Η σχεδόν ολοκληρωτική απορρόφηση του ελληνικού πολιτικού προσωπικού με το δήθεν κρίσιμο θέμα της επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα το πραγματικό εθνικό πρόβλημα της χώρας, που δεν είναι άλλο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η αλληλουχία των γεγονότων τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κλιμάκωση της έντασης σε επίπεδα που ελάχιστες φορές στο παρελθόν έχουμε ζήσει, επιτάσσει από την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανατοποθετηθεί ως προς τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Εδώ είναι φανερό ότι η Τουρκία πιέζει, και πιέζει ασφυκτικά, την Ελλάδα σε μια προσπάθεια η Αθήνα με τη σειρά να πιέσει την Ευρώπη, που εξακολουθεί να κρατάει ερμητικά κλειστές τις πόρτες της στη γειτονική χώρα. Και ενώ δεν περνάει μέρα χωρίς να αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα αναλώνονται σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων σχετικά με το όνομα των Σκοπίων.
Και καλά η κυβέρνηση, πιέζεται από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες να «βαφτίσει» την πΓΔΜ «Μακεδονία» με ένα πρόθεμα μπροστά. Η αντιπολίτευση πώς δέχεται να καθορίζεται η πολιτική ατζέντα με βάση το τι επιθυμεί και επιδιώκει ο ξένος παράγοντας;
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία και η εξέλιξή τους έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, διότι ο κίνδυνος εξ Ανατολών είναι και πάλι ορατός και απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι με κόπο στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Και κάτι ακόμη: βολεύει ίσως τους πατριδοκάπηλους εθνικιστές που υπάρχουν ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση να αποκαλούν τρελό ή «σουλτάνο» τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις απαιτεί ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και σοβαρή προσέγγιση. Ούτε πεζοδρομιακές αναφορές, ούτε ανέξοδα νταηλίκια, ούτε ψέματα.
Απαιτεί αλήθειες και λιγότερα ή και καθόλου λάθη. Αν, για παράδειγμα, εδώ και δύο χρόνια κατηγορείται ο κ. Τσίπρας ότι τους υποσχέθηκε να τους στείλει πακέτο τους 8 τούρκους αξιωματικούς, αυτό που πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός, και που δεν το έχει κάνει ακόμη, είναι να δηλώσει τι ακριβώς είπε με τον τούρκο πρόεδρο τη μεθεπομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Δεσμεύθηκε; Δεν δεσμεύθηκε; Ας το ξεκαθαρίσει. Εμένα δεν μου αρέσει να ακούω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας μου δεν φοράει παντελόνια. Ο ίδιος πώς το ανέχεται;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ