Κρυμμένα μέσα σε πακέτα που έφερε ετικέτες από ζαχαρώδη προϊόντα όπως τσίχλες κ.α. έκρυβαν τα λαθραία τσιγάρα που κατασκεύαζαν σε εγκαταστάσεις στο Κορωπί τα μέλη κυκλώματος που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος κατά την παρουσίαση της υπόθεσης το πρωί της Δευτέρας έκανε λόγο για «μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων, μια εγκληματική δραστηριότητα που στερεί σημαντικά έσοδα από το ελληνικό δημόσιο».

Ο απολογισμός της αστυνομικής επιχείρησης που έγινε το Σάββατο 19 Mαΐου ήταν 18 συλληφθέντες αλλοδαποί, ηλικίας από 21 έως 82 ετών, μεταξύ των οποίων και οι «υπεύθυνοι» της οργάνωσης, ενώ για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται και άλλα άτομα.
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι 16 Ουκρανοί και ένα ζευγάρι από την Κύπρο με τους δυο γιους του ένας εκ των οποίων συνελήφθη την Δευτέρα και αναζητείται ο άλλος. Όπως σημείωναν στελέχη της ΕΛΑΣ μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί ποιος ακριβώς ήταν ο «εγκέφαλος» και χρηματοδότης της παράνομης δραστηριότητας που εκτυλίσσονταν για ένα χρόνο τουλάχιστον ενώ τα τσιγάρα που μεταφέρονταν σε κοντέινερ είχαν προορισμό ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γερμανία και την Αγγλία όπου η τιμή πώλησης είναι μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα. Σχετικά με τον καπνό αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έλεγαν ότι προέρχονταν από βαλκανικές χώρες.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπογράμμισαν ότι τους εργάτες τους έβρισκαν μέσω αγγελιών στην Ουκρανία και τους έφερναν νόμιμα στην Αθήνα. Όταν έφταναν αεροπορικώς τους παραλάμβαναν και τους μετέφεραν άμεσα στις εγκαταστάσεις στο Κορωπί.
Διέμεναν σε οικήματα που είχαν και δορυφορικά συστήματα για επικοινωνία και ψυχαγωγία. Τους έδιναν 2000 ευρώ το μήνα και όταν έπαιρναν τα πρώτα χρήματα στη συνέχεια επέστρεφαν στην πατρίδα τους και έρχονταν άλλοι συμπατριώτες τους για να συνεχίσουν την ίδια δουλειά. Ήταν ένα από τα μέτρα ασφαλείας που έπαιρνε το κύκλωμα για να μην αντιληφθούν οι εργάτες ότι συμμετείχαν σε παράνομη δραστηριότητα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα, του νόμου για την κύρωση κώδικα φόρου προστιθέμενης αξίας, ήτοι λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, «πλήρης υποστηρικτικός μηχανισμός για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσιο παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης και μηχανολογικός εξοπλισμός, για την παραγωγή των λαθραίων τσιγάρων συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη γραμμή επεξεργασίας , τυποποίησης και συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.»
Και πρόσθεσε ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης: «Τα προς εξαγωγή πακέτα τσιγάρων ήταν αποθηκευμένα σε πακέτα που ανέγραφαν ότι περιέχουν διάφορα είδη ζαχαρωτών, όμοια σε μέγεθος και σχήμα με πραγματικά πακέτα τσιγάρων, περιμετρικά των τοίχων των εγκαταστάσεων –αποθηκών που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια, είχαν τοποθετήσει ειδικά στρώματα μόνωσης, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτο σημείο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επιτήρηση αυτών.»

Επιπλέον στην πρώτη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο) κατασχέθηκαν: Μηχανολογική εγκατάσταση για την επεξεργασία καπνού, η οποία αποτελείται από δύο επιμέρους μονάδες συνδεδεμένες μεταξύ τους, μονάδα υποδοχής και κοπής ακατέργαστου καπνού, μονάδα ανάδευσης και εξαγωγής καπνού, 105.900 τσιγάρα διάφορων επώνυμων εταιρειών, 9.500 φύλλα ακατέργαστου καπνού, 3.550 κιλά περίπου επεξεργασμένο καπνό, πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων, μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού.
Στην δεύτερη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο), κατασχέθηκαν: Μηχανή παρασκευής τσιγάρων, μηχανή συσκευασίας τσιγάρων, μηχάνημα απορρόφησης διπλού συλλέκτη μάρκας, μηχανή φιλτραρίσματος καπνού, 879.940 τσιγάρα διαφόρων επώνυμων εταιρειών, 2.000 κιλά περίπου χύμα επεξεργασμένου καπνού, 6.509.000 φίλτρα για την παρασκευή τσιγάρων, 117 δοχεία με κόλλα για την παρασκευή τσιγάρων και πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων.
Από τον περιβάλλοντα χώρο κατασχέθηκαν: Κοντέινερ με 5.700.000 τσιγάρα, κοντέινερ με 3.450.000 φίλτρα τσιγάρων, κοντέινερ με πλήθος μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνταν στους τοίχους των αποθηκών μόνωση, 2 κλάρκ και 2 αυτοκίνητα.
Επιπλέον εντός κοντέινερ βρέθηκαν αντικείμενα για τα οποία κλήθηκε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής και διαπίστωσε ότι πρόκειται για αγγεία – ολόκληρα και θραύσματα – τα οποία χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: Μηχανικό εξάρτημα για παραγωγή τσιγάρων και ζυγαριά ακριβείας, πλήθος πακέτων τσιγάρων στερούμενων ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης, 2.340 ευρώ και 1.200 Γρίβνα Ουκρανίας, 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μονάδα αποθήκευσης USB, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων με τηλέφωνα και μάρκες τσιγάρων, πλήθος κινητών τηλεφώνων, καθώς και οδηγίες χρήσεως για συναρμολόγηση και λειτουργία μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων.
«Η δραστηριότητα της οργάνωσης στερούσε το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα καθώς μόνο τα 16 εκατομμύρια φίλτρα και βιομηχανοποιημένα τσιγάρα, καθώς και οι 5 τόνοι και 450 κιλά επεξεργασμένου καπνού που προοριζόταν για την κατασκευή τσιγάρων, αντιστοιχούν σε δασμούς και φόρους που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χρονόπουλος.
Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Καρβουνάκης: «Εντοπίστηκε ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο με ιδιαίτερα σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής, αποθήκευσης και συσκευασίας καπνικών προϊόντων. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να εξάρω τη συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων για τη συνεργασία η οποία υπήρξε για την εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης και να εξάρω επίσης τα αποτελέσματα τα οποία φέρουν τέτοιου είδους συνεργασίες.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Συμβουλίου του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου Προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. κ. Θεόδωρος Αδαμόπουλος σημείωσε: «Αυτή η υπόθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών Υπηρεσιών, γι’ αυτό ενεπλάκη και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο. Είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποιήσαμε τα ελληνικά Τελωνεία, τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, την Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εν προκειμένω, έφερε εις πέρας την υπόθεση.»
Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που εξειδικευόταν στην παρασκευή και διακίνηση καπνικών προϊόντων, παράνομη παραγωγή και διακίνηση. Γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αυτή η επιτυχία της Αστυνομίας, ως αποτέλεσμα συνεργειών συναρμόδιων φορέων, που έχουν σκοπό την πάταξη των εγκληματικών ομάδων που διακινούν παράνομα διάφορα είδη εμπορίου και ως αποτέλεσμα έχουν τη διαφυγή φόρων και δασμών για το κράτος. Η Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στη συνέχεια μιας μεγάλης υπόθεσης που αφορούσε τα φάρμακα καρκινοπαθών έρχεται σήμερα στη συνέχεια αυτής της πολύ μεγάλης υπόθεσης, που ο απόηχος της ακόμα δεν έχει τελειώσει, να παρουσιάσει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία, εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας.»
Και συμπλήρωσε: «Η συνεργασία είναι κορυφαία προϋπόθεση για πολύ μεγάλες επιτυχίες. Όταν οι επιτυχίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τότε κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Όταν επιδιώκεται κάποιος να κερδίσει μόνος του ίσως να χαθούν μεγάλες υποθέσεις. Η παρουσία μου εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία, να τονίσω, να επαινέσω και να επιβραβεύσω το καλό επίπεδο συνεργασίας των υπηρεσιών, των διωκτικών Αρχών, που πραγματικά έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όλοι μαζί να φέρνουμε μεγάλες επιτυχίες και να βοηθάμε την πατρίδα μας στη μεγάλη προσπάθεια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τον αγώνα κοντά στον πολίτη, που έχει ανάγκη του αισθήματος της ασφάλειας και απέναντι με όλους αυτούς που καθ’ οιονδήποτε τρόπο θέλουν να υπηρετούν το παράνομο εύκολο κέρδος.»