δεν εμφανίζεται αρνητικός, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει και τις αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι», ενώ μεταδίδει ότι η απλή αναλογική είναι αδιαπραγμάτευτη στους δήμους.
Για τον Αλ. Τσίπρα οι συμμαχίες στους δήμους και στις περιφέρειες θα έχουν προοδευτικό πρόσημο και αυτό θέλησε να σηματοδοτήσει με την πρόσφατη στήριξή του στον Γιάννη Μπουτάρη.
Η ζύμωση που γίνεται σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. στην πρόσφατη εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ Γιάννη Μαγκριώτη και Χάρη Τσιόκα, του Γ. Μπουτάρη, του πρώην βουλευτή και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Τσεκούρα, και πολλών προσώπων από τον χώρο του ΠαΣοΚ, έχει ως κεντρικό άξονα τη θεωρία ότι απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες με απώτερο στόχο τη συγκρότηση του προοδευτικού κοινωνικού και πολιτικού πόλου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Αν και η ομάδα των «53+» δεν είναι ένθερμη στη στήριξη πασοκογενών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εντούτοις ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και άλλα στελέχη, όπως ο Ν. Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και νεότεροι, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς κ.ά., θεωρούν ζωτικής πολιτικής σημασίας τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου.
Η πολιτική δοκιμασία αυτής της προσπάθειας θέλουν από το Μέγαρο Μαξίμου να γίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες και το Κίνημα Αλλαγής που έχει σημαντικές δυνάμεις κινείται έντονα και ήδη δίνει και χρίσματα επί της ουσίας, όπως π.χ. στους περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και Δυτ. Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα, τους οποίους όμως θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠαΣοΚ στη βάση της συνεργασίας των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ένα σχέδιο που υποστηρίζουν και στελέχη της άλλης πλευράς, όπως π.χ. ο Ι. Ραγκούσης.
Σε αυτό το σχέδιο έχει ενεργό ρόλο ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς. Επίσης, υπέρμαχοι της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων εμφανίζονται ο Ν. Παππάς, ο Χρ. Σπίρτζης (λέει ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν), ο Ν. Ξυδάκης, ενώ ρόλο διαδραματίζουν ο Π. Σκουρλέτης, που έχει δημιουργήσει πολιτικά αναχώματα σε πολλούς δήμους λόγω της ιδιότητάς του, αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης.
Ηδη αρχίζουν και «κλειδώνουν» υποψηφιότητες, όπως του δημάρχου Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ), Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη (Οικολόγοι), Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκου (ΠαΣοΚ). Στην περιφέρεια Θεσσαλίας συζητείται το όνομα του γιατρού Νίκου Τσιλιμίγκα (ήταν υποψήφιος με το ΠαΣοΚ την προηγούμενη φορά), ενώ γίνονται κινήσεις για κοινή κάθοδο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών της Κεντροαριστεράς στην Ηπειρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ