Στο εργαστήριό του, μια μικρογραφία εργοστασίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Παντελής Ζάρκος σχεδιάζει, μετράει και κόβει το αλουμίνιο, συναρμολογεί εξαρτήματα, κατασκευάζει το κάθισμα και διακοσμεί το πρώτο custom μοντέλο της Elektronio. Τα χειροποίητα ηλεκτρικά ποδήλατα της νεοφυούς επιχείρησης που ίδρυσε μαζί με την Αννα Χλιούρα το 2015 μετρούν ήδη χιλιόμετρα «πράσινων» διαδρομών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία.
Η ιδέα ξεκίνησε από το όραμα του Παντελή που ως μηχανολόγος οχημάτων μπήκε στην περιπέτεια της αναζήτησης βιώσιμων μορφών αστικής μετακίνησης για να δημιουργήσει κάτι πρωτοποριακό. Εξελίχθηκε όμως και για τους δύο, όπως αναφέρει η Αννα μιλώντας στο «Βήμα», σε τρόπο ζωής, καθώς το ποδήλατο τούς έχει γίνει πια απαραίτητο. Η κοινή τους εμπειρία σε μια παρόμοια startup που δεν στέφθηκε με επιτυχία, αντί να τους αποθαρρύνει, τους έπεισε ότι εφόσον οι δυο τους έδεναν ως ομάδα μπορούσαν να κάνουν το όραμα πραγματικότητα.

Η αστική μετακίνηση γίνεται παιχνίδι

Μετά από ενάμιση χρόνο πειραματισμού, δοκιμών και συνεχών βελτιώσεων, το Play, όπως ονομάζεται το πρώτο τρίτροχο handmade ποδήλατο της Elektronio, ήταν γεγονός. «Δεν πρόκειται για ένα συμβατικό ποδήλατο, αν και διατηρεί τα βασικά του χαρακτηριστικά. Είναι ένα όχημα που συνδυάζει δύο διεθνείς τάσεις, την ηλεκτρική μετακίνηση με το cargo ποδήλατο. Μπορούμε να μεταφέρουμε ψώνια και μεγαλύτερα φορτία, να κάνουμε μια άνετη τουριστική περιήγηση ή να μετακινηθούμε με ασφάλεια με το παιδί μας» περιγράφει η Αννα, υπεύθυνη Marketing της εταιρείας. Εχοντας αλλάξει τη γεωμετρία του συμβατικού ποδηλάτου, ο Παντελής, υπεύθυνος σήμερα του Δημιουργικού Τμήματος της εταιρείας, βελτίωσε την ασφάλεια και την ευελιξία για μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι χρήστες καλούνται να ξαναφανταστούν το αγαπημένο τους μέσο, να βάλουν την προσωπική τους πινελιά εξατομικεύοντας την εμφάνιση, αλλά και επιλέγοντας τον περιφερειακό εξοπλισμό που καλύπτει τις δικές τους ανάγκες. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέο κοινό για το ποδήλατο» λένε οι δυο συνεργάτες.

Χειροποίητο ποδήλατο και μέσω… Skype

«Μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε διαφορετικές ανάγκες. Από custom πετάλια και ζώνες ασφαλείας μέχρι ειδικές παραγγελίες από ανθρώπους που μέχρι σήμερα ένα πρόβλημα υγείας τους κρατούσε μακριά από το ποδήλατο» εξηγεί ο Παντελής, μιλώντας στο «Βήμα». Η ομάδα του Elektronio έρχεται σε επαφή με όποιον ενδιαφέρεται να κάνει εξατομικευμένη παραγγελία, ακόμα και μέσω Skype. Οπως στην περίπτωση ενός σκανδιναβού πελάτη, που ήθελε να βεβαιωθεί ότι η μπαταρία και τα ηλεκτρικά μέρη είναι λειτουργικά και σε αρνητικές θερμοκρασίες.
Εκτός από μεμονωμένες online παραγγελίες, η εταιρεία αυτή την περίοδο ολοκληρώνει μία ακόμη custom παραγγελία για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας διανομής. Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, η startup από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς η ζήτηση τους τελευταίους μήνες διαρκώς αυξάνεται.

Στρατηγικές συνεργασίες

Σήμερα, για την κατασκευή ενός χειροποίητου τρίτροχου ποδηλάτου χρειάζονται κατά μέσο όρο 25 εργάσιμες ημέρες. Στους άμεσους στόχους των δύο συνιδρυτών είναι από τη μία μεριά η ενίσχυση των online παραγγελιών, μέσω της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις. Επίσης, σχεδιάζουν τη σταδιακή αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας μέσω της κατασκευής μέρους των ποδηλάτων από εξωτερικούς συνεργάτες, που θα δώσει και τη δυνατότητα διεύρυνσης της γκάμας των προϊόντων.
Πέρα από την ομάδα του Elektronio που παρέχει όποια after sales υπηρεσία απαιτηθεί, τα μέρη και τα εξαρτήματα του τρίκυκλου είναι αντίστοιχα ενός κλασικού ποδηλάτου, με αποτέλεσμα οι πελάτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη να εξυπηρετούνται ακόμη και στο ποδηλατάδικο της γειτονιάς τους. Παράλληλα, «χτίζονται» στρατηγικές συνεργασίες που διασφαλίζουν την καλύτερη εξυπηρέτηση. Μια τέτοια συνεργασία για το ηλεκτρικό μέρος του ποδηλάτου είναι με τη γερμανική εταιρεία Pendix και αφορά την αναβαθμισμένη έκδοση του μοντέλου που πρόκειται να λανσαριστεί επίσημα.

Διακρίσεις σε διαγωνισμούς

Με πιο πρόσφατη διάκριση την ανάδειξη σε έναν εκ των 50 disruptors κάτω των 40 της Βόρειας Ελλάδας στην κατηγορία «Innovative Entrepreneurship» κατά τη διάρκεια του Money Show Thessaloniki, η ομάδα του Elektronio έχει ξεχωρίσει σε πλήθος διαγωνισμών από το 2015. «Ξεκινήσαμε έχοντας ήδη στα χέρια μας το πρωτότυπο του ηλεκτρικού ποδηλάτου. Υστερούσαμε όμως στις γνώσεις γύρω από το επιχειρείν» λέει ο Παντελής. «Για εμάς το κίνητρο της συμμετοχής σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας δεν ήταν τόσο το χρηματικό έπαθλο, που είναι βέβαια σημαντικό, αλλά να μάθουμε και να κάνουμε βήματα μπροστά» συμπληρώνει η Αννα.
Μια τριετία μετά το ξεκίνημά τους, και αφού χρειάστηκε ένας χρόνος για να κάνουν τις πρώτες τους πωλήσεις, αισθάνονται τους τελευταίους μήνες ότι η επιχείρησή τους στρώνει. Αν και μέχρι τώρα στηρίζονται κυρίως σε ίδιους πόρους, η αναζήτηση ενός μεγάλου επενδυτή –που είναι βασικός στόχος για την πλειοψηφία των startups –δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους. «Για εμάς χρηματοδότες μας ήταν οι πρώτοι μας πελάτες» σημειώνει χαρακτηριστικά η Αννα. «Στόχος μας είναι στο επόμενο στάδιο να προσθέσουμε και τεχνολογία στο προϊόν μας και όραμά μας να μεγαλώσουμε την ομάδα μας» λένε οι δύο νέοι επιχειρηματίες.

HeliosPlus