Η ιστορία έτσι όπως μου τη διηγήθηκαν συνέβη πριν από λίγες ημέρες στα Εξάρχεια, εκεί όπου πολλοί υποστηρίζουν ότι λειτουργεί το… άβατο. Τι γίνεται όμως εάν τελείται παράνομη πράξη στα Εξάρχεια; Επεμβαίνει η Αστυνομία; Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την Αστυνομία ότι γνωρίζει ορισμένα μέλη των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων (ή «συλλογικοτήτων», όπως τους ονομάζουν οι Συριζαίοι) και παρ’ όλα αυτά δεν κάνει τίποτε για να σταματήσει τη δράση τους. Τι συμβαίνει όμως εάν (λέμε τώρα) διαρρήξουν το σπίτι ενός πρωτοκλασάτου στελέχους των λεγόμενων ακτιβιστικών οργανώσεων στην καρδιά των Εξαρχείων; Ο ακτιβιστής απευθύνεται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ζητώντας τη βοήθεια της Αστυνομίας και για… προστασία αλλά και για ανακάλυψη των θρασύτατων διαρρηκτών που του άδειασαν το σπίτι.
nnn
Οπως μου διηγήθηκε κάτοικος των Εξαρχείων, ο φερόμενος ως επικεφαλής μιας από τις πλέον γνωστές… ακτιβιστικές οργανώσεις έπεσε τελευταίως θύμα ληστείας στα Εξάρχεια και τι νομίζετε πως έκανε; Κάλεσε το αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων. Βεβαίως, οι αστυνομικοί έσπευσαν σε βοήθεια αλλά ταυτόχρονα έβαλαν και τα γέλια λέγοντας: «Λέτε να σταματήσουν τώρα τον ακτιβισμό τους, για να μην τρέχουμε κι εμείς;».
Η ώρα τού «ναι σε όλα»

Πλησιάζει η ώρα τού «ναι σε όλα» και η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της. Συνολικά έξι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία), η Εφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Σταθάκης, έχουν αναλάβει να κάνουν το λεγόμενο «μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Να τους ενημερώσουν για το πολυνομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή και θα περιέχει το νέο Μεσοπρόθεσμο αλλά και όλες τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και περιέχονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding). Ας τους ξεκαθαρίσουν ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα κληθούν να ψηφίσουν για δεύτερη φορά (η πρώτη με την υπερψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) τις επερχόμενες από 1ης Ιανουαρίου 2019 περικοπές στις συντάξεις. Για να μην κάνουν μετά τους ανήξερους.
nnn
Πάντως το «μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ψηφίσουν ένα ακόμη (έστω και συμπληρωματικό) μνημόνιο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υποκριτικό. Υπό την έννοια ότι δεν είναι αναγκαίο. Αλλωστε μέχρι τώρα έχουν αποδείξει πως ό,τι μέτρο έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, όσο σκληρό κι αν ήταν, αυτοί το ψήφισαν. Με πόνο… ψυχής, αλλά το ψήφισαν. Μάλιστα κάποιοι στο κόμμα λένε ότι πιο δύσκολη θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο απ’ ό,τι η ψηφοφορία στη Βουλή.
Μια ωραία πολιτικο-επιχειρηματική ατμόσφαιρα

Ενδιαφέρουσες… μιντιακές και όχι μόνο παρουσίες έκρυβε η σαββατιάτικη νύχτα σε γνωστό εστιατόριο της Φιλοθέης. Πολλοί οι εκλεκτοί πελάτες που κάθισαν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα μιλώντας για πολιτικά θέματα κατά κύριο λόγο. Ο πληροφοριοδότης μου μού είπε ότι σε ένα τραπέζι καθόταν γνωστός δημοσιογράφος (που πέρασε από διευθυντικές θέσεις από πολλά κανάλια) και απέναντί του ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά και πρώην διευθυντής του ΑΝΤ1 Γιάννης Μιχελάκης με την παρέα του. Σαν… αίλουρος κινούνταν ανάμεσα στα τραπέζια και χαιρετούσε και ο γνωστός τροβαδούρος Διονύσης Σαββόπουλος ενώ δεν έλειψαν και αρκετοί επιχειρηματίες. Ηταν δηλαδή όλοι μαζί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες (και παρατρεχάμενοι πολιτικών) μία ωραία ατμόσφαιρα, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος…

Σαν να κλέβεις εκκλησία

Οι περισσότεροι, πάντως, για ένα πράγμα συζητούσαν. Πότε θα μπει σε μια κανονικότητα η χώρα και βεβαίως αν θα γίνουν σύντομα εκλογές. Για να ξέρετε, στα «πολιτικά γραφεία» στοιχημάτων το στοίχημα εάν θα γίνουν εκλογές τον προσεχή Μάιο έφτασε τα 1.500 ευρώ. Εάν θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2019 έφτασε τα 2.500 ευρώ και εάν θα γίνουν εφέτος το φθινόπωρο μόλις τα 100 ευρώ. Και κάτι ακόμα: ουδείς στοιχηματίζει ποιος θα είναι ο νικητής των προσεχών εκλογών (όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν): «Είναι σαν να κλέβεις το παγκάρι της εκκλησίας» μου έλεγε ένα παλαιός πολιτικός, «όλοι γνωρίζουν τον νικητή».


Νέο παραλήρημα Καρανίκα

Είμαι βέβαιος ότι ο ταλαντούχος σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Νίκος Καρανίκας ενεργεί τις περισσότερες φορές αυτοβούλως, χωρίς βεβαίως την έγκριση του πρωθυπουργικού γραφείου. Γιατί όλοι γνωρίζουν πως σε καμία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μετέχει ο κ. Καρανίκας, ο οποίος διαθέτει γραφείο στη Βουλή, που τώρα τελευταίως με τη νομιμοποίηση για ιατρικούς λόγους της κάνναβης άνοιξε περπατησιά. Και απέκτησε τραπέζι συσκέψεων στο γραφείο του στη Βουλή και ξεναγεί Κινέζους στους χώρους του κοινοβουλίου και πυκνώνει τις επιθέσεις του εναντίον όποιων θεωρεί «εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του μπήκαν ο… Μέγας Αλέξανδρος και οι κάτοικοι της Ημαθίας…
nnn
Οπως φαίνεται ο κ. Καρανίκας δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αφού με ένα παραλήρημά του κατακρίνει τις αντιδράσεις των ελλήνων πολιτών κατά του «συνθέτου ονόματος με χρήση του όρου Μακεδονία» για την πΓΔΜ. Και ως εξαιρετικά ιστορικά… μορφωμένος, όπως θέλει στους συντρόφους του να εμφανίζεται, χαρακτηρίζει (με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό) «εθνικιστικές ανιστόρητες βλακείες» τα όσα αναφέρουν, υποστηρίζοντας ότι «από πουθενά δεν θα γίνουμε φασίστες ρατσιστές εθνικιστές με τη γείτονα χώρα λόγω ονόματος». Σας είπα, ουδείς ελέγχει τον πρωθυπουργικό σύμβουλο.

HeliosPlus